Jagten på viden

Faglighed, faglighed, faglighed!

Semesteret er godt i gang, og Københavns Universitets kardinaler har indtaget præstestolene. Mogens Olesen Nørgaard gennemgår gymnasiepensum i matematik på 2 uger, og fortsætter herefter med den nødvendige, men ikke tilstrækkelige, matematiske teori for en økonom. Hans-Jørgen Whitta Jacobsen finder den føromtalte gymnasiematematik frem og løser ligninger til den store guldmedalje. Hos Hjarn Zernichow Borberg går det op, og ned, og op, og ned, så en storm i december, og så op! Michael Teit prædiker Den Usynlige Hånd og pæne ligevægte i Mikro A, imens Ole Kveiborg ødelægger selvsamme smukke resultater med eksternaliteter og asymmetrisk information i Mikro B – og dette semester for sidste gang på engelsk.

Ingen kan vidst være uenige i, at den faglige motor kører på højtryk i starten af et nyt semester. Nye studerende skal vende sig til universitetets faglighed og selvstændighed, og ældre studerende skal minde sig selv om, at enden jo nærmer sig – hvis man da husker at melde sig til et fag eller en øvelse (pjat; vi bliver jo alle færdige på normeret tid!).

Midt i dette virvar af rigorøse beviser, empiri og en sludder for en sladder (ingen nævnt, ingen glemt) kan det dog strejfe enhver flittig polit – is that all? For naturligvis er det da spændende det hele, og ja et saddelpunkt kan illustreres som en hest, men det er bare aldrig helt nok.

Derfor bringes her lidt inspiration over steder på the interwebs hvor man kan finde mere, mere og endnu mere økonomi.

Open Yale courses - http://oyc.yale.edu/economics

På Open Yale courses findes desværre ikke mange økonomifag. Der er dog et par stykker, og derfor er siden værd at nævne. Ben Polak, vinder af undervisningsprisen DeVane Medal for undergrads, underviser i spilteori. John Geanakoplos, aktuel med sit arbejde med ”The Leverage Cycle”, tager fat på finansieringsteori, og forsøger at integrere denne i vores økonomiske ramme, i stedet for at placere denne på en øde ø. Endeligt har vi Robert Shiller, som ligeledes formidler finansiering i sit kursus om finansielle markeder.

Tør man at bevæge sig over i det lidt mere politologiske, kan man også se Douglas W. Rae folde sig ud i Capitalism: Succes, Crisis and Reform.

OYC har videoer i udmærket kvalitet, både på lyd- og billedsiden, samt problemsets, slides, eventuelle tavlenoter, med mere.

MIT Open Course Ware - http://ocw.mit.edu/courses/#economics

På MIT’s forsøg på gratis viden til alle er stort set alle overordnede emner repræsenteret. Man kan vælge blandt alt fra principperne til diverse mikroøkonomiske, makroøkonomiske og økonometriske fag. Dog skuffer MIT fælt ved ikke at have nogle videolectures overhovedet blandt de økonomiske fag. Det er en om’er. Dog kan man finde inspiration, opgaver, eksamenssæt, lecture notes og så videre.

TED - http://www.ted.com/search?q=economics

Technology, Entertainment, Design. Passer disse tre ord på økonomi? Tja, måske. I hvert fald har flere kendte økonomer fået lov til at holde taler ved TED. Steven Levitt forklarer crack economics, Noreena Hertz diskuterer om, og hvornår, eksperter skal bruges, og Laurie Santos fortæller om abeøkonomi ”monkeynomics” i sin jagt på oprindelsen til menneskers, af og til, irrationelle økonomiske adfærd. Emnerne er mange og formatet er kort og præcist. Kig ikke her, hvis det er dybdegående teoretiske og matematiske gennemgange. Det er ikke forelæsninger, det er talks.

iTunes U

Anno 2011 kommer man sjældent udenom teknologi-/mediegiganten Apple Inc. når man skal være smart med de smarte. Det er naturligvis også oplagt at bruge spildtiden i toget eller bussen på at blive endnu mere økonom – og her kommer iTunes U ind i billedet. Tjenesten kan naturligvis også bruges på computeren ligesom de andre nævnte tjenester, men kommer virkeligt til sin ret kombineret med en håndholdt enhed som iPod’en og iPad’en. Universiteter som Oxford og U.C. Berkeley har tilsluttet sig, og her findes massere af både lyd og video podcasts indenfor økonomi. Kræver programmet iTunes - kig under "Explore" helt nederst i iTunes Store.

Hvad siger økonomerne selv?

Dette skal dog ikke blive en monolog. Altandetlige.dk er et community, så kom med jeres bud. Kender i en side med en super forklaring af et bestemt emne, en diskussion af finanskrisens oprindelse eller en fed youtube-channel med emnet økonomisk teori? Så kom frisk. Skriv skriv skriv!

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk