Mindstelønninger og racisme

I tidligere og mere racistiske tider blev mindstelønslove anvendt for at udelukke dårligt uddannede minoriteter fra jobsene, skriver Thomas Sowell i New York Post.

  • I 1925 vedtoges en mindstelønslov i British Columbia i Kanada for at udelukke japanske immigranter fra beskæftigelse i tømmerindustrien.
  • En Harvard professor fra samme tid omtalte bifaldende Australisens mindstelønslove som et middel til at “protect the white Australian’s standard of living from the invidious competition of the colored races, particularly of the Chinese.”
  • Under Apartheid i Sydafrika ønskede de hvide fagforeninger ens mindstelønninger for alle racer for at hinder sorte i at tage jobsene fra de fagforeningsorganiserede hvide.
  • Præcis samme begrundelse blev anvendt forud for vedtagelsen af den første mindstelønslov i USA i 1931, at den hindrede ikke-organiseret sort arbejdskraft i at konkurrere med de fagforeningsorganiserede hvide arbejdere i nord.

At staten anvendes til at give hvide en slags monopolstilling på visse dele af arbejdsmarkedet, skulle ikke overraske. Monopoler er som regel resultatet af statslige barrierer for fri adgang til markeder. Det gælder også arbejdsmarkedet.

At den slags mindstelønslove (og tilsvarende effekt har aftalebaserede mindstelønninger) udelukker de svageste grupper fra arbejdsmarkedet var oprindelig tilsigtet, og sådan virker de også i dag. Indvandrere med ringe kvalifikationer og sprogbeherskelse bliver presset ud af arbejdsmarkedet til ledighed og kontanthjælp som resultat af høje mindstelønninger. Høje mindstelønninger har altså en racistisk bias. Om man vil det eller ej.

Thomas Sowell skriver om, hvordan det især er de sorte teenagere, der bliver taberne pga de høje minimumslønninger, og han er uforstående over for, hvorfor the Black Caucus støtter mindstelønninger.

John Cochrane fra University of Chicago skriver om, hvordan selv små stigninger i mindstelønnen må forventes at føre til, at fastfood-restauranter som McDonalds bliver fuldt automatiserede, for hvorfor afgive bestilling til et menneske, når man kunne indtaste bestillingen på en skærm eller vis sin iPhone og betale samtidig? Selve fremstillingen af burgers og fries kan ligeledes fuldautomatiseres, og der er kun et spørgsmål om tid og mindsteløninger før en af de sidste store arbejdspladser for sorte teenagere forsvinder.


Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk