Skæv havregrød

Jeg hører P4 København om morgenen. Det er så opmuntrende at høre om stakler, der ligger og skifter hjul på Køge Bugt motorvejen, mens man selv står og nusser med te og madpakker i sit lune køkken. Af og til får man endda noget nyt at vide. F.eks. en morgen her i efterårsferien, hvor det var "International Statistikdag". Det anede jeg ikke fandtes. I den anledning spurgte de lytterne, om de spiste havregrød om morgenen, for P4 København ville så sandelig også prøve at lave deres egen statistik for at markere den store dag. Nogle få hundrede skrev ind, og ca. 60% angav, at de spiste havregrød om morgen, og de fleste tilføjede, at havregrød er en åh-så dejlig spise.

Så interviewede de en ekspert om, hvad statistik dog er for noget. Eksperten var som så ofte før endnu en journalist - fra programmet Detektor i DR Radio og vist også fjernsyn. Han svarede sådan set OK, men han var for høflig til for alvor at komme ind på, at P4's egen lille statistik var lidt letkøbt. Det var noget med, der var for få svar og at P4 kun dækkede en mindre del af den danske befolkning. Han forholdt sig ikke til påstanden om, at 60% af spiste havregrød.

Hvem tror på tallet 60%? Jeg tror snarere på langt under 25%, uden dog at vide noget som helst konkret. Men godt smager det da. Så hvor kommer de 60% så fra?

Jo for at svare skal man aktivt sende en SMS til P4 København. Det "koster en krone udover almindelig SMS takst". Mange har altså gjort sig den ulejlighed at SMS'se om, hvor glade de er for at spise havregrød om morgenen. Men jeg er nok ikke den eneste, der ikke gad skrive ind kun for at fortælle, at jeg ikke spiser havregrød om morgenen. Der er altså en klar skævhed (på nudansk bias som nu udtales med bi som i humlebi og as som en meget amerikansk legemsdel).

Faktisk har jeg et datasæt om danskernes spisevaner liggende, men jeg har nu ikke set efter, om det rummer svaret på dette væsentlige spørgsmål. Det er et videnskabeligt indsamlet datasæt, hvor en lang række personer har ført regnskab, med alt hvad de spiser i løbet af en uge. Mon det kan være skævt? Ja så sandelig: Hvis man orker at udfylde den slags regnskaber hver dag, har man orden i alle ting, så ingen tandbørstning springes over og der kan umuligt være overskud til en druktur. Så livet for disse respondenter, der holder ud at føre regnskab hele ugen, er så sikkert så kedeligt, at havregrøds-andelen må skønnes at være højere end for befolkningen som helhed.

Så denne skævhed går igen i stort set alle surveys, og det kan ikke gentages for ofte, at man skal forholde sig til den, også selvom den ikke springer lige så tydeligt i øjnene som i det mangedoblede tal for havregrødsspisning. Dette emne vil der være anledning til at vende tilbage til gentagne gange!

Tak for denne gang!

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk