KosmoPolit: Praktik i Berlin

Hvor er du praktik og hvorfor valgte du dette?
Jeg er i praktik i den politisk-økonomiske afdeling på Danmarks ambassade i Berlin. Jeg synes, Tyskland er et utrolig spændende land, og at tyskerne er rare, så jeg har længe haft lyst til at lære Tyskland og Berlin bedre at kende – og finpudse mit tyske. Praktikopholdet på ambassaden virkede som en oplagt mulighed for at komme afsted.

Hvilke opgaver har du? Hvordan er niveauet og arbejdsmængden?
De mest spændende opgaver – og dem, der optager det meste af min tid – består i at monitorere det tyske politiske liv og den tyske økonomi. Helt konkret består opgaverne i at lave et dagligt nyhedsoverblik med udgangspunkt i landets aviser, og at levere research og et første udkast til såkaldte indberetninger (rapporter der sendes udi udenrigsministeriet) om konkrete udviklinger. Den politiske nørd i mig elskede at levere et første bud på en indberetning om konflikten internt i det store tyske borgerlige parti CDU om kansler Merkels flygtningepolitik. Og den økonomiske nørd i mig fandt en elementær fornøjelse i at levere et bud på, hvordan vores regelmæssige indberetning om situationen i tysk økonomi kunne forbedres. I forbindelse med disse opgaver er praktikanterne også af og til med til diplomaternes møder med tyske interessenter.

Derudover er der også ”kontoragtige” opgaver: Praktikanterne står for at besvare nogle af borgernes henvendelser til ambassaden om alt fra hundelov til EU-borgeres behov for arbejdstilladelse på Grønland; vi står for rundvisninger på ambassaden; og noget af vores tid går også med at stå i garderoben til arrangementer, oversætte tekster, lave morgenmad til det ugentlige fællesmøde og reservere mødelokaler.

Niveauet er for det meste højt. På indholdssiden er der ikke noget, der er uoverkommeligt, men det har været mig til stor gavn at kunne lidt tysk og i øvrigt skrive kort og klart. Praktikpladsen er på fuld tid (37 timer), og i perioder med spidsbelastning skal man være villig til at blive lidt længere, ligesom weekendarbejde kan forekomme. Omvendt kan man næsten altid få lov til at afspadsere, ligesom man har 12,5 dages ferie og op til 10 dage til at skrive sin praktikrapport i. 

Hvordan adskiller praktikopholdet sig fra det almindelige studieliv?
Jeg elsker at studere men var i en periode kørt lidt fast i eksamensforberedelser og læsning. Derfor valgte jeg at tage ét år væk fra skolebænken, hvoraf jeg altså bruger den sidste halvdel her på ambassaden. Det er sjovt at prøve fuldtidsarbejde med konkrete opgaver, løbende deadlines og kollegaer, der regner med én. Omvendt har jeg også fået fornyet lyst til studielivet, hvor man selv tilrettelægger sin tid og kan fordybe sig.

Hvor bor du, mens du er praktik?
Jeg har valgt at forsøge at bo sammen med lokale tyskere, og indtil videre er det lykkedes meget godt. I august fik jeg udlevet min drøm om at bo i et anarkistisk hippie-kollektiv i indvandrerkvarteret Neukölln, og nu bor jeg sammen med en rar mand i fyrrerne i det hippe Kreuzberg. På den måde får jeg opfyldt mit ønske om at lære nogle tyskere at kende.

Hvordan er ambassaden og det sociale på arbejdspladsen?
Jeg har en makkerpraktikant i afdelingen, som jeg både arbejder rigtig godt sammen med og ses med i fritiden. Vi er et hold på otte praktikanter fra alle mulige studieretninger og steder i landet. Vi falder rigtig godt i spænd og ses en del uden for arbejdet for at spise sammen og for at opleve byen. Vi mødes også nogle gange med de andre nordiske landes ambassaders praktikanter. Det er rigtig rart.

Jeg synes også mit arbejde med og for mine umiddelbare kollegaer i den politisk-økonomiske afdeling er præget af tillid og respekt – man regner med mig – ligesom min omgang med min praktikvejleder er afslappet og munter.

Hvorfor skal man tage i praktik på ambassaden i Berlin?
Man skal ville til Berlin for at komme i praktik og ikke omvendt, da arbejdet på ambassaden fylder det meste af ens tid. Men hvis man synes udenrigspolitik, EU, Tyskland og tysk politik og økonomi er interessant eller har et ønske om at blive bedre til tysk, så er ambassaden et godt sted at tage i praktik. Man lærer også meget om arbejdet i centraladministrationen og udenrigsministeriet. Hvis man så synes, at Berlin i øvrigt kunne være et fedt sted at bo imens man lærer disse ting, så er ambassaden den perfekte praktikplads.

Hvis man har spørgsmål om hvordan det er at være praktikant på Danmarks ambassade i Berlin, er man velkommen til at kontakte Jon på jonkar@um.dk

    Partnervirksomheder

    Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk