Semesterets første data-arrangement: Økonomiske modeller

Var du ikke til Altandetlige.dk’s data-arrangement? I så fald gik du glip af at høre Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Finansministeriet fortælle om deres daglige arbejde med økonomiske modeller. Arrangementet, der blev afholdt torsdag d. 24. september, havde trukket over 30 data-interesserede politter til sig. Her fik de muligheden for at høre, hvordan den tunge teori fra studiet bliver brugt uden for universitetets tykke mure.

En model med mange justeringsled

Chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Jens Sand Kirk startede aftenen med at give en introduktion til AE’s arbejde og deres økonomiske værktøjskasse. AE er flittige brugere af alt fra større makroøkonometriske modeller som ADAM over registerdata til almindelig økonomisk intuition, når de skal se verdenen igennem den almindelige lønmodtagers øjne.

Da aftenens overordnede tema var økonomiske modeller, havde AE også taget deres makroøkonomiske student Anders Christian Overvad med til at fortælle om HEIMDAL modellen, som AE selv har udviklet. Bag det ellers så mundrette akronym gemmer navnet Historical Estimated International Model of the DAnish Labour movement. Modellen er makroøkonometrisk model og er baseret på data fra OECD Economic Outlook. Den modellerer handel og arbejdskraftens mobilitet mellem en lang række endogene og semi-endogene lande og indeholder intet mindre end 640 justeringsled, der kan bruges til at analysere effekterne af en lang række tiltag og begivenheder.

Anders Christian Overvad fortalte om HEIMDALs mange anvendelsesmuligheder.

Et eksempel på en begivenhed, der blev gennemgået til arrangementet, var Krim-krisen fra 2014, hvor Rusland annekterede Krimhalvøen med fare for, at krig skulle bryde ud på det europæiske kontinent. Dette kan i HEIMDAL modelleres som en øget usikkerhed og derfor begrænset eksport med lavere forbrugs- og investeringskvote til følge. På denne måde kan AE kvantificere de potentielle effekter af en lang række begivenheder. HEIMDAL er blandt andet også blevet brugt til at analysere effekten af at øge de offentlige investeringer i børnepasning, så flere kvinder kommer på arbejdsmarkedet på tværs af Europa.

Hvad med erhvervslivet?

Finansministeriet fortalte om deres generelle ligevægtsmodel REFORM, der er udviklet i samarbejde med DREAM-gruppen. Modellens tidlige arbejdsnavn i DREAM var MultiS, da den modellerer samspillet mellem erhvervslivets mange sektorer. Dette lød imidlertid lidt for meget som et kosttilskud, så i Finansministeriet blev den omdøbt til REFORM-modellen. Som en af de eneste generelle ligevægtsmodeller udviklet i Danmark er REFORM ikke et akronym. Modellen hedder REFORM, da den bliver brugt til at modellere effekterne af reformer af reguleringen af erhvervslivets sektorer.

Peter Arendorf Bache fra Center for Holdbarhed og Strukturpolitik gav først en grundig gennemgang af modellens oprindelse og teoretiske grundlag. Som en sand generel ligevægtsmodel modellerer REFORM langsigtsligevægte i dansk økonomi på baggrund af nationalregnskabsdata. Ideen til modellen opstod ud fra Finansministeriets arbejde med produktivitetsvækst, da der var et behov for makroøkonomiske effektvurderinger af forbedringer af erhvervslivets rammevilkår. Dette inkluderer alt fra administrative byrder og regulering til skatter og afgifter.

Peter Arendorf Bache gennemgik teknikken bag REFORM-modellen.

Et eksempel på en forbedring af rammevilkårene for erhvervslivet er ændringer i reguleringen af VVS-branchen, som Sandra Wiese Heirung fra Center for Vækst og Konkurrence gennemgik. Ændringerne, der var en del af Vækstpakke 2014, betød lempelser af en række autorisations- og uddannelseskrav i El, VVS og kloak-branchen. Det blev vurderet, at tiltagene ville øge konkurrencen i branchen og gennem reduceret køretid og mindre administration give en årlig besparelse på 0,2 mia. kroner. Dette vil på langt sigt føre til lavere priser på ydelser leveret af branchen som input i andre brancher og frigøre kapital og arbejdskraft til andre typer af produktion. Samlet set vil dette i REFORM-modellen føre til en stigning i strukturelt BNP på 0,3 mia. kroner i 2020.

Sandwich, lidt koldt at drikke og mingling

Efter de to oplæg bød Altandetlige.dk på sandwich, øl, vand og kage, samt rig mulighed for at stille yderligere spørgsmål til Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Finansministeriet. Her kunne deltagerne både spørge nærmere ind til de økonomiske modeller og til karrieremulighederne hos de to partnere. Alt i alt var det en spændende aften i de økonomiske modellers tegn.

I løbet af semesteret har Altandetlige.dk endnu et data-arrangement på vej, så hold godt øje med siden og del dine karakterer med vores partnere, for at få en invitation direkte i din mailbakke! Derudover holder Altandetlige.dk en partneraften torsdag den 20. oktober. Du kan læse meget mere om den og tilmelde dig her.

Hvis du har forslag til et emne til et kommende data-arrangement eller gerne vil være med til at arrangere et, så skal du være mere end velkommen til at skrive til nyt@altandetlige.dk.

Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk