Cand.polit i Finansministeriet

Hvornår blev du færdiguddannet cand.polit, og hvilke områder af økonomien fokuserede du på i din uddannelse?
Jeg blev kandidat i 2008. Jeg vil nok karakterisere min cand.polit-profil som makroøkonomisk. På kandidatdelen havde jeg bl.a. skattepolitik og arbejdsmarkedspolitik. Jeg valgte i høj grad fag efter mine interesser, men jeg havde også fokus på, at jeg gerne ville være fuldmægtig i Finansministeriets Makropolitiske Center, hvor jeg arbejdede som student. 

Hvilken stilling i Finansministeriet besidder du, og hvordan fik du denne?
Nu arbejder jeg i Center for kommunal og regional økonomi som specialkonsulent. Mine arbejdsområder er inden for sundhedsområdet og især det såkaldte primære sundhedsområde, hvilket indebærer arbejdsopgaver i relation til praksissektoren (praktiserende læger, speciallæger, fysioterapeuter mv.) samt det kommunale sundhedsområde.

Hvorfor valgte du netop at arbejde i Finansministeriet, og hvad var dine tanker om at arbejde i en offentlig virksomhed frem for en privat?
Jeg overvejede slet ikke en privat virksomhed, da jeg skulle finde mit første job. Jeg valgte suverænt efter min interesser og det var muligheden for at arbejde et sted, hvor teorien fra politstudiet bliver omsat til politik og handling. En mulighed man netop har i Finansministeriet. 

Hvordan er en typisk arbejdsdag for dig?
Lige nu arbejder jeg og mine kollegaer i kontoret på fuldt tryk med at forberede regeringens kommende økonomiforhandlinger med hhv. regioner og kommuner. Før politikerne mødes ved forhandlingsbordet er der et langt forløb med forberedelse af forhandlingerne og indledende drøftelser på embedsmandsniveau. Helt konkret er min opgave at komme med oplæg til, hvilke krav regeringen skal stille til regionerne og kommunerne inden for det primære sundhedsområde – med fokus på at synliggøre, hvilke udfordringer der eventuelt er og hvordan regeringen gerne ser den del af sundhedsvæsenet udvikle sig. Dette arbejde foretages i tæt samarbejde med særligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Økonomi- og Erhvervsministeriet. En del af forberedelsen, og en af kontorets (og Finansministeriets generelt) centrale opgave er, løbende at lave analyser, der kan påvise områder, hvor regionerne og kommunerne (eller staten) kan gøre tingene klogere og dermed frigøre ressourcer, som kan bruges bedre andre steder. Arbejdsdagene under økonomiforhandlingerne er spændende, fordi rammevilkårene for kommunerne og regionerne defineres her og jeg oplever, at mit arbejde medvirker til at sikre et bedre sundhedsvæsen. 

Hvilke kompetencer fra din uddannelse anvender du i dit daglige arbejde i ministeriet?
I mit første job i Makropolitisk Center brugte jeg i meget høj grad de makroøkonomiske kompetencer, jeg havde opnået, og som jeg fik bygget videre på gennem mine arbejdsopgaver. I min nuværende stilling trækker jeg stadig på den helt grundlæggende teoretiske viden i forhold til makroøkonomiske sammenhænge, men jeg har også god brug for mit mikro-fundament. Samtidig mener jeg, at vi på politstudiet opnår en helt unik tilgang til at angribe problemstillinger og analysere dem. De analytiske værktøjer fra politstudiet har været et vigtigt fundament i mit daglige arbejde og mine arbejdsopgaver har løbende accelereret min analytiske sans og faglige udvikling i øvrigt.

Hvis jeg havde haft en stærkere økonometrisk profil, ville jeg også kunne have haft rigtig god brug af de evner i mit analysearbejde – heldigvis har vi nogle kvikke politstuderende i kontoret, der kan hjælpe til her    

Hvad er det bedste ved dit job?
Det er følelsen af, at det jeg laver, gør en forskel. At jeg gennem mine arbejdsopgaver bidrager til, at den siddende regering kan føre en god politik på sundhedsområdet, hvor der er fokus på at få mest muligt sundhed for pengene. Samtidig synes jeg, at det er rigtig spændende at komme helt tæt på de politiske beslutningsprocesser og være med til at sikre, at regeringen træffer deres beslutninger på et oplyst grundlag. 

Ser man helt overordnet på det, så giver FM også nogle rigtige gode muligheder for at afprøve forskellige arbejdsopgaver. Det er vigtigt for mig at få mulighed for at prøve kræfter med nye områder for løbende at udvikle mig og udfordre min evne til at tænke nyt. Da jeg havde arbejdet med makroøkonomi og finanspolitik på et mere overordnet niveau, valgte jeg at skifte til sundhedsområdet. Her fik jeg nogle helt andre udfordrende opgaver, ligesom jeg blev udfordret i forhold til at skulle løse opgaver i samarbejde med andre parter (bl.a. sundhedsministeriet, Danske Regioner og KL), der ikke nødvendigvis har samme dagsorden og syn på sagerne. 

Endelig betyder det meget for mig, at der i Finansministeriet er fokus på medarbejdernes løbende kompetenceudvikling. Der er fx et særligt introduktionsprogram for nyansatte (FM Karrierestart), der giver en indføring i alle de forskellige opgaver, som Finansministeriet løser. Vi har også et internt talentprogram, der sætter ekstra fokus på den faglige og personlige udvikling, som jeg var så heldig at blive udvalgt til sidste år.

Hvordan er det sociale miljø på din arbejdsplads?
Jeg synes, at Finansministeriet har et helt unikt socialt miljø. Her tænker jeg ikke kun på de fredagsøl, der drikkes rundt om i huset og de festlige sommerfester og julefrokoster. For de er der selvfølgelig. Jeg tænker især på den gode omgangstone, respekt og forståelse for hinanden, der er blandt medarbejderne og chefer. Jeg tror, at mange der ikke kender FM og deres ansatte, vil blive overrasket over, hvor godt samarbejdet er på tværs af alle enheder i huset. Uanset hvor travlt vi har (og det har vi ofte), så hjælper vi hinanden, også selv om sagen ikke nødvendigvis har nogen relevans for den person, der skal bidrage. Man kan sige, at vi alle har en indstilling om, at vi løfter i flok. Det stærke kollegiale sammenhold er en af grundene til, at jeg efterhånden har arbejdet her i så mange år. Og så selvfølgelig alle de spændende opgaver.

Hvis du skulle give et råd til nyuddannede der skulle ud og finde deres første fuldtidsjob, hvad skulle det så være?
At være åben over for de udviklingsmuligheder og karrieremuligheder et job kan give dig og ikke bare på lønsedlens størrelse (den skal nok vokse med årene). Og glem ikke at vælge job efter dine interesser – det er trods alt motivationen og lysten til at lære nyt, der skal drive dig på arbejde hver dag.

Virksomheder

Faktaboks

Vibe Musaeus, 34 år.
Cand.polit i 2008.
Startede som student i FM på 3. årsprøve, herefter fuldmægtig i Makropolitisk Center, og senere specialkonsulent i FMs kontor for sundhedsøkonomi.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk