Visiting Associate hos BCG?

Der er deadline for ansøgninger til stillingen som Visiting Associate (VA) hos The Boston Consulting Group d. 13. oktober 2014, og i den forbindelse har vi i Altandetlige.dk snakket med Joakim Lindboe Brüchmann og Rasmus Aarup Poulsen fra 7. semester som denne sommer har været igennem forløbet.

Hvorfor valgte du at ansøge om at blive VA?
Joakim: For at være helt ærlig, så har jeg igennem hele min bachelor været rimelig sikker på at jeg skulle gå banking vejen. Jeg havde en studenterstilling i Danske Bank Markets hvor jeg handlede aktier og synes det var fedt. Jeg ansøgte en masse London-banker, men besluttede mig også for at søge BCG som eneste konsulenthus da jeg via recruiting events havde fået et super fedt indtryk af medarbejder kulturen og synes deres cases lød super spændende. BCG er en af 'the big three (McKinsey, Bain og BCG) og med primære interesser inden for den private sektor og strategi er BCG stedet at være.

Tiden som studerende er i min optik oplagt til at udforske fremtidsmuligheder, da man kan skifte job med en høj frekvens via studenterstillinger og/eller internships og jeg var sikker på at 7 uger hos BCG kun ville gøre mig klogere.

Rasmus:
Ligesom Joakim har jeg ikke tidligere haft kontakt til konsulentbranchen. I løbet af min tid som studerende har jeg bl.a. arbejdet som forskningsassistent og holdlærer på KU, og har primært beskæftiget mig med teori frem for praksis. 

Før jeg startede på universitet, arbejdede jeg i forsvaret og havde i den forbindelse en mere pragmatisk og "hands-on" tilgang til opgaveløsning.

I konsulentbranchen kombineres  den praktiske og teoretiske tilgang, da man som konsulent forventes at løse  analytisk udfordrende problemer, men samtidig levere en praktisk orienteret løsning for at opnå den effekt, som klienterne efterspørger.

Valget faldt på BCG af to årsager: For det første er BCG et af de tre store konsulenthuse, og jeg var derfor overbevist om at det faglige niveau var højt. For det andet havde jeg en forventning om, at BCG ville give mig et spændende og udfordrende indblik i konsulentbranchen. Herudover kendte jeg folk der arbejdede i BCG, og alle talte utrolig godt om arbejdskulturen og det kollegiale sammenhold.

Hvad fik du ud af opholdet?
Joakim: En helt masse! Anden dag i forløbet blev jeg sat på en arbejdsopgave som klienten skulle bruge til at træffe en ekspansionsbeslutning ud fra. Her fandt jeg hurtigt ud af hvor dårlig jeg var i Excel og PowerPoint som udgør en stor del af jobbet, og samtidig blev jeg nærmest væltet omkuld af hvor forskellig deres tankegang er ift. den måde man tænker på som studerende. Primære udfordring har været '80/20 reglen'. Denne handler i bund og grund om at bruge 20% af tiden på at lave 80% af arbejdet som ofte er tilstrækkeligt til at træffe en beslutning ud fra. Arbejdsbyrden er stor, så det handler om at prioritere sin tid benhårdt hvor man kan skabe værdi. I stedet for at bruge 5 timer på at lave et slide hvor fodnoterne spiller 100 %, men som kun forklarer en lille flig af virkeligheden er inefficient ift. til at bruge tiden på at ridse 80 % af det overordnede billede op. Dette modstrider min tilgang til økonomi-studiet hvor perfektionisme har bragt mig langt.

Herudover har det været spændende at få et indblik i hvordan man laver strategi i retail branchen gennem deltagelse i møder med topledelsen hvor de store beslutninger bliver truffet!

Rasmus:
Som Joakim også nævner, har jeg lært utrolig meget i løbet af min korte tid hos BCG. Det vigtigste har dog været indblikket i livet som konsulent. I løbet af mine syv uger har jeg arbejdet på en case i Oslo med et team bestående af konsulenter på alle niveauer - fra associate til partner. 

Jeg har derfor haft mulighed for at høre om livet i BCG på alle niveauer. Mest af alt blev jeg overrasket overdet åbne arbejdsmiljø, der gennemsyrer hele kulturen i BCG, hvor man selv på VA-niveau uden problemer kan tale med en partner og føle, at ens input bliver taget seriøst.

Har du stadig mod på at få et job i konsulentbranchen?
Joakim: Jeg må tilstå, at jeg synes det er fedt! Når jeg kigger på dem i mit case-team, som har arbejdet der et, to eller tre år er jeg imponeret over, hvad de er i stand til. De er hamrende stærke analytisk samt teknisk og udfordrer topledelsen på dens egen hjemmebane. Dette bevidner for mig om en enormt stejl læringskurve, som jeg synes finder enormt attraktiv. Som nyuddannet skal du som regel arbejde i mange år for at være med til at træffe de beslutninger, som jeg har været med til træffe over de sidste 7 uger. Dette kræver selvsagt en enorm arbejdsindsats, men der er ingen tvivl om at det giver pote. Konsulentbranchen kræver dedikation, men er langt hen ad vejen sjovt. Hertil åbner det uden tvivl døre som ingen andre brancher er i stand til. De lange arbejdsdage bliver hverdag og det stærke sociale sammenhold gør det til et super fedt sted at arbejde!

Rasmus:
Helt bestemt, i løbet af disse syv uger er jeg kun blevet yderligere overbevist om, at konsulentbranchen er det rette sted for mig at starte min karriere. Som Joakim nævner, er læringskurven utrolig stejl, og som konsulent hos BCG vil man være i konstant udvikling og altid blive mødt med  nye udfordringer. 

Derudover er det store ansvar, og den indflydelse man har som konsulent fantastisk. Man føler virkelig at det arbejde man leverer, skaber værdi for klienten, og grundet det hurtige arbejdsmiljø er der ofte kort mellem arbejdets udførsel og de første synlige resultater.

Det eneste negative ved arbejdet i konsulentbranchen er arbejdstiden. Det er ikke blot en fordom, når man hører at konsulenter arbejder meget, men det fantastiske arbejdsmiljø og den arbejdsglæde man oplever hos BCG, gør bestemt de lange timer det hele værd.

Hvorfor vil du anbefale andre at søge?
Joakim: Hvis man ikke er afklaret med hvad man vil arbejde med, er en position som VA en rigtig god start. Som konsulent arbejder du intensivt på en case i få måneder for derefter at kaste dig over en ny case i en helt anden retning. Dette medfører, at du bliver eksponeret over for en masse forskellige brancher, som gør dig bedre udrustet til at beslutte, hvad du gerne vil. Som intern bliver du en ansat på lige fod med alle andre i 7 uger, og får hands-on erfaring. Sparring med kollegaerne har givet mig et stort indblik i livet som konsulent og en masse sjove historier om alle de interessante cases, de har været på. Er du god kommer du til at sidde i møder med topledelsen og til tider føre ordet som står i skarp kontrast til mange studenterstillinger, hvor man er en degraderet fuldtidsmedarbejder.

Rasmus:
Helt kort; fordi det er en fantastisk oplevelse. Jeg har aldrig lært så meget i løbet af syv uger, som i min tid hos BCG. På universitet lærer vi utrolig mange interessante ting, men vi befinder os ofte langt fra den virkelighed, som eksisterer i de private virksomheder. 

Gennem et internship lærer man virksomhedens hverdag at kende, og tilegner sig mange af de egenskaber virksomheder efterspørger, men som ikke udbydes på universitet.

Generelt bør man søge et internship hos BCG hvis man har bare en flig af interesse for konsulting, man skal dog være opmærksom på, at når man først har oplevet livet som konsulent, vil man have mere!

Kan du give et godt råd til de håbefulde ansøgere?
Joakim: Jeg vil anbefale, at man sætter en del tid af til at forberede sig på jobsamtalen, idet processen adskiller sig fra almindelige samtaler. I processen indgår adskillige caseinterviews, hvor ens evne til at analysere, strukturere og kommunikere problemstillinger bliver testet. Man bliver præsenteret for problemstillinger, som man ofte ikke har nogen som helst viden om. Dette kan være en virkelig svær øvelse at komme igennem, og den kræver en del forberedelse for en politstuderende, da der ikke er eksponering for denne type opgaver på studiet.

Rasmus:
Som Joakim nævner skal man være opmærksom på omfanget af det arbejdet, det kræver at søge et internship. Man bør gå i gang med at træne i god tid, og at følge Victor Cheng online op til sine interviews kan bestemt anbefales. Derudover bør man allerede tidligt i sin tid på polit-studiet arbejdet hårdt i de matematiske fag. Mange af de tests man udsættes for kræver egenskaber, man tilegner sig i analytiske fag såsom mikroøkonomi. 

Til sidst vil jeg anbefale, at man bruger noget tid på at sætte sig ind i diverse regnskabstermer, da vi på polit er i direkte kamp med folk fra CBS, som har en langt bedre forståelse af business terminologien.

Hvis opholdet skal beskrives ultra kort:
Joakim: VA positionen hos BCG har været en utrolig lærerig oplevelse, og det har været en bekræftelse på, at et job i konsulentbranchen hos BCG vil være en meget udviklende proces, som vil åbne endnu flere døre i fremtiden

Rasmus
: Tiden har netop været utrolig spændende og lærerig, men vigtigst har jeg fået fastslået at konsulentbranchen er interessant, og en branche jeg forhåbentlig vil arbejde inden for, når jeg er færdiguddannet.

Du kan læse mere om hvordan man søger her.

Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk