Økonomisk Tipskupon: Politternes svar

Ditlev Vang Wildt

Svarfristen til Altandetlige.dk’s økonomiske tipskupon er nået, og vi må vente et lille år med at finde vinderen. I mellemtiden tager vi et nærmere kig på, hvad politterne har svaret.

Nationalbankens diskontorente har siden sjette juli 2012 ligget fast på 0,00 procent, men det ændrer sig snart – i hvert fald mener tre ud af fire nemlig, at den ligger på et andet niveau første januar 2015. Helt så enige er politterne ikke med hensyn til den mest citerede økonom i 2014. Mads Lundby Hansen var i 2013 nummer et, men denne placering bliver ifølge politterne svær at holde og politterne giver således Mads Lundby en (om end tæt) sidsteplads af de tre mulige svarpunkter.

Uenigheden slår også igennem ift. stemmeprocenten til Europaparlamentsvalget, hvor der er nogenlunde lige mange, som tror, at den bliver lavere som højere end ved sidste valg, hvor den lå på knap 60 procent.

Optimistiske politter

Det er dog ikke kun i EU, der sker noget; også i Danmark kan vi forvente valg eller endnu en ministerrokade. Således tror 40 procent, at der kommer en eller flere nye politter til ministerposten end den nuværende eneste, Margrethe Vestager. Hele 95 procent tror, at vi den første januar har en eller flere politter som ministre.

På trods af det seneste (estimerede) fald i BNP i fjerde kvartal 2013 er politterne også optimiske med hensyn til arbejdsløsheden i november 2014. Ni ud af ti tror således, at arbejdsløsheden falder i forhold til til november 2013.


Overraskende er også politternes store tro på asiens betydning for industrien i 2014, når det tages i betragtning, at syltede produkter pt. ikke oplever den store generelle fremgang. Alligevel tror syv ud af ti, at betydningen vokser i 2014 i forhold til sidste år.

Er politter irrationelle?

Mennesker er notorisk dårlige til at vurdere sandsynligheder, og når det kommer til kærligheden, lader det til, at følelserne også hos de ellers fornuftige politter tager over. Således svarer kun hver tyvende korrekt på sandsynligheden for at møde den eneste ene. Christian Duffau-Rasmussen udgav i 2013 en længere afhandling her på siden omkring emnet med det korrekte konfidensinterval.

Der må dog også gives point for andre velovervejede begrundelser. Således har en af besvarelserne delt sandsynligheden op alt efter lokalitet og finder blandt andet frem til, at sandsynligheden falder til intet mindre end minus syv pct. på Nexus. Andre tager alt-andet-lige forbehold - hvilket altid er godt - mens flere giver et kynisk konfidensinterval fra nul til nul procent.

Men ikke alle politter har tabt håbet, og lad os derfor slutte med svaret fra den håbefulde romantiker:

I hvilket interval ligger sandsynligheden for at møde den eneste ene over en periode på 10 år?
”100% - håber jeg”


Tags: #Fremtiden  #Økonomisk tipskupon  #politter 

0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om