Er du miljø- og klimabevidst? Det er pokkers svært!

I morges hørte jeg en nyhed i radioen, om at folk er blevet mere miljøbevidste og tager kortere bade, smider tøjet til genbrug osv.

Folk må selvfølgelig gøre, som de har lyst til. Men når jeg hører, at man tager kortere bade for at være miljøbevidst, kan jeg ikke lade være med at tænke på, om de virkelig har styr på, 1) hvor stor en del af omkostningerne ved et bad, der er afgifter, 2) hvad deres alternative forbrug bliver, for de penge de sparer, og 3) om energikilden er underlagt EU CO2-kvotemarked (hvis man vil være klimabevidst).

Hvorfor er det vigtigt?

For det sidste, altså punkt 3), så er det jo fuldstændigt lige meget (i hvert fald for klimaet), hvis man sparer på CO2-udslippet, så andre bare øger det. Kvotemarkedet er en suveræn måde at nå et fast klimamål på, men det fjerner den enkeltes mulighed for at være klimavenlig. Do good frem for feel good.

1) og 2) hænger sammen. Hvis der er høje afgifter på det varme vand ((...og det er der vist.)), så vil du - når du skruer ned for badetiden - spare mange penge, men kun relativt få ressourcer (fordi en stor del af pengene går i statskassen). Hvis du derefter køber røde bøffer for de sparede penge, er du lige vidt. Specielt hvis staten havde tænk sig at spilde pengene, hvilket den gør i følge www.liberator.dk ;-)

Desværre er det meget svært at være klimavenlig i en super kompleks verden, hvad denne fortælling også illustrerer.

Vil du være helt sikker på at gøre noget klima- og miljøvenligt? Så skal du enten blive uproduktiv eller betale andre for at være uproduktive. Altså, bliv arbejdsløs, betal andre for ikke at arbejde (fx tiggere) og køb enormt dyre (Vigtigt: Her menes inefficient producerede) varer... Det er i produktionen CO2-udslippet sker. Producerer du ikke noget, forurener du heller ikke...

Og så skal du selvfølgelig huske at stemme på politikere, der vil indføre miljøskatter, brede CO2-kvotemarkedet til alle sektorer (og hele verden...) og støtte grundforskning i vedvarende energi m.m.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk