Et indblik i DI's politiske analysearbejde

Hvert år udarbejder DI en rapport om det lokale erhvervsklima i Danmark. I undersøgelsen inviterer DI over 20.000 virksomheder i Danmark til at give deres mening om hvordan erhvervsklimaet i deres kommune er, og hvordan den pågældende kommune arbejder for at forbedre vilkårene for erhvervslivet. 

- DI ønsker fokus på virksomhedernes udfordringer og muligheder i kommunerne rundt om i landet. At fremme erhvervsklimaet kan være med til at fremme virksomhedernes muligheder for vækst, og det vil være til gavn for ikke blot Danmark som helhed, men også for den enkelte kommune, siger konsulent i DI Thorbjørn Baum og forsætter.

- Vi bruger resultaterne fra undersøgelse i vores udtalelser på en række af vores politiske områder og i vores dialog med kommunerne. Kommunerne er meget aktive i forhold til undersøgelsen og vi har et godt samarbejde med dem om resultaterne.

Rapportens resultater

Virksomhedernes tilfredshed med kommunernes erhvervsvenlighed er den største i syv år, idet 60% af de deltagende virksomheder er enten tilfredse eller meget tilfredse med deres kommunes indsats for at forbedre det lokale erhvervsklima. Fremgangen i år findes især i yderkommunerne, mens den største tilfredshed stadig er i mellemkommunerne, det vil sige kommuner tæt på en større by.

Det er særligt områderne sagsbehandling i byggesager og dialog mellem erhvervsliv og kommunens politikere, hvor virksomhederne har oplevet en bedre service. Fremadrettet ser virksomhederne gerne serviceforbedring fra kommunerne inden for infrastruktur og tilgængelighed til kvalificeret arbejdskraft.  

Når man ser på specifikke kommuner, hvor virksomhedernes tilfredshed er størt udtaler Thorbjørn Baum, at

- De midtjyske kommuner klarer sig rigtig fint i undersøgelsen, hvor Ikast-Brande igen i år tog første pladsen. I det hele taget har vi de seneste par år set, at virksomhederne er blevet mere tilfredse med erhvervsklimaet ude i kommunerne.

Datagrundlag for rapporten

Der benyttes to typer data til at bestemme kommunernes erhvervsvenlighed. Der inviteres, som sagt, over 20.000 virksomheder til at deltage i en undersøgelse med 22 spørgsmål, hvor 7.299 virksomheder har deltaget. Videre benyttes 11 statistiske indikatorer omhandlende erhvervsfrekvens, grundskyldspromille, beskæftigelse i private sektor mm. fra henholdsvis Danmarks Statistik, Social- og Indenrigsministeriet og Det Centrale Virksomhedsregister.

Vægtningen mellem de forskellige variabler er således, at 1/3 gives til den overordnede vurdering af kommunernes erhvervsvenlighed i virksomhedsundersøgelsen, 1/3 til de resterede 21 spørgsmål fordelt på 9 kategorier inden for infrastruktur, skatter og afgifter, velfærdsservice, arbejdskraft mm. fra virksomhedsundersøgelsen og 1/3 de 11 statistiske indikatorer, hvor man både bruger den faktiske værdi og ændringen i forhold til sidste års undersøgelse

Du kan læse rapporten her.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk