Polit og Iværksætter: Selvstændig siden første år

Anne Sophie Schytt Lassen

På Portvinsbaren på Vesterbro møder vi cand.polit Ingolf Hersted til en snak om at være medejer af en bar ved siden af studiet, priselasticitet og selvfølgelig portvin.

Da jeg var på rustur, ringede ham jeg startede baren (Portvinsbaren, red.) med og sagde, at vi skulle rykke nu. Så startede vi med at få styr på projektet, finansiering og så videre. Vi fandt hurtigt ud af, at vi skulle udvide ejerkredsen for at få flere kompetencer og midler med i projektet.
Sådan starter cand.polit Ingolf fortælling om Portvinsbaren, der nu har lidt over fire år på bagen. Portvinsbaren åbnede i august 2014, da Ingolf startede på 3. Semester.  

Det første halve år gik med at identificere, hvad vi ville have af størrelse, lægge et budget, oprette virksomheden og alle de ting. Så begyndte vi at lede efter lokale, og endte med at vælge det her.” Ingolf peger rundt i baren.  
Der var vildt mange ting, der skulle laves. Der skulle males, lydisoleres og alle de ting. Vi har heldigvis én med i ejerkredsen, der er god til sådan noget.

Prissætning og stigende salg
Det første stykke tid gik først og fremmest med praktiske ting, men efterhånden kom der også en tid, hvor de famøse polit-kompetencer skulle i brug.

Selvom jeg havde Erhvervsøkonomi på 1. år, skulle jeg alligevel bruge en del tid, på at sætte mig ind i alle mulige regler vedrørende driften af en virksomhed, som jeg skulle stå for. Det brugte jeg meget tid på i starten. Der var mange projekter, vi gerne ville lave, lige så snart vi overtog. Så der gik meget tid på at forecaste, hvor mange penge vi skulle bruge de næste måneder og hvad vores arbejdskapital ville være, for at finde ud af hvad havde vi råd til,” forklarer Ingolf om den første tid og fortsætter.

Men jeg har da også brugt viden om priselasticitet. Det er virkelig svært at sætte de rigtige priser. Især når der ikke er nogle steder, hvor man kan sammenligne. Du kan jo ikke gå nogen steder hen, og se hvad et glas 10-års tawny koster et andet sted i København. Det var svært. Det ville jo være nemmere hvis vi solgte fadøl. Så kunne vi kigge på priserne andre steder i byen. I starten var priserne for lave på nogle produkter, og for høje på nogle andre. Så vi har justeret priserne og hele tiden holdt øje med ændringer i efterspørgslen. Vi har sammenlignet måneder med forskellige priser, hvor vi ellers ville forvente samme omsætning, og så sammenlignet, hvor meget vi har solgt. Men det har jo været en ret lille sample, og der mange faktorer, som spiller ind, så det er jo svært, at konkludere noget konkret. Men vi har overordnet set en voksende omsætning, selvom der er et loft på, hvor mange, der kan være i baren af gangen. Så vi nok blevet bedre til at prissætte vores produkter."

Fra bartender til kapitalejer
Når Ingolf fortæller om opstarten af Portvinsbaren, lægger han ikke skjul på, at der var fart på. I starten arbejdede han rigtig mange timer - både bag baren, med excelark og med praktiske ting. Men efterhånden har han trukket sig sig tilbage, og er i dag primært ejer. På den sidste del af studiet havde han et “almindeligt studiejob” i en corporate finance-afdeling, og han blev færdiguddannet cand.polit i august i år.

Da jeg startede som studentermedhjælper, gik jeg fra at arbejde rigtig meget på Portvinsbaren til næsten ikke at arbejde her. Jeg påtog mig primært opgaver i bestyrelsen, og stod kun fysisk bag baren, hvis der akut manglede en. Jeg fortsatte dog med at varetage opgaverne vedrørende økonomistyringen. Så jeg brugte nok omkring 10 timer om måneden - hvor nogle af timerne var hyggetimer. F.eks. holde smagninger, hvor vi smager på op imod 20 forskellige portvine, for at finde ud hvilke vine vi skulle sælge i baren. Det er jo også arbejde, men det er jo ikke så hårdt”, siger Ingolf og griner.

Gode råd til stud.politter med iværksætterdrømme
Ingolf har to råd til politter med iværksætter-planer. “Mit råd er nok at man skal finde nogle, at gøre det sammen med. Og nok nogle der ikke er politter. Det at drive en virksomhed kræver mange forskellige kompetencer. Det er vigtigt, at der er nogle, der laver noget andet forskelligt. I eksamensperioderne har det også været nødvendigt, at der var nogle at smide arbejdet over på. Men først og fremmest vil jeg bare sige, at hvis man har en god idé, så synes jeg bare man skal kaste sig ud i det, mens man går på studiet. Man kan jo regne og regne, og man kan nemt kom frem til scenarier, hvor man tjener penge, og scenarier hvor man ikke gør. Så er der jo kun én måde at finde ud af det, og det er ved at forsøge.”

Tags: #iværksætter 

Faktaboks

Ingolf Hersted er cand.polit og blev færdiguddannet i august 2018, hvorefter han fik job hos Deloitte Consulting. Han er en af de seks personer i ejerkredsen bag Portvinsbaren.

Portvinsbaren ligger på Kingosgade på Vesterbro. Baren har åbent torsdag, fredag og lørdag og i vinterhalvåret har baren også åbent onsdag. Udover at servere portvin til barens gæster, så  arrangerer baren blandt andet portvinssmagninger på flere niveauer og portvinsbanko.

Er du polit og iværksætter og vil fortælle hvordan du kombinerer det med studiet og/eller arbejdet? Så skriv til os på nyt@altandetlige.dk.


1 kommentar


Simon Jensen

Simon Jensen @ d. 05. november #1

Hvor er det sejt gået og rigtig gode råd! Helt sikkert afgørende at man får skabt et "team" med forskellige kompetencer, så man er stærke på forskellige områder og kan bidrage med noget hver især.

Og så skal man gå efter det 110 % hvis man virkelig tror på ideen. Der kommer bump på vejen, det skal man være indstillet på allerede inden, man kaster sig ud i det.


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Faktaboks

Ingolf Hersted er cand.polit og blev færdiguddannet i august 2018, hvorefter han fik job hos Deloitte Consulting. Han er en af de seks personer i ejerkredsen bag Portvinsbaren.

Portvinsbaren ligger på Kingosgade på Vesterbro. Baren har åbent torsdag, fredag og lørdag og i vinterhalvåret har baren også åbent onsdag. Udover at servere portvin til barens gæster, så  arrangerer baren blandt andet portvinssmagninger på flere niveauer og portvinsbanko.

Er du polit og iværksætter og vil fortælle hvordan du kombinerer det med studiet og/eller arbejdet? Så skriv til os på nyt@altandetlige.dk.


Du vil måske også synes om