Cand.polit. i Nationalbanken

Katrine Graabæk Mogensen blev cand.polit. i 2005 og arbejder i dag i Nationalbanken. Læs her om, hvad hun fokuserede på i sin uddannelse, hendes arbejdsopgaver - og hvilke råd hun har til nyuddannede økonomer.

Hvilken stilling har du i Nationalbanken, og hvordan fik du den?
Jeg er ”macro-prudential policy advisor”. Jeg skiftede internt i Nationalbanken, da fokus på systemiske finansielle risici skulle opprioriteres i banken, og en ny sektion derfor blev oprettet. Jeg havde tidligere arbejdet med internationale relationer og ville gerne arbejde med det finansielle område. Det er nu fem år siden.

Hvor længe har du haft jobbet, og hvor har du arbejdet før din nuværende stilling?
Da jeg arbejdede med internationale relationer udgjorde en stor del af mit arbejde national og international koordinering af politikker i forhold til nordisk-baltisk interessevaretagelse i den Internationale Valutafond, IMF. Det var både i Nationalbanken og i forbindelse med en 2-årig udstationering til IMF.

Hvorfor valgte du at søge jobbet?
Jeg søgte uopfordret til Nationalbanken, da jeg kun havde hørt positiv omtale af stedet som arbejdsplads blandt de studiekammerater, som havde studenterjob der. Jeg gik målrettet efter at arbejde med international økonomi – og fik det!

Hvad består dit arbejde i?
I dag laver jeg analyser af mulige systemiske finansielle risici i Danmark, og hvilke politiktiltag man kan tage i brug. Det indebærer også strategiske overvejelser af, hvordan problemstillingerne bedst drives fremad, deltagelse i internationale arbejdsgrupper, og en del tid på sparring med kolleger. Derudover har jeg stået for forberedelsen af møderne og de efterfølgende pressemeddelelser i Det Systemiske Risikoråd, hvor Nationalbanken varetager formandskab og sekretariat.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?
Meget varieret! En del møder og sparring med kolleger – og der i mellem analysearbejde.

Hvilke områder af økonomien fokuserede du på i din uddannelse?
På overbygningen havde jeg fag inden for makro, finansiering, generelle ligevægtsmodeller og international økonomisk politik. Sidstnævnte fik jeg lejlighed til at få en spændende EU-vinkel på i forbindelse med Erasmus-studieophold i Bruxelles. 

Hvilke fag og kompetencer fra din studietid har du brugt?
Den brede spændvidde af fag under studiet har udgjort en god faglig ballast, ikke mindst da jeg i sin tid dækkede et meget bredt felt af områder inden for økonomisk politik i mit arbejde med internationale relationer. Min internationale profil med to udlandsophold, inden jeg søgte min første fuldtidsstilling, og min indsigt i det politiske system fra studenterjob i de økonomiske ministerier, har jeg også haft glæde af. Men ens læring er kun lige begyndt med den uddannelse, man tager. Der kommer masser af ny viden og ikke mindst kompetencer til med de arbejdsopgaver, man varetager. Også noget der skal aflæres, som fx den akademiske skrivestil.

Hvad er det bedste ved dit arbejde?
Gode kolleger, at gøre en positiv forskel for samfundsøkonomien og de mange muligheder for internationalt samarbejde.

Hvordan er det sociale på arbejdet?
Der er en meget positiv stemning i det daglige arbejde, og uden for arbejdstiden er der masser af sociale initiativer: månedlig bankbar, julefrokost, idrætsforening, kunstforening, korsang – og forskellige ad hoc-arrangementer.

Hvis du skulle give et råd til nyuddannede, der skulle ud og finde deres første fuldtidsjob, hvad skulle det så være?
Ikke at låse sig fast på en forestilling om den bedste karrierevej. Der åbner sig et væld af muligheder, også efter man har fået job, og få døre lukkes. Det kan sagtens vise sig, at ens forestilling om, hvad der kan være spændende at arbejde med – eller lyder kedeligt – bliver lavet fuldstændig om, når man kommer i gang.

Vil du høre mere om Nationalbanken? Så kom med til Partneraften den 9. maj, hvor vi får besøg af blandt andet Katrine. Læs mere her.

Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk