Teori møder politisk virkelighed - stud.polit. i FM

Hvor arbejder du?
Jeg er ansat i Finansministeriets Center for Udgiftspolitik og Modernisering. Centret har ansvaret for finanslovsprocessen og tilrettelæggelsen af den samlede, offentlige udgiftspolitik. Jobbet rummer både ad hoc-arbejde og driftsopgaver vedrørende forbrug, beskæftigelse, investeringer samt pris- og lønudvikling i det offentlige. 

Hvor mange timer arbejder du om ugen?
Studenterstillingen er i gennemsnit 15-20 timer om ugen, men det svinger henover året. De travle perioder knytter sig især til fremsættelsen af finanslovforslaget i august og udarbejdelsen af publikationen Økonomisk Redegørelse, som udkommer i maj, august og december, mens juli normalt er en meget stille periode. Sommetider er 2 arbejdsdage om ugen tilstrækkeligt, og sommetider er der opgaver nok til, at man potentielt kan arbejde hver dag. Arbejdet er fleksibelt, og man kommer godt ind i ministeriets mange forskellige opgaver. 

Hvorfor søgte du arbejde i FM?
Offentlig økonomi har altid været mit foretrukne felt, og der er Finansministeriet uden tvivl en af de mest væsentlige aktører. På studiet savnede jeg samtidig, at de ting jeg lærte blev sat i en mere virkelighedsnær kontekst, og det er lige præcis, hvad de gør, når jeg er på arbejde. 

Hvor længe har du haft jobbet, og hvor langt var du på studiet, da du fik jobbet?
Siden slutningen af februar 2015. På daværende tidspunkt manglede jeg et semester, inden jeg skulle skrive speciale. 

Hvordan fik du jobbet, og hvad består dit job i?
Jeg fandt opslaget på altandetlige.dk, og min ansøgning førte til en invitation til test og samtale. Begge dele var fine oplevelser. Som følge af kontorets koordinerende rolle er jobbet ganske varieret. De faste opgaver vedrører generel udgiftspolitisk koordination, udgiftsopfølgninger og tværgående udgiftspolitiske analyser.

Havde du relevant erhvervserfaring, da du fik jobbet?
Ja, jeg havde været holdunderviser i makroøkonomi i to semestre på politstudiet, og jeg havde arbejdet et halvt år i KORA, som er et forskningscenter, der fokuserer på kommunerne og regionerne. I KORA var jeg primært involveret i databearbejdningsdelen af et forskningsprojekt om enhedsomkostninger i de danske daginstitutioner. Erfaringen med at arbejde med store mængder data og den forståelse jeg fik for den offentlige sektors udgiftsområder har været særdeles relevante i forbindelse med arbejdet i FM. 

Hvordan er jobbet relevant for en stud.polit, og hvilke fag har været mest relevante for dig – herunder bestemte valgfag, der er gode?
Jobbet sætter den måde, man lærer at tænke på i løbet af økonomistudiet, i et konkret og praktisk perspektiv. De mest relevante fag i min sammenhæng har nok været public finance og de mere makroorienterede fag, men der er udmærkede muligheder for at tilpasse sin opgaveportefølje til sin faglige profil, og da ministeriets ressortområde favner hele den offentlige økonomi, kan man få gavn af mange forskellige fag.

Hvad er det bedste ved jobbet?
Det er rart at være et sted, hvor der er en klar fælles opgave, som folk arbejder hen i mod, og som har til formål at styrke og udvikle hele vores samfund. Man får følelsen af, at man bidrager til noget håndgribeligt og aldeles relevant. 

Er der fryns og sociale arrangementer på jobbet?
Der er fine sociale arrangementer på jobbet. Fra ministrielle fredagsbarer til kontorseminarer og julefrokoster. Det tætteste vi kommer på fryns er nok det træningscenter, Finansministeriet deler med et par andre ministerier, men det er også godt at have.

Kan du se dig selv arbejde videre på denne arbejdsplads og/eller i dette arbejdsområde, når du er færdig? Hvorfor?
Afgjort, ja. Jobbet giver mig mulighed for at arbejde et sted, hvor den økonomiske teori møder den praktiske og politiske virkelighed, og det er der, jeg helst vil begå mig.

Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk