Kort om Forvaltningsret

Overordnet
Både som borger og som medarbejder i en privat eller offentlig virksomhed er det en super god ide at skaffe sig indsigt i den offentlige forvaltning. Ingen kan undgå at komme i kontakt med ”det offentlige” – som almindelig borger eller som professionel. Formålet med faget er at give en dybtgående indføring i de retlige regler, der generelt regulerer de offentlige forvaltningsprocesser, sagsbehandling m.v. (forvaltningsret) - samt de regler, der definerer og regulerer samspillet mellem de øverste statsorganer (forfatningsret).

Hvilke konkrete problemstillinger tages op i faget?

Forvaltningsret/statsret er altid et helt aktuelt og brændende ’varmt’ fag. Stort set hver eneste dags aviser omtaler problemer, som har en konkret retlig betydning. I det semester, som netop er gået har vi behandlet adskillige påtrængende retlige emner, som alle har stor betydning for måden, vores samfund fungerer på. Vi har behandlet Højesterets kendelse i sagen om lovligheden af regeringens tilslutning til EU-traktaten; vi har behandlet den såkaldte statsløsesag, som førte til Birthe Rønn Hornbechs afgang fra ministerposten; vi har drøftet habilitetskrav i situationen omkring skattesagen vedrørende statsminister Helle Thorning; vi har gennemgået hovedpunkter i den ny lov om offentlighed i forvaltningen og i den forbindelse særligt spørgsmålet om hvad ’ministerbetjening’ egentlig er; vi har diskuteret ansvarsplacering i kommunale sager om misrøgt af børn, som er sat i pleje hos private familier eller i offentlige institutioner… Og mange andre spørgsmål af både dagsaktuel og principiel betydning.

I hvilke jobsituationer er dette fag relevant?

Forvaltningsret/statsret er særdeles relevant for enhver, som arbejder i den offentlige sektor. Især de offentligt ansatte, som kommer til at arbejde med det, der oftest kaldes ’afgørelsessager’, har hele tiden brug for at være godt hjemme i fagområdet, dvs. kende og kunne bruge både forvaltningsloven og loven om offentlighed i forvaltningen. Det gælder både for socialrådgiveren og for den embedsmand, der på ministerens vegne besvarer en henvendelse fra en borger. Overalt er de grundlæggende ’spilleregler’ bestemt gennem forvaltningsret/statsret.

Hvilke fag er det en god idé at have fulgt før jeg følger dette fag?

Det er ikke formelt nødvendigt at have fulgt bestemte andre fag, før man følger forvaltningsret/statsret. Men det vil være nyttigt for eksempel at have kendskab til fag som ’Forvaltningslære’ og/eller organisationsteori. Eller eventuelt have erfaring fra et studenterjob i en offentlig organisation. Her vil faget i høj grad kunne være med til at belyse, hvad man ’egentlig har haft gang i’.

Giver dette fag kompetencemæssige fordele til at tage andre fag?

Der er en klar synergi mellem især forvaltningsret/statsret og faget forvaltningslære. I forvaltningsretten/statsretten arbejder vi med de normative krav til god forvaltning og god regeringsførelse. I kort form begrebet ”god forvaltningsskik”. Hvad bør der ske?

I Forvaltningslæren arbejder vi derimod principielt og empirisk med spørgsmålet om, hvordan den offentlige forvaltning i realiteten fungerer. – Hvad sker der i virkeligheden?

Hvis jeg kan lide dette fag er der så andre fag der vil passe godt til dette?

Jeg har adskillige års erfaring for, at ganske mange studerende efter tur ønsker at følge både forvaltningsret/statsret og forvaltningslære. Jeg underviser i begge fag og er selv af den opfattelse, at de passer særdeles godt sammen – uden at overlappe hinanden. De styrker gensidigt hinanden. Det er ikke afgørende hvilket fag, man følger først.


Forvaltningsret udbydes både på bachelor- og kandidatdelen, og den fulde kursusbeskrivelse kan læses her

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk