Lær online med Coursera

Patrick Kofod Mogensen

Internettet er en stor legeplads for den videnshungrende polit. Vi sætter her fokus på en af mulighederne for at indgå i et gennemført forløb inden for et emne, som interesserer netop dig!

Vi har tidligere sat fokus på online undervisning her på Altandetlige.dk. Konceptet har været tilstede i nogle år, men stille og roligt kommer mere afrundede tjenester til, og det, som før var mere præget af pionerånd, er nu timede og tilrettelagte kursusforløb. Et sådan tilbud er Coursera. Coursera er en for-profit organisation, startet af to professorer fra Stanford. I udgangspunktet er kurserne gratis, men i nogle tilfælde kan man få et særligt verificeret certifikat for gennemførsel af et kursus. Dette koster penge, men det er altid et tilvalg - gratis deltagelse er udgangspunktet.

Før vi kigger på hvad der udbydes, skal det måske lige nævnes, at kurserne er baseret på deltagelse. Typisk er der en aflevering om ugen, og der er selvfølgelig komplekse plagiatkontrolmekanismer - blandt andet kan de genkende om det er den samme person, som taster opgaverne ind i systemet ved at analysere tastemønstre - de snu dataloger!

Meeen - er det ikke alt sammen programmering og nørderi?

Hjemmesiden er startet af to datalogiprofessorer: Andrew Ng og Daphne Koller. Det kan afskrække, men udbuddet af fag spænder langt bredere end videnskabelig programmering. Der er massere af kurser inden for områder som: jura, humaniora, medievidenskab, matematik og ja - økonomi. Lad os se lidt på hvad foråret bringer.

Financial Markets - Robert Shiller, Yale (link)

Starter 17. februar 2014

Skam dig hvis du ikke ved hvem Shiller er. Han er en af de mest indflydelsesrige økonomer i verden, forfatter til bestsellere og ikke mindst delte han sidste års nobelmindepris i økonomi (med Fama og Hansen). I kurset introduceres man for finansielle markeder, imperfektioner i sådanne markeder, forsikringer, værdipapirer og så videre. Der er mulighed for at deltage gratis (som altid) og der udbydes også et "Verified Certificate" (ser ud til at være på introtilbud til cirka $50) som du kan hænge op på dit værelse eller vise til din arbejdsgiver (måske vil din arbejdsgiver endda betale hvis det er relevant).

A Beginner's Guide to Irrational Behaviour - Dan Ariely, Duke University (link)

Starter 11. marts 2014

Dan Ariely er, ligesom Robert Shiller, en kapacitet på sit felt. Dan Ariely kendt for meget aktivt at formidle adfærdsøkonomiens mystisk resultater (set med neoklassiske øjne), og et onlinekursus med ham næsten være underholdende. Der er ikke mulighed for at betale for et verificeret certifikat, men kurset byder på en anden mulighed: to forskellige forløb. Der er et normalt track og et distinction track. I den første mulighed bedømmes forløbet således at 50% af bedømmelsen kommer fra Lecture Quizzes og 50% kommer fra eksamen. I "distinction" er fordelingen lidt anderledes, og forløbet mere omfattende: 20% reading quizzes, 20% lecture quizzes, 30% final exam, 15% "Solve a problem"-assigment og 15% "Design an experiment"-assignment. Dette understreger blot, at Coursera ikke er en statisk side med envejskommunikation - det er reelle undervisningsforløb.

Der er flere interessante kurser, men kig selv derinde. Måske er der netop et kursus for dig.

Afslutningsvis vil jeg lige nævne at artiklen blev til på baggrund af et tweet fra Ph.D. polit. Morten Nyboe Tabor. Har du noget du vil have på Altandetlige.dk, men har måske ikke tiden til at skrive artiklen selv? Så tweet os på @Altandetlige !

Tags: #internet  #kursus  #læring  #online  #stanford 

Du vil måske også synes om

4 kommentarer


   .    .

. . @ d. 11. februar 2014 #1

Jeg vil også lige gøre opmærksom på EdX, Udacity og senest Iversity, som udbyder lignende kurser. EdX's kurser er typisk af meget høj kvalitet, hvor Courseras kurser svinger mere (der er absolut geniale kurser, men også nogle hvor man undrer sig over at de blev accepteret). Udacity har den store fordel at man kan gøre det i sit eget tempo og starte når man selv vil.


Patrick Kofod Mogensen

Patrick Kofod Mogensen @ d. 11. februar 2014 #2

Fedt med flere muligheder. Har du brugt alle tre? Kunne være fedt at høre hvilken slags kurser du har været tilmeldt.


   .    .

. . @ d. 11. februar 2014 #3

Ja, har primært brugt Coursera og Udacity. Har fulgt mange kurser, men kun gennemført et enkelt hele vejen, hvilket var Introduction to Data Science på Coursera.

På Udacity har de et rimeligt udmærket intro-kursus til Python (Introduction to Computer Science), som måske ville være relevant for "nørdede" politter, da Python uden tvivl kommer til at fylde meget i fremtiden. Der er også et kursus i Artificial Intelligence for Robotics, som er overraskende økonometri-relevant (Kalman-filtre og den slags).

På EdX har de et sandsynlighedskursus (https://www.edx.org/course/mitx/mitx-6-041x-introduction-probability-1296 ), som jeg nok ville følge, hvis ikke det var for specialet.

Ellers har jeg fulgt følgende på Coursera:

Machine Learning: Kan virkelig anbefales. Det er ikke vildt avanceret, men en sjov vinkel på statistik og en god introduktion til emnet.

Algorithms pt. I: Også virkelig godt, men nok ikke noget som de fleste politter gider.

Functional Programming Principles in Scala: Genialt. Men igen, ikke ligefrem så polit-relevant, med mindre man gerne vil gå kvant-vejen.

Financial Engineering and Risk Management pt. 1: Rimelig udmærket kursus, hvis man er til finansiering, men var ikke vild med undervisningsformen.

Og sikkert et par stykker jeg har glemt. Det er efterhånden svært at give et overblik, fordi der er så sindssygt mange kurser, men jeg kan kun anbefale at tjekke det ud, hvis man har tid og lyst til at lære ting, som ikke undervises i på studiet.


Morten Isaksen

Morten Isaksen @ d. 13. februar 2014 #4

Jeg følger Financial Engineering and Risk Management. Del II er lige startet, mens del I starter igen den 24. februar:

https://www.coursera.org/course/fe1
https://www.coursera.org/course/fe2

Emner/niveau minder lidt om Corporate Finance and Incentives.


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om