Globale karrierer på CSS

Mandag 3. februar 2014 repræsenterede for mange studerende et nyt år, et nyt semester og nye faglige udfordringer. For Det Samfundsvidenskabelige Fakultet bød dagen på noget så sjældent som nye kandidatuddannelser på stedet. CSS får fra næste studieår to nye uddannelser: Security Risk Management og Global Development. Den første er et samarbejde mellem forskningsenheder på Institut for Statskundskab, mens den anden er noget så uvant som et ægte, tværfagligt samarbejde mellem Økonomisk Institut og Institut for Antropologi. Begge uddannelser starter til efteråret (så der skal søges nu!) og de forsøger at klæde de studerende på med kompetencer, som er særligt relevante i organisationer, som agerer globalt. Dagen bød på en række talere, og tilstede var flere prominente personer herunder tovholderne på projekterne med at stykke de nye uddannelser sammen: lektor Karen Lund Petersen (Security Risk Management) [link til uddannelsen] og professor Henrik Hansen (Global Development) [link til uddannelsen]. I flæng kan i øvrigt nævnes, foruden talerrækken, professor Mikkel Vedby Rasmussen (du har sikkert set ham i nyhederne omtale væbnede konflikter), studieleder på polit Mette Gørtz, en stor del af udviklingsgruppen på ØI (DERG), institutleder Christian Schultz med flere.

Snik, snak og show
Talerrækken var sammensat af en række nøglepersoner for fakultetet generelt, og de to nye uddannelser i særdeleshed. Først var dekan Troels Østergaard Sørensen og prorektor Lykke Friis på banen. De fortalte begge historier om hvorfor noget man kunne kalde globale kompetencer er nødvendige, og hvordan de kan komme i spil med de nye linjer. De to nye uddannelser kommer i kølvandet på en opblussen af en efterhånden årelang diskussion om antallet af linjer på universiteterne, da universiteterne angiveligt forsøger at gøre sig sexede over for potentielle ansøgere for at få andel i taxametersystemets eftertragtede rater. Begge repræsentanter for Københavns Universitet meldte dog hus forbi, da Det Samfundsvidenskabelige Fakultet sjældent opretter nye uddannelser. Fakultetets tilbud er i forvejen attraktive, lød det, så ingen leflen er nødvendig her - der er tale om en reaktion på et behov. At dette behov ikke blot findes i elfenbenstårnet bekræftede Klaus Høj Tipsmark, Vice President, Group Security and CSO & CISO hos Carlsberg A/S (jaja, titler betyder noget!) senere i talerrækken, omend det særligt var statskundskaberne han henvendte sig til.

Global Development
Den mest interessante af de to uddannelser, for en polit-studerende, var Global Development. Et ønskebarn mellem Økonomisk Institut og Institut for Antropologi, som har til formål at give et nuanceret billede af, og mulighed for at navigere i, udviklingslandenes udfordringer. Professor Henrik Hansen og professor Oscar Salemink anskueliggjorde i en duet (eller nærmere en duel) hvorfor det komplette billede ikke kunne tegnes af hverken  økonomer eller antropologer. Mulighederne for samspil og modspil lægger op til et livligt studie hvor afkastet nok skal blive lige så højt som bølgerne i pausediskussionerne.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk