Tips og tricks fra SAS forum

Virksomheder

Hvis SAS forum er nyt for dig kan du læse om programmet her og om Annes oplevelse på dagen her. Jeg selv er en middelmådig SAS bruger, og kan normalt få tingene til at lykkes (når jeg har brugt nok tid i hjælpefunktionen). Derfor kunne jeg lære en hel del nyt på SAS Forum. 

Dagen startede med det klart mest avancerede indlæg. Emnet var ”DS2”, en ny syntax der er et alternativ til den syntax, man kender fra SAS. 8 min efter at Michal Larsen er gået på scenen, afvikler han de første programmer. Den nye syntax er ikke en erstatning, men nærmere et alternativ til den måde, man normalt laver data steps på i SAS. I min optik minder den mere om den objektorienterede tilgang, som flere andre programmeringssprog er bygget op efter.

En af de største fordele ved DS2 (hvis manual i øvrigt fylder over 1.000 sider) er, at det giver mulighed for at afvikle SQL direkte i datasteppet. Afviklingen sker i databasen og ikke i SAS, hvilket kan give store performancefordele.

Tip 1: Check DS2 ud, hvis du er virkelig seriøs med SAS. Se den SAS kode som Michael Larsen gennemgik her (du kan bruge DS2 eksperimentelt i SAS 9.3 og i SAS 9.4).

Novo Nordisk er en stor SAS-kunde og de var inviteret for at fortælle om, hvordan de bruger SAS i deres salgs-forecast. Wiko Kabiling fra Novo Nordisk motiverede oplægget ved at fortælle, at hans team på 12 mand forecaster det globale salg 10 år frem i tiden - også på produkter som endnu ikke er på markedet. Jeg forventede derfor at høre om meget avancerede statistiske modeller med flotte navne, som for alvor udnytter den statiske motor i SAS.

Overraskende var det ikke tilfældet. I stedet var det Excel, der var og er, den store motor i Novo Nordisks forecast – med én workbook per land. Derimod har SAS bygget databasen, der bliver brugt til at ”holde” på data.

Wiko Kabiling og hans hold foretrækker Excel da de statistiske funktioner der bliver anvendt i deres forecast ikke er særlig avancerede. Det betyder, at det giver mere værdi (for dem) at beholde fleksibiliteten i Excel, hvor flere analytikere har mulighed for at benytte data.

Tip 2: Skal du skrive speciale? Hvorfor ikke udfordre Wiko Kabiling på et alternativ til deres Excel model, som kan gøre Novo Nordisks forecasts endnu mere præcise?

Dernæst indtog Georg Morsing scenen. Han er Cand.polit og kom til SAS i 1985. I dag er han ansvarlig for uddannelse hos SAS Danmark. Georg præsenterede 14 nye features fra SAS 9.4. Du kan hente koden her og køre dem selv.

Tip 3: Tjek de 14 nyheder fra SAS 9.4 ud. De kan gøre din hverdag lidt nemmere.

  1. Nu kan du lave labels til sub- og grandtotal, når du bruger proc print.
  2. Brug ”curobs” til at se, hvor data oprindeligt kommer fra.
  3. Scan funktionen returnerer ikke længere en 200 tegn lang variabel.
  4. Putc og putn funktionerne giver mulighed for ny notation (-c,-r), hvor man kan styre om indholdet skal være venstre- eller højrestillet i tabellen.
  5. Brug dosubl til eksekvere SAS-kode midt i et datasæt. Nu kan du nemt lave hele datastep dynamiske!
  6. Hashobjekter har været der i 10 år, og i den periode har det været besværligt at arbejde med multiple værdier. Nu gør funktionen do_over() det (lidt) nemmere.
  7. Brug bufsize til at manipulere med bufferstørrelsen, så man kan få SAS til at arbejde hurtigere på views.
  8. Bevar alt i din SAS session til senere, eller giv det til en anden bruger (også midlertidige tabeller, makroer, libnames m.v.!) med ”option preserv”.
  9. Brug option ”varinitchk” til at styre, hvor alvorlig fejlen ”Variable X uninitialized” bliver håndteret af SAS
  10. ”Ods layout” giver mulighed for at arbejde med grids i outputtet, så man kan placere elementer ved siden af hinanden.
  11. Brug koden i eksemplet og imponer på arbejdet med hvordan man kan kode en hel rapport i SAS.
  12. Generer automatisk powerpoint filer med ”ODS powerpoint”
  13. Kombiner ”ODS powerpoint” med ”ODS text”, hvis du også vil have tekst i dine Powerpoint dokumenter
  14. Send output til mobile enheder i en epub fil.

Dagen sluttede med at Anders Milhøj præsenterede nyhederne i SAS/STAT pakken. Han snakkede pænt om Altandetlige.dk på scenen, havde dagens klart mest humoristiske indlæg og vandt prisen som årets taler. Så derfor dagens sidste tip:

Tip 4: Tag et et fag med Anders Milhøj.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk