2. Advent: Kan polit'er forudsige fremtiden?

En gammel joke lyder, at økonomiske prognoser er som at styre en bil med bind for øjnene, mens en anden person ser ud af bagruden og anviser retningen.

Spørgsmålet er, om det i virkeligheden står helt så grelt til eller om polit'er rent faktisk kan spå om fremtiden? For at svare på spørgsmålet har Altandetlige.dk nu igennem flere år indsamlet empiri igennem de såkaldte "Quick Polls". Dataindsamlingen har helt åbenlyst givet en række unbiased stikprøver blandt populationen af stud.polit'er. Denne søndag dykker vi derfor ned i arkivet og ser på hvad de studerende forudsagde og hvad der senere skete.

Hvordan går det Danmark til VM?
I efteråret 2009 havde det danske fodboldlandshold med en overraskende 1-0 sejr over Sverige kvalificeret sig til VM-slutrunden 2010 i Sydafrika. I den anledning spurgte Altandetlige.dk de studerende om deres forventninger til landsholdets præstationer i slutrunden, hvor Danmark var kommet i en relativt overkommelig gruppe med Japan, Cameroun og Holland.

Udfaldsrummet var selvsagt ganske stort, men svarmulighederne blev begrænset til følgende:

1. Vi går ikke videre fra den indledende runde

2. Vi taber ottendedelsfinalen

3. Vi taber kvartfinalen

4. Vi taber semifinalen

5. Vi taber finalen

6. Vi vinder VM!

7. Fodbold?! Vi rammer vel en bibetingelse et sted

Hvad svarede polit'erne?
Forventningerne til sommerens slutrunde var mildest talt ikke helt i top. 31% af de studerende forudsagde således, at Danmark overhovedet ikke ville gå videre fra gruppespillet, mens 34% forudsagde, at vi ville tabe ottendedelsfinalen.

Ingen forudsagde, at vi ville tabe finalen, men 10% af de mest håbefulde fanatikere mente dog, at fodbold-verdensherredømmet var inden for rækkevidde.


Hvad skete der?
Som de fleste i dag ved, lagde Danmark ud med et 0-2 nederlag til Holland, bl.a. på et selvmål fra Daniel Agger. Måske var det den bibetingelse, som 16% af de studerende mente vi ville ramme.

Herefter fulgte en 2-1 sejr over Cameroun, men med et skuffende 3-1 nederlag til Japan blev drømmen om en glorværdig slutrunde endegyldigt slukket. Det danske landshold måtte derfor tage hjem uden andre kampe end gruppespillet. 

Kunne stud.polit'erne forudsige fremtiden?
Nej. Ganske vidst gættede hele 31% korrekt, men over halvdelen af de adspurgte havde forudsagt mindst en ottendedelsfinale, så polit'erne skød helt forbi mål i sommeren 2010.

Bliver betalingsringen vedtaget?
Det er vinter 2011 og Danmark har netop fået en ny regering. Et af regeringens store valgløfter har været en betalingsring for biltrafik ind og ud af København. Det er især regeringspartierne S og SF der har råbt højt om behovet for en betalingsring, men valgløftet er nu blevet mødt at kraftig modstand fra de magtfulde socialdemokratiske borgmestre i omegnskommunerne, hvis kernevælgere af pendlende småbørnsfamilier vil blive ramt hårdest af forslaget.

Spørgsmålet er nu, om regeringen får gennemført forslaget, eller om endnu en mærkesag må lade livet. Altandetlige spurgte i den forbindelse de studerende, om betalingsringen bliver vedtaget
inden Folketinget går på sommerferie i 2012. 

Hvad svarede polit'erne?
Ud af 192 besvarelser mente 36% at betalingsringen nok skulle blive vedtaget, mens 64% omvendt mente, at det ikke kom til at ske.



Hvad skete der?
Som bekendt blev betalingsringen ikke til noget. Heldigvis blev der nedsat en Trængselskommission med massere af arbejde til de færdiguddannede cand.polit'er.

Kunne stud.polit'erne forudsige fremtiden?
Ja. Denne gang ramte de studerende inden for skiven.

Sidder SF stadig i regering d. 15 september 2013?
Vi er nu i efteråret 2012 og den førnævnte betalingsring har gjort livet surt for regeringen. Særligt SF lider i meningsmålingerne, og det fik dengang Altandetlige til at spørge de kloge brugere, om SF stadig ville sidde i regering d. 15 september 2013.

Hvad svarede polit'erne?
Ud af 218 respondenter svarede 54% Ja, mens 46% svarede Nej.



Hvad skete der?
SF sad stadig i regeringen ved midnatstid den 15. september 2013. Det korrekte svar var altså Ja.

Kunne stud.polit'erne forudsige fremtiden?
Her må skribenten bevæge sig ud på tynd is, da spørgsmålet forsøges besvaret med pensum fra Økonometri A.

Én måde at besvare spørgsmålet på er, at stille et nyt: Hvad er sandsynligheden for, at en flok på 218 aber ville svare mindst lige så korrekt? Med andre ord, hvad er P(X>0,54)? 

Antager vi, at hver enkelt abe med lige stor sandsynlighed vil svare "ja" som "nej" og at svarene er indbyrdes uafhængige, kan sandsynligheden beskrives som en binomialfordeling med P=0,5. 
Med disse antagelser vil sandsynligheden for, at en flok på 218 aber ville svare mindst lige så korrekt som stud.polit'erne være ~10%

Nogen vil mene, at det er godt nok at slå aberne 90% af tiden. Andre vil nok mene, at det er at sætte barren lavt.

Nu er det dog snart jul, og på Altandetlige.dk er 90% bedre end en abe derfor godt nok.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk