Cand.polit i Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvornår blev du færdiguddannet cand.polit, og hvilke områder af økonomien fokuserede du på i din uddannelse?
Jeg var en af dem, der blev fanget lidt i et studiejob, jeg synes var så spændende, at jeg takkede ja til at fortsætte i en fuldtidsstilling, inden jeg egentlig var færdig med at skrive mit speciale. Men i februar 2009 lykkedes det mig at tage titlen.  

Jeg havde ikke nogen decideret retning på min uddannelse, men valgte de fag jeg synes var mest spændende. Derfor har jeg haft en god blanding af både mikro og makroøkonomiske fag. Men mine valg af fag har nok båret præg af, at være de mere tekniske frem for de bløde fag.  

Hvilken stilling i Erhvervs- og Vækstministeriet besidder du, og hvordan fik du denne?
Jeg er specialkonsulent i det der hedder Samfundsøkonomisk team i Erhvervs- og Vækstministeriets departement. Jeg søgte en stilling, der var slået op.

Hvorfor valgte du netop at arbejde i Erhvervs- og Vækstministeriet, og hvad var dine tanker om at arbejde i en offentlig virksomhed frem for en privat?

Jeg havde gennem mange år beskæftiget mig med arbejdsmarkedspolitik, men kunne egentlig godt tænke mig, at bringe flere af mine økonomiske kompetencer i spil. Så da jeg så, der var et ledigt job i Erhvervs- og Vækstministeriet, synes jeg, at det virkede ideelt i forhold til de arbejdsopgaver, jeg gerne vil beskæftige mig med.  

For mig var det egentligt ikke så væsentligt, om valget faldt på den offentlige eller den private sektor. Det, der er det vigtigste for mig, er, at have et job, hvor jeg kan bidrage med noget, og hvor jeg bliver fagligt udfordret. Jeg synes, det er rigtig spændende at være med, der hvor beslutningerne bliver taget.  Det, at være en del af de overvejelser, der danner baggrund for regeringens nye initiativer inden for et område eller komme med fagligt funderede indspark til en regeringspublikation.  

Hvordan er en typisk arbejdsdag for dig?
Der er sjældent to arbejdsdage der er helt ens, heldigvis.

I samfundsøkonomisk team arbejder vi blandt andet  med tilrettelæggelse af vækstpolitikken. Vi  udarbejder analyser og forslag, der kan styrke produktiviteten og virksomhedernes rammevilkår.

Hen over foråret har jeg fx været en del af et arbejde med, at regeringen ønsker at styrke vilkårene for produktion i Danmark. Her har jeg brugt mange timer på bagvedliggende analyser og været med til at skrive på en strategi for Danmark som produktionsland, der udkom i maj.   

Erhvervs- og Vækstministeren sidder med i regeringens økonomiudvalg, hvor der bliver truffet beslutning om mange af regeringens sager.  Der bliver afholdt ugentlige møder. I forbindelse med møderne er det vores opgave at klæde ministeren ordentligt på i forhold til de sager, der er på mødet. Jeg vejleder i forhold til det beskæftigelsespolitiske område, dvs. at hvis der er punkter på mødet der omhandler beskæftigelsespolitik, skal jeg inden da have sat mig ind i forslagene og kommet med mine faglige overvejelser.

Det team, jeg er en del af, har også ansvaret for publikationen ’Redegørelse om vækst og konkurrenceevne’, der giver et samletoverblik over Danmarks vækstudfordringer. Her bidrager næsten alle i teamet med at skrive nogle af kapitlerne, og det har jeg også været så heldig at få lov til.

Udover de mere faste opgave er der løbende opgaver med at besvare henvendelser fra borgere og organisationer eller udarbejder materiale, hvis ministeren fx skal på besøg hos en virksomhed eller holde en tale.  

Hvilke kompetencer fra din uddannelse anvender du i dit daglige arbejde i ministeriet?
Hver dag bruger jeg  den grundlæggende økonomiske forståelse, som man nærmest ubevidst  har fået banket ind i hovedet på studiet.  Makroøkonomi bruger jeg rigtig meget i mit arbejde, både når jeg skal skønne over fordele og ulemper ved et givent forslag, hvis jeg skal forklare en set sammenhæng eller har en frisk debat med kollegaerne.  

Hvad er det bedste ved at være ansat i Erhvervs- og Vækstministeriet?
Der sker altid noget og man ved aldrig rigtig med sikkerhed hvad dagen bringer.

Hvordan er det sociale miljø på din arbejdsplads?
Godt!

Vi er mange økonomer samlet på et sted. Derfor har vi rigtig meget faglig udveksling, og der opstår tit spontane diskussioner på baggrund af et emne, som en eller anden sidder og arbejder med, og lige vil dele med de andre.  

Der er forholdsvis mange unge ansat - også mange i deres første job. Derfor bliver der tit afsat tid til fredagsøl, bordfodbold eller et af personaleforeningens mange arrangementer(mountainbike, klatring, vinsmagning mv.)  

Hvis du skulle give et råd til nyuddannede der skulle ud og finde deres første fuldtidsjob, hvad skulle det så være?
Lad vær’ med at være for kritisk omkring din første stilling og søg bredt. Der er muligheder i næsten alle stillinger.  Det er nok lidt  fraser, men brug tid på at skrive ordentlige ansøgninger, der er målrettet den enkelte stilling, du søger. Det er smadderærgeligt at blive sorteret fra, bare fordi man ikke gør sig godt på papiret.  Og mød altid velforberedt op til jobsamtalen. 

Lige nu har har Erhvervs- og Vækstministeriet et jobopslag hvor de søger færdigtuddannede økonomer. Du kan læse opslaget her.

Faktaboks


Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk