Berlingske Business - BackToBusiness

Både nære og fjerne eksportmarkeder er i fokus i disse dage. Vi har lige haft et reporterteam en tur rundt om Østersøen, og de beretter flittigt om »det nære guld« - også i de kommende dage.

Kina er selvsagt også højt på dagsordenen med Hu Jintaos forestående besøg, og så var der et forfriskende indspark fra Landbrug & Fødevarers årsmøde i torsdags om »nye forretningsmuligheder i krydsfeltet mellem vækst og bæredygtighed«. EN CANADISK PROFESSOR med base i Holland væltede nærmest inspiration ud over landbrugstoppens årlige træf, som denne gang foregik i et kæmpemæssigt nedlagt lokomotivværksted i København.

Landmænd, direktører, politikere, organisationsfolk og journalister sad side om side ved runde borde med økologisk rabarbersaft og hyldedrik, og i en svag lugt af svovl og olie fra lokomotivernes tid fik de læst og påskrevet, hvordan fødevarebranchen skal skabe ny forretning ved hjælp af »Vugge til vugge-konceptet«. Det handler om at anvende affald til føde, at udnytte solenergi og at bruge naturens variation og mangfoldighed som inspiration for produktion.

»Klimafanatikerne skulle hellere tænke på omsætning og overskud i stedet for at hænge sig i, hvad det koster at tænke grønt« lød det fra professoren, og han høstede stor ros fra topprofilerne på podiet.

LANDBRUGETS NYE DIREKTØR, Søren Gade, fandt tankerne meget inspirerende og lovede, at han vil forfølge ideen om at gøre bæredygtighed til en styrkeposition.

Og handels-og investeringsminister Pia Olsen Dyhr ( SF) kaldte det ligefrem beundringsværdigt, at Landbrug & Fødevarer havde taget Vugge til vuggekonceptet op som tema på årsmødet.

EKSPORTEN AF SVIN OG PELS til Kina fyldte også da fødevareerhvervenes spidser mødtes. Disse gigantiske poster i eksportregnskabet vil også få masser af ekstra opmærksomhed i næste uge, når den kinesiske præsident kommer.

Toplederne vil rituelt underskrive kæmpeordrer, som ganske vist har ligget parat i nogen tid, men som nu falder formelt på plads. De politiske ritualer bidrager forhåbentlig til, at danske virksomheder kan hente mere af det guld, der siges at ligge i Kinas vækst.

I de kommende dage vil vi dække Business-aspekterne af Jintaos besøg tæt.

Også de knap så gyldne som f. eks. korruption og kopiering af danske produkter.

- Linda Overgaard

Berlingske Business

Verdens rigeste ind i Europa
TELETOGT. Verdens rigeste mand har købt sig ind i den europæiske televerden og ejer nu 4,1 procent af det østrigske Telekom Austria – en pendant til TDC. Det er den mexicanske multimilliardær, Carlos Slim, der har fået kig på Europa, og hans selskab forhandler også om at blive medejer af et stort teleselskab i Holland. Aktierne i Telekom Austria skød ti procent i vejret, da handelen blev offentliggjort. Gad vide om Carlos Slim også kunne få smag for TDC?

De nyrige kommer fra Asien
FORMUETOPPEN. Næsten hver anden af verdens familier med en formue på over en million dollar bor i USA, men den største del af de nyrige kommer fra tigerøkonomier som Kina og Indien. Det konkluderer den britiske avis The Guardian på baggrund af Boston Consulting Groups seneste velhaveranalyse. Antallet af dollar-millionærer voksede med 175.000 i 2011, og tallet dækker endda kun finansielle aktiver eksklusive ejendomme. Hvis boliger og andre ejendomsaktiver blev medregnet, ville der være væsentligt flere end 12,6 millioner husstande verden over, som BCG betegner som millionærfamilier opgjort i dollar. Af dem bor 5,1 millioner i USA. Japan er på andenpladsen med 1,5 millioner dollar-millionærer, og så kommer Kina på tredjepladsen med 1,4 million rige familier. Boston Consulting Group forudser, at Asien i løbet af fem år vil rykke op på førstepladsen, når man ser på den samlede koncentration af penge.

Til jobsamtale med tilskud
EUROPÆISK. Tag til jobsamtale i Barcelona, London eller Berlin – og få flybilletten betalt. Sådan lyder et lokkende tilbud fra EuropaKommissionen, der har søsat et nyt projekt, som skal få arbejdsløse unge til at søge blandt mere end en million ledige job i Europa. Ifølge avisen.dk betyder ordningen, at unge mellem 18 og 30 år kan få omkring 2.000 kroner til at tage til jobsamtale i et andet EU-land, og håbet er, at tilskuddet kan nedbringe den voldsomme ungdomsarbejdsløshed i nogle europæiske lande. Får man jobbet efter samtalen, så smider EU yderligere mellem 4.500 kroner og 9.000 kroner oveni til at hjælpe med flytningen. Det er Aarhus Kommune, der i Danmark står for at administrere ordningen, som gælder alle EU-borgere i alderen 18-30. Så det er bare med at komme i gang med at kigge efter udenlandske stillingsannoncer, hvis man er i den aldersgruppe. Så vanker der et godt tilskud til et udlandsbreak.

Gang i væksten på heden
JYDEFORSPRING. De kan noget ganske særligt derude i den midt- og vestjyske del af Danmark, når det kommer til vækst, og det kan andre kommuner lære af. Senest har en ny opgørelse fra revisionsfirmaet Ernst&Young kåret Herning som vækstkommune nummer et, mens København er nummer 25 på listen. Trods åbenlyse fordele i forhold til viden, rekruttering og størrelse halter København langt efter Jylland målt på evnen til at servicere virksomhederne i kommunen og ligeledes i forhold til at skabe de såkaldte vækstvirksomheder. Men nu vil København til at opføre sig mere serviceorienteret over for virksomhederne.

17 etagers professortårn
CAMPUS. Nu skulle det være sikkert og vist, at Københavns Universitet får et højhus på 17 etager til sit sundhedsvidenskabelige Panum-kompleks på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro nær Rigshospitalet. Folketingets finansudvalg har givet den endelige godkendelse, og gravearbejdet skulle starte til august, så lokalerne kan tages i brug i starten af 2015. Panum-højhuset er kreeret af et hold med blandt andre tegnestuen C.F. Møller og ingeniørkoncernen Rambøll, og det bliver en del af »Nørre Campus« under KU.

Berlingske Businnes

Virksomheder

Faktaboks

Altandetlige og Berlingske Business giver dig en weekend-update over de mere kuriøse erhvervsnyheder fra ugen der er gået.

Sammen med de udvalgte nyheder vil erhvervsredaktøren fra Berlingske Business, Linda Overgaard, komme med en mindre klumme over et af ugens aktuelle emner.

Linda Overgaard har været erhvervsredaktør på Berlingske siden 2008. Hun er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og cand. jur. fra Aarhus Universitet. Hun har arbejdet som erhvervsjournalist på Jyllands-Posten og økonomisk reporter på TV-Avisen. Tidligere chefredaktør på magasinet Penge & Privatøkonomi og direktør i Dansk Aktionærforening. Har også haft en række lederstillinger i DR, bl.a. som redaktionschef med ansvar for DR Nyheder Online.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk