Incentive, Virksomhedsprofil

Økonomer og jordemødre

Af Claus Bjørn Galbo-Jørgensen
(er alene lagt ind med Jonas' profil af tekniske årsager)

I dag for præcis 3 uger siden havde jeg den store glæde at blive far for første gang. Ingen tvivl: Det er meningen med livet :-)

Nu var det gudskelov ikke tanker om økonomi, jeg var mest optaget af denne dag. Men der indtraf alligevel en begivenhed, der igen-igen demonstrerede, hvad der adskiller økonomer fra jordemødre --- og de fleste andre faggrupper.

Min kone fødte på Rigshospitalet, der som bekendt ligger i et område med relativt få parkeringspladser.

Under en af pauserne i fødslen bemærkede jordemoderen gennem vinduet en parkeringsvagt udskrive en bøde lige nedenfor fødestuen. Det udløste en mindre tirade af forbandelser over p-vagten fra jordemoderens side: Det var da for galt, at man gav bøder til folk i en skrøbelig situation, som måske i huj og hast var drønet ind til Riget med et sygt familiemedlem --- eller en fødende kvinde. Og man kunne da ikke forvente, at folk i den situation havde tid og overskud til at købe en P-billet. Kunne man da ikke vise lidt konduite og lade dem slippe for bøden?

Jeg kunne selvfølgelig sagtens følge jordemoderens medfølelse. Men som økonom tænkte jeg naturligvis lige omvendt: Jeg synes, at P-vagterne gør et eksemplarisk stykke arbejde. Og jeg kan ikke forstå, at det tilsyneladende er den mest udskældte profession i landet. De sikrer nemlig, at der altid er ledige parkeringspladser til sådan en som mig, der virkelig har brug for parkeringsplads her og nu -- fx fordi konen skal føde. Mens alle de andre, der ikke har så meget brug for parkeringspladsen og derfor ikke er villige til at betale for hverken billet eller bøde; ja, de tager bussen eller cyklen i stedet.

Og hvad fortæller det så om forskellen på økonomer og jordemødre? Jo, økonomer tænker altid på incitamenter. Og insisterer på, at incitamenter påvirker menneskers adfærd (i dette tilfælde: Ingen p-bøder ville betyde, at parkeringspladserne  altid ville være overfyldt).

Claus Bjørn Galbo-Jørgensen
Incentive Partners & Økonomisk Institut

0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger

Incentive, Virksomhedsprofil

Incentive blogger om løst og fast