Karriereaften i Nationalbanken

Nu er der åbnet for tilmelding til Nationalbankens årlige karriereaften for økonomistuderende på universitetet og handelshøjskolen. Den finder i år sted torsdag 22. oktober kl. 15.30-19.30. 

Her har du som økonomistuderende mulighed for at høre om arbejdsopgaver og karrieremuligheder i Nationalbanken. Som en del af karriereaftenen skal du deltage i én af de seks workshops. De har alle en aktuel økonomisk problemstilling og vil blive tilrettelagt og faciliteret af nogle af bankens økonomer. Nedenfor kan du se temaerne og fagligt niveau for karriereaftenens workshops.

Når alle workshops er fyldt op, vil der blive oprettet ventelister, som du kan tilmelde dig.

  • How low can you go? Er historisk lave renter godt eller skidt for bankerne? Og kan bankerne overhovedet sikre sig mod den potentielle fare ved lave renter? (Kandidat)
    Medierne skriver ofte om, at de meget lave renter skaber usikkerheder i samfundsøkonomien. Usikkerhederne kommer bl.a. fordi de lave renter får bankerne til at tage for meget risiko, og fordi der opstår boligbobler, samtidig med at bankernes udlån udfordrer deres finansiering. Usikkerheder som disse har tidligere vist sig at skabe store problemer for samfundsøkonomien, fx i den seneste krise i 2009. I denne workshop vil vi præsentere disse udfordringer, og i små grupper vil vi tale om, hvordan lave renter påvirker bankerne. Er der grund til at være bekymret? Kan en økonomisk krise undgås? Er det muligt at sikre bankerne ved regulering?

  • Briefing af Lars Rohde inden pressemøde om Nationalbankens seneste prognose (Kandidat)
    Hvordan kan vi bruge penge- og finanspolitik til at stabilisere konjunkturerne i Danmark, og hvilke krav stiller et fastkursregime til finanspolitikken? Er den økonomiske politik afstemt med den aktuelle konjunktursituation? Hvilke udfordringer giver datarevisioner for prognoserne? Hvordan virker diskretionær finanspolitik på produktionen i Danmark? Har vi råd, og kan vi overhovedet gøre noget i lille Danmark, hvis resten af verdensøkonomien står i stampe? Hvilke udfordringer står dansk økonomi over for i de kommende år? Alt dette kommer du til at overveje, når du skal briefe Lars Rohde inden et pressemøde om Nationalbankens seneste prognose.
  • FULD: Danskernes enorme gæld – har vi et problem? (Bachelor)
    Danskernes gæld er i internationale sammenhænge enormt høj, hvilket ofte fremhæves af flere internationale organisationer fx ECB og IMF. Vi forsøger at finde ud af, hvad der er op og ned i debatten: Hvor meget gæld har de danske husholdninger, og er det et problem? Hvordan ligger Danmark egentlig i en international sammenligning? Nye mikrodata tillader, at vi kan kigge på fordelinger og sammenhænge mellem gæld og formue; hvordan er gælden fordelt i Danmark, og kan man snakke om en livscyklus for gældsstiftelse? Til slut diskuterer vi, om husholdningernes gældsniveau medfører udfordringer for den finansielle stabilitet i Danmark.

  • FULD: Da der gik pengepolitik i den danske statsgæld (Bachelor)
    Nationalbanken har blandt andet til opgave at udstede statsobligationer på vegne af den danske stat og holde kronekursen stabil over for euroen. For at reducere presset på kronen og bremse kapitalindstrømningen i januar 2015 blev det besluttet midlertidigt at stoppe for udstedelsen af statsobligationer, hvilket efterfølgende havde mærkbare konsekvenser for statsgældsmarkedet. Hvordan vil du som udsteder anbefale at sammensætte udstedelsespolitikken under normale forhold? Hvordan fungerer markedet for statsobligationer i praksis? Og hvordan spiller statsgældspolitik sammen med pengepolitik?

  • Aktieinvesteringer og afkast: Har danskerne været dårligere til at investere end udenlandske investorer? (Bachelor)
    Udenlandske investorer ejer i dag danske C20-aktier til en værdi på mere end halvdelen af værdierne i OMX C20. Sådan har det ikke altid været. Har udenlandske investorer masseopkøbt i det danske aktiemarked, eller har de blot satset på de "rigtige" aktier fra starten? I denne workshop undersøger vi, hvilke investeringer udlandet har gjort i danske aktier over de seneste 10 år, om de har været dygtigere end danske investorer, og hvordan kursændringer på danske og udenlandske aktiemarkeder påvirker betalingsbalancen.

  • Fastkurspolitik i praksis: Hvordan holdes kronen på rette kurs? (Førsteårsstuderende)
    Nationalbanken fører fastkurspolitik overfor euroen, men hvorfor egentlig? Og hvordan styres valutakursen i praksis? Dette vil være omdrejningspunktet for denne workshop, hvor vi beskæftiger os med en af Nationalbankens helt centrale opgaver, nemlig implementeringen af pengepolitikken. Vi gennemgår de grundlæggende principper og stifter bekendtskab med de instrumenter, som Nationalbanken har i værktøjskassen. Deltagerne får desuden mulighed for at prøve kræfter med en valutakrise fra den virkelige verden.

Læs mere om programmet og tilmeld dig her.

Virksomheder

Faktaboks

AFTENENS PROGRAM

15.30: Ankomst til Nationalbanken og indskrivning

16.00: Velkommen

16.10: Den aktuelle økonomiske situation ved nationalbankdirektør Lars Rohde

16.30: Økonom i Nationalbanken ved økonomer Louise Funch Sørensen og Thomas Krabbe Jensen

16.50: Introduktion til workshops

17.00: Workshops (inkl. en kort pause)

18.45: Aftenbuffet - med mulighed for networking og spørgsmål til medarbejdere

19.30: Tak for i dag 

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk