Har foråret guld i mund?

Tjek lige nedenstående graf. Er jeg den eneste, der ved første øjekast tænker, at de ældste børn (født i foråret) har en fordel i forhold til de yngste (født i efteråret)?

Hvis vi ser bort fra januar og december (hvor der nok er relativt mange, der starter i et "forkert" skoleår), så har børn født februar-april et karaktergennemsnit, der er hele 0,11 højere end dem, der er født september-november.

Det er ikke svært at forestille sig, at den relativt store alderforskel i de små klasser betyder, at de ældste børn har en fordel i forhold til de yngste. De lærer lidt hurtigere, opnår nogle fordele, og får et permanent forspring, der også slår ud i de fremtidige indkomster. Faktisk så permanent, at man selv i en alder af 36 år kan se en forskel i den årlige indkomst på over 10.000 kr. om året (note 1).

Potentialet er enormt!
Hvis forskellen i indkomst skyldes forskellen i fødselsmåneden, så er der et enormt potentiale for at øge væksten i Danmark.Hvis alle 36-årige tjente lige så meget som dem, der er født februar-april, så ville de samlet set tjene 0,53 mia. mere om året. Det lyder ikke af meget, men det svarer til 2,1% (som trods alt er den del oven i den naturlige vækst).

If you see something, say something!
Så hvad gør vi nu? Et nemt og hurtigt (og typisk) svar er, at vi må gøre noget for at få de yngste med. Men det er jo ikke sikkert, at det er alderen, der er forklaringen, selvom man kan fristes til at tro det.

I Freakonomics kan man læse, at indførslen af fri abort i USA efter ungdomsoprøret fik kriminaliteten til at falde tyve år senere. Det var ikke hårdere straffe m.m., som man umiddelbart troede. Måske er der noget lignende på spil her? I følge nedenstående figur, som er sakset fra Bobak og Gjonca (2001), er der i hvert fald noget, der tyder på, at højtuddannede (i USA) har tendens til at planlægge en graviditet og dermed deres børns fødsler.


På bundlinjen har vi et stort spørgsmålstegn og en lidt stikkende motivation: Har en tilsyneladende tilfældig opdeling af befolkningen stor betydning for produktivitet og indkomst?

Hvad tror du? Er det her vi finder det næste store produktivitetsboom?

Hilsen
Jonas

Figurerne er lavet på baggrund af data indkøbt af tænketanken DEA, som arbejder for, at Danmark øger sin værdiskabelse og vækst gennem viden om uddannelse, forskning og innovation. I kan se mere om DEA her.

Note 1) Nedenstående figur viser indkomstsgevinsten for personer, der er født i årets sidste måneder, i forhold til personer, der er født i årets første måneder, for forskellige aldersgrupper i 2011.


Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk