Julegaven som forklarer forskellen på nydanskere og danskere

Anna Cecilie Friis Bach

Han er en af de første nystartede stud.politer møder på CSS, han er forfatter, og han er ny blogger her på Altandetlige.dk. I sommers udkom hans seneste bog ”Nydansk”. Vi har set nærmere på bogen. Er det den julegave du skal skynde dig at købe?

Boganmeldelse

Politstudiet kan om noget siges at være en uddannelse i at læse tal. Rigtig mange tal. ”Nydansk – er nydanskere og danskere virkelig så forskellige?” er derfor en bog, som kunne stå på vores alles hylder. Ved brug af tal, cirkeldiagrammer og tabeller går forfatter Hjarn von Zernichow Borberg i dybden med flygtningeproblematikken. Et emne som dagligt trækker overskrifter i medierne.

76 % af nydanskere oplyser at de samlet set er tilfredse med samfundssituationen i Danmark

Bogen ”Nydansk” er ikke en lang bog. Men det er en bog som indeholder rigtig meget. I bogen tager Hjarn fat på en række områder som ”Skole og Uddannelse”, ”Sundhed og motion” og ”Demokrati og medborgerskab”. Han sammenligner flertallet af danskerne med flertallet af nydanskerne. Nydansker defineret som indvandrere og efterkommere af ikke-vestlig herkomst. Hjarn gennemgår mange af de emner, som diskuteres i den offentlige debat - men med tallene i fokus. Det er en bog, som beskriver men ikke analysere eller forklarer. ”Bogen er bevidst lavet deskriptivt, den går ikke ind og forklarer. Jeg synes ikke, at jeg behøver at forklare, hvorfor folk minder om hinanden.” fortæller Hjarn. Indenfor hvert emne, tager han fat i nøgletal på området. Ved hjælp af grafer, fangende overskrifter og korte paragraffer giver bogen en nem og overskuelig gennemgang af data. Læseren kan hurtigt finde det tal, som skal bruges til at overbevise studiekammeraterne om, at de har ret.

Efterkommere pjækker mest fra skole – men pjækker efterkommere?

En offentlig debat som zoomer ind på forskellene og glemmer lighederne. Det var en del motivationen bag bogen. Hjarn viser derfor eksempler i bogen på at medierne ikke altid fortæller hele historien. Han ser nærmere på pjække-vaner, på førtidspension, og alt det andet som vi læser hver dag. Ved at vende artiklerne på hovedet, bliver det derfor også til en bog omkring signifikans og kausale sammenhænge. Begreber vi stud.politer aldrig rigtig kan få nok af. ”Det her er et problem, når den ene befolkningsgruppe kun bliver repræsenteret ved deres mindretal. Så tror man, at sådan er flertallet – man tror at flertallet er kriminelle, at flertallet bor i ghetto områder, og man tror at flertallet får en hel masse børn. Man tror, men man ved det faktisk ikke. I stedet for at sammenligne flertallet af danskere med flertallet af nydanskere, og få nogle proportioner på”, forklarer Hjarn

Flertallet af 16-64-årige nydanskere og danskere modtager ikke overførselsindkomst

Det er en bog som nedbryder fordommene, og selv for politisk-korrekte statskundskab studerende garantere jeg et par øjenåbnere. Hjarn fortæller at ”25 % af danskerne tror, at over halvdelen af beboerne i socialt udsatte områder er kriminelle. Men det er faktisk 3 %” Således er bogen er god mulighed for, at få ryddet ud i sine fordomme og blive lidt positivt overrasket. Det var den i hvert fald for mig. 

Har du lyst til konkret viden om nydanskerne, på områder som spænder fra arbejdsmarkedet, demokrati og uddannelse til forskellen på hvordan vi drikker vores kaffe?  Du kan følge med i tallene og debatten på facebook, på siden 
"Nydansk - En anden fortælling om nydanskere"


0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger