13. december

Ditlev Vang Wildt

Hvem skjuler sig bag dagens låge? I dag fortæller medlem af efterårs-STUKO og medarrangør af årets studietur til Hong Kong, Juliane Cappelen, om sine (norske) favorit juletraditioner.

Hvordan skal du fejre jul i år?
Jeg skal fejre juleaften hjemme i Oslo med min nærmeste familie. Første juledag fejrer vi med min fars familie i Telemark, og 2. juledag fejrer vi altid med min mors familie i Moss, hvor vi er 30 personer med masser af julestemning. Her spiser vi årets bedste måltid – mormors kalkun med verdens bedste sauce. Ellers håber jeg på at bruge romjulen med familie, venner og selvfølgelig lidt langrend!

Hvilken pakke håber du allermest, du finder under juletræet?
Aller mest en ny smartphone.

Hvilken sang vælger du, når der skal danses rundt om juletræet?
Helst ”Så går vi rundt om en enebærbusk”, men min familie har heldigvis droppet at gå rundt om juletræet, da vi indså, at ingen af os egentlig havde lyst. Nu springer vi direkte til gaverne efter, at julenissen har været forbi!

Hvad står menuen på hos dig juleaften?
Hver juleaften har vi som tradition, at vi spiser risengrød til frokost. Før fik mine søskende og jeg altid ”tilfældigvis” hver vores mandel i grøden, så ingen skulle blive skuffet, men nu konkurrerer vi alle sammen om kun én mandel! Til middag spiser vi altid ribbe, der minder om dansk flæskesteg. Som tilbehør har vi medisterkager (som frikadeller), sosisser, rød- og hvidkål, kartofler og sauce. Efter middagen er der dessert, hvor vi spiser virkelig god vaniljeis, småkager og hjemmelavet marcipan. Så vi plejer at rulle fra bordet, når vi er færdige!

Hvad er din mest påskønnede juletradition?
Øverst på listen troner filmen ”Tre nøtter til Askepott”, der vises hver juleaften kl. 11 på NRK. ”Tre nøtter til Askepott” er en østtysk-tjekkoslovakisk film fra begyndelsen af 70’erne, hvor de snakker tjekkisk igennem hele filmen. Samtlige roller i filmen har en norsk ”voice-over” af den samme mand, hvor man samtidig kan høre de tjekkiske replikkerne i baggrunden. Filmen er blevet vist hver juleaften i Norge siden 1975, så det er en virkelig underlig tradition, vi nordmænd har!

Hvis du kunne få opfyldt et ønske af økonomisk karakter, hvad skulle det så være?
Jeg drømmer om at olieprisen kan stige igen, så den norske kronen kan blive lidt stærkere, så jeg får mere SU fra lånekassen.

Hvad er din yndlingsjulekalender på TV?
Jeg ser ikke julekalender hvert år, men skal jeg vælge bliver det ”Nissene på låven fra 2001, som er en parodi af et reality show, hvor 24 nisser konkurrerer om at blive den bedste julenisse. Det er ret sjovt, hvis du kan lide norsk humor!

Ellers har jeg også set ”The Julekalender”, men jeg blev ret skuffet da jeg fandt ud af at det egentlig er en dansk serie…! Tydeligvis er ”The Julekalender”, jeg har vokset op med, en fuldstændig kopi (dog med norske skuespillere) af den danske version.

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?
Mine første langrendsski jeg fik som barn. Glemmer aldrig det øjeblik!


Tags: #julekalender  #julekalender2015 

0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om