Er der kommet flere unge dagligrygere?

Af et indlæg fra Kræftens Bekæmpelse fremgår, at flere unge ryger. Kræftens Bekæmpelse har både i 2015 og 2016 spurgt ca. 2.000 unge mellem 16 og 25 år om deres rygevaner. På bare ét år er andelen af unge, der ryger hver dag eller hver uge steget fra 18 pct. til 22. pct. Og det er ikke kun de, som ryger lejlighedsvist, der er blevet flere af. Andelen af dagligrygere er steget fra 13 pct. til 15 pct.

Der er flere ting, man skal være opmærksom på, når man fortolker ændringen af et resultat fra en interviewundersøgelse i et år med resultatet af en anden tilsvarende interviewundersøgelse i et andet år.

For det første skal man ved spørgeskemaundersøgelser være opmærksom på, at der eren risiko for, at den interviewede enten svarer, hvad vedkommende gerne ville have gjort, eller hvad vedkommende tror, er det ”korrekte” svar. Et eksempel på dette er fraIntegrationsministerietsMedborgerskab i Danmark, 2011, side 46,hvor 8 pct. af danskerne svarer ja til, at de er medlem af et parti, men hvor registerdata fra partiernes opgørelser viser, at kun 4,5 pct. af danskerne er medlem af et parti.

Det næste handler om stikprøvens antal svar, som her er 2.000 unge, og det må sige af være flot, såfremt de er valgt repræsentativt. Det skulle de være ifølge Epinion, der er det anerkendte analysebureau, som har foretaget undersøgelsen for Kræftens Bekæmpelse. Så her er der ikke så meget at komme efter.

Givet antallet af svar, så handler det næste om, hvorvidt man kan sige, at ændringen i andelen af dagligrygere fra 2015 til 2016 er signifikant. Det vil sige, om ændringen er stor nok til, at der ikke er tale om en tilfældighed. Her tager man ofte i videnskabens verden udgangspunkt i et 95 procent konfidensniveau, som betyder, at man teoretisk stiller efter mindst at have ret i 19 ud af 20 gange i sine forudsigelser. Tester man ændringen fra 13 pct. til 15 pct., så er ændringen ikke signifikant. Den statistiske usikkerhed er +-2,1 pct. med et konfidensinterval mellem -0,1 og 4,1. så man kan altså ikke sige, at andelen af unge dagligrygere er steget fra 2015 til 2016. Jeg har til denne beregning benyttet:http://www.en-undersoegelse-viser.dk/beregn-usikkerhed-2/for at være hel sikker. Når jeg reagerede på udsagnet om, at andelen af unge dagligrygere er steget, så er det fordi en god tommelfingerregel er, at selv for resultater fra seriøse analysebureauer (repræsentative undersøgelser m.v.), så skal en ændring i andele i pct. være klart over 2-2,5 procentpoint for, at en ændring kan sige at være signifikant.

Det sidste er tilfældet med ændringen fra 18 pct. i 2015 til 22 pct. i 2016 afandelen af unge, der ryger hver dag eller hver uge. Så dette udsagn er altså godt nok.






Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk