Har Danmark verdens højeste skattetryk?

30. juni udkom Skatteøkonomisk Redegørelse 2017 (SR2017) fra Skatteministeriet. En af pointerne i rapporten er, at skattetrykket i Danmark er verdens højeste. Denne konklusion kommer redegørelsen frem til ved at se på samlede skatter og afgifter over landenes produktion, BNP. Ved at tage gennemsnittet over perioden 2000-15 fås følgende figur:

Som jeg tidligere har skrevet om, bør skatten ses i forhold til en indkomstafgrænsning, som beskriver den reelle udvikling i indkomsten og dermed forbrugsmulighederne. Det gør BNP ikke i åben økonomi som den danske. Hvis et land får en indkomst fra udlandet pga. en udlandsformue, vil forbrugsmulighederne og beskatningsgrundlaget være større end landets produktion vil tilsige. Er man derfor interesseret i at vurdere skattetrykket i forhold til forbrugsmuligheder/velstand, er bruttonationalindkomsten, BNI, en bedre nævner end BNP. Derudover bør man korrigere for afgiftsindtægterne fra omlægningen fra kapitalpension til en ikke-fradragsberettiget aldersopsparing i perioden 2013-15. I de tre år blev der betalt en ekstraordinær afgift på hhv. 34, 62,1 og 25 mia. kr. Set over hele pensionsforløbet er der alene udtryk for en tidsforskydning i skatterne og ikke for skatternes egentlige niveau. Derfor bør de ekstraordinære afgifter holdes ude af skattetryksberegningen for at få skatteudtrykket til at svare til indkomstudtrykket. Laves samme figur som i SR2017 med BNI og korrigeret for pensionsomlægningen fås følgende figur:

* Der korrigeres for de ekstraordinære afgiftsindtægter for pensionsomlægning

Her ligger Danmark forsat i top, og Danmark er kun overgået af Luxemburg. Luxemburg er lidt speciel, da deres BNI i OECDs daatabank er estimeret fra 2009 og bagud. Det er netop i den periode, hvor BNI er estimeret, at Luxemburgs skatter og afgifter i forhold til BNI ligger lavt. Generelt skal man altid være forsigtig med internationale sammenligninger, da institutionelle og tekniske forskelle kan være af stor betydning, jf. også Rigsstatistikerens blog. Fx betaler danskere på offentlig forsørgelse skat af deres overførsel, hvilket ikke er tilfældet i mange andre lande.

Desuden skal man være opmærksom på, at Danmark siden slut-90’erne har haft faldende skattetryk. Danmarks skattetryk var således det højeste i starten af 00’erne og bliver i OECDs tal først overhalet af Luxemburg i 2009. Siden har andre lande haft stigende skattetryk, og hvis man således kun kigger på 2015, er Danmark ikke engang i top 5. Når man kun ser på 2015, så har Danmark det 7. højeste skattetryk:

* Der korrigeres for de ekstraordinære afgiftsindtægter for pensionsomlægning

Helt overordnet ligger Danmark i gruppen af lande, der har verdens højeste skattetryk. Men at sige danskerne har verdens højeste, det er ikke korrekt. Hvis udviklingen i danskernes skattetryk har interesse, har jeg skrevet følgende notat, hvor problematikken omkring fradrag for pensioner også tages op.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk