24. december - En julehistorie

Anna Cecilie Friis Bach

Årets julehistorie til jer læsere skrevet af Anders Milhøj fra Økonomisk Institut. En historie, der giver inblik i en gammel nisses travle liv i December.

Af Anders Milhøj, lektor ved Økonomisk Institut. 

Den gamle nisses december.
December måned begynder, som den plejer. Den gamle nisse er bagud med alt, så der er en lang række deadlines, der blinker faretruende frem mod Juleaften. Han har været ganske ukristelig og forelæst i kirketiden. Som kompensation har han lavet en eksamensopgave om kirkedåb, men desværre har 78 besvaret, så der skal rettes.
Den gamle nisse keder sig. 

Den gamle nisse skal skaffe data til endnu en eksamensopgave. Den gamle nisse beslutter sig for at bruge et datasæt internet-dating. Hen under Jul dukker der reklamer op for dating.dk på alle S-togs stationer.
Den gamle nisse føler sig meget moderne. 


Den gamle nisse bliver færdig med at rette opgaverne, han bliver færdig med eksamenspgaven, og han holder årets sidste forelæsning.
Den gamle nisse tror ganske fejlagtigt, at han kan slappe af. 


Den gamle nisse ser Real Madrid i Parken. Det er koldt og FCK taber.
Den gamle nisser beundrer det fine spil (fra spanierne) og hygger sig med fire sønner samt en svigersøn. 


Den gamle nisse går til møder. I Hovedsamarbejdsudvalget mener Ledelsen, at studenterne kan komme hurtigere igennem studiet med bedre pædagogik. Samtidigt pointeres, at Absalon skal forbedre sin opførsel.
Den gamle nisse hader at deltage i pædagogikkurser, men ser gerne, at Absalon sendes til genopdragelse. 


Den gamle nisse får mails, hvor KU og Videnskabsministeriet ønsker jobopslag efter studentermedhjælp til analyser, der skal fremme fremdriftsreformen.
Den gamle nisse undrer sig over, at de ordregivende myndigheder udvider anvendelsen af studiejobs for at fremskynde studierne. 


I Informationssikkerhedsudvalget er der konstant sager om cpr-numre, der flyder frit omkring.
Den gamle nisse kan ikke helt se problemet, og indser, at han spilder tiden på for mange møder. 


Tre dage i træk (på ØI, SAMF og KU samlet) er der møder om parallelsproglighed, dvs at vi skal tale kaudervælsk og skiftevis bruge dansk og engelsk i samme sætning. Kommunikationsafdelingen er fremme i skoene og skriver i høringssvaret "afdelingens mindset er danskorienteret".
Den gamle nisse tænker på standardforudsætningerne, "iid" = "Uafhængige identisk fordelte gentagelser" - også kaldet hvid støj. Den gamle nisse synes, at mange tiltag kun er støj - hvid støj. 


Den gamle nisse får en opfordring til at skrive en julehistorie.
Den gamle nisse glemmer, at der er en deadline og er dum nok til at sige ja. 


Så er der julefrokost. Den begynde med en skattejagt, men den gamle nisse føler sig gammel og ugidelig og tjekker mail i stedet.
Den gamle nisse er asocial. 


Maden består af seks stykker smørrebrød af en slags, den gamle nisse aldrig har set før, Et lille stykke brød, velsagtens som et kvart rundenom, med en masse forskelligt ovenpå. Hvert stykke er beskrevet på to linier i den medfølgende brugermanual.
Den gamle nisse tænker på gamle dage, hvor professoren medbragte hjemmelavet sylte til statistikernes julefrokost. Den kunne spises uden vejledning.


Til dessert er der risalamande. Den smager godt!
Den gamle nisse tager en portion til. 


Samtalen er mestendels meget faglig, men der sælges øl i rigelige mængder. Det hjælper lidt på problemet med den overdrevne seriøsitet. 
Den gamle nisse vil nødigt kaldes seriøs. 


På DTU er der mundtlig eksamen fra tidlig morgen til sent på eftermiddagen, så det er mørkt, da den gamle nisse møder op og mørkt, når han går hjem. Eksamen er en gennemgang af velforberedte opgaver - den ene om østersdyrkning og den anden om champagnesmagning.
Den gamle nisse undrer sig over fødevaresmagen nord for København, men synes, at mørket minder lidt om jul.


Den gamle nisse får et julekort fra Bryggeriforeningen. Det er et billede af alle landets juleøl fotograferet på en lang række.
Den gamle nisse bliver tørstig og synes, at en medsendt smagsprøve eller to havde været på sin plads.


Den gamle nisse vejleder bachelorprojekt-studerende (fra MatØk) og specialestuderende, der alle har en snarlig deadline, der er værre en nissens egne.
Den gamle nisse ønskes god jul gentagne gange.


Den gamle nisse og hans kone indser at julen nærmer sig. De styrter af sted og køber ind med arme og ben samt især dankort. Det går heldigvis forbløffende godt.
Den gamle nisse køber en gammel ost til natmaden. 


Den gamle nisse indser, at alle planer for alt øvrigt arbejde i december skrider og får derfor skudt alle deadlines fra før jul til mellem jul og nytår.
Den gamle nisse ved godt, at det en alt for kortsigtet løsning.


Den gamle nisse får en pakke tilsendt fra Altandetlige - en æske chokolade.
Den gamle nisse bander ganske ukristeligt, spiser chokoladen med sin kone og datter og begynder så småt at skrive julehistorien.... 


En decemberhistorie skal jo gerne slutte med Juleaften, men historien skal offentliggøres om morgenen på den store dag. Den gamle nisse er tidsrækkenalytiker og ved derfor noget om principperne bag forudsigelser. Grundideen er, at erfaringer fra fortiden kan overføres til fremtiden, og netop omkring Jul virker den fremgangsmåde som bekendt ganske godt. Den moderne skjald, der altså må have taget et tidsrækkekursus, synger (eller rettere rapper som en and): "Jul det' cool sikke tiden den går, der er intet lavet om siden sidste år det' de samme ting vi spiser, det' de samme ting vi laver de samme ting i TV, de samme julegaver.... ".
Den gamle nisse ved, hvad der skal ske: 


Lillejuleaften skal træet pyntes og der skal laves lidt knas. Børn dukker op fra Østerbro for at hjælpe de hjemmeboende børn med disse huslige gøremål. Juleaftensdag laves der risalamande, børn dukker op igen for at lægge gaver under træet, der sættes flæskesteg i ovnen, nissens gamle mor hentes, der spises, der danses om træet og der pakkes gaver ud. Det varer ikke længe. Dernæst småsnakkes der, og så forsvinder visse børn og nissens mor køres hjem igen.
Nissen glæder sig over at det Jul igen og til natmaden med sin kone.


Den gamle nisse ønsker Glædelig Jul og Godt nytår til Altandetlige's læsere.

Tags: #Jul på Polit 

1 kommentar


Morten Isaksen

Morten Isaksen @ d. 28. december 2013 #1

Glædelig jul. Der findes åbenbart et helt Center for Internationalisering og Parallelsproglighed med 16 ansatte!
http://cip.ku.dk/om/


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om