Forudsiger The Simpsons Nobelprismodtageren..
Det lader til at der ikke kommer helt dumme bud på..
Keynes og den aktuelle makroøkonomiske..
Det har været en udfordring at gennemlæse og revidere mit 12 år gamle manuskript om Keynes og makroøkonomisk teori. Kunne teksten stå distancen?

Økonomer og jordemødre


Jonas Herby, Incentive
Af Jonas Herby, Incentive,
13 jul. 2012 14:22 - i kategorien Andet - #Incitamenter  #parkering  #jordemødre 

Af Claus Bjørn Galbo-Jørgensen
(er alene lagt ind med Jonas' profil af tekniske årsager)

I dag for præcis 3 uger siden havde jeg den store glæde at blive far for første gang. Ingen tvivl: Det er meningen med livet :-)

Nu var det gudskelov ikke tanker om økonomi, jeg var mest optaget af denne dag. Men der indtraf alligevel en begivenhed, der igen-igen demonstrerede, hvad der adskiller økonomer fra jordemødre --- og de fleste andre faggrupper.

Min kone fødte på Rigshospitalet, der som bekendt ligger i et område med relativt få parkeringspladser.

Under en af pauserne i fødslen bemærkede jordemoderen gennem vinduet en parkeringsvagt udskrive en bøde lige nedenfor fødestuen. Det udløste en mindre tirade af forbandelser over p-vagten fra jordemoderens side: Det var da for galt, at man gav bøder til folk i en skrøbelig situation, som måske i huj og hast var drønet ind til Riget med et sygt familiemedlem --- eller en fødende kvinde. Og man kunne da ikke forvente, at folk i den situation havde tid og overskud til at købe en P-billet. Kunne man da ikke vise lidt konduite og lade dem slippe for bøden?

Jeg kunne selvfølgelig sagtens følge jordemoderens medfølelse. Men som økonom tænkte jeg naturligvis lige omvendt: Jeg synes, at P-vagterne gør et eksemplarisk stykke arbejde. Og jeg kan ikke forstå, at det tilsyneladende er den mest udskældte profession i landet. De sikrer nemlig, at der altid er ledige parkeringspladser til sådan en som mig, der virkelig har brug for parkeringsplads her og nu -- fx fordi konen skal føde. Mens alle de andre, der ikke har så meget brug for parkeringspladsen og derfor ikke er villige til at betale for hverken billet eller bøde; ja, de tager bussen eller cyklen i stedet.

Og hvad fortæller det så om forskellen på økonomer og jordemødre? Jo, økonomer tænker altid på incitamenter. Og insisterer på, at incitamenter påvirker menneskers adfærd (i dette tilfælde: Ingen p-bøder ville betyde, at parkeringspladserne  altid ville være overfyldt).

Claus Bjørn Galbo-Jørgensen
Incentive Partners & Økonomisk Institut

0 kommentarer

Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger

Jonas Herby, Incentive

Jeg blev færdig med studierne i 2006. Da jeg i sin tid skulle vælge job, gik jeg til min underviser, Jørgen Birk Mortensen, i faget Miljø- og ressourceøkonomi, som jeg syntes var superspændende. Jeg spurgte ham, hvordan man kunne arbejde med samfundsøkonomi og costbenefitanalyser. Og siden har jeg arbejdet som konsulent. Jeg arbejder i dag i Incentive, som er et konsulenthus med speciale i samfundsøkonomi, konkurrence og regulering, prissætning og markedsanalyser. Vi fjerner gætværk fra beslutninger.