Torben Pedersen

Faldende offentligt forbrug siden 2010

Nulvækst eller ikke nulvækst synes nærmest at være et spørgsmål om verdens undergang, hvis man følger den politiske debat.

Siden før krisen, 1. kvartal 2008, er det offentlige forbrug vokset med 5 pct., hvorimod det private forbrug er faldet med 3,6 pct. Det sidste - der om noget er det, der giver forbrugerne og husholdningerne velfærd - burde vel være det, der optog politikerne, men sådan forholder det sig ikke i den politiske verden.

Tal for udviklingen i det offentlige forbrug viser, at det er faldet realt siden 2. kvartal 2010, og at det i 3. kvartal 2014 var 1,7 pct. lavere end i 2010k2. Se figur. Vi har altså ikke bare haft mere end fire år med nulvækst men med et realt faldende offentligt forbrug.

Da jeg for et år siden kiggede på samme tal, viste tallene en nulvækst frem til 2013k3, men efterfølgende revisioner af nationalregnskabet, nyt indeksår for kædede fastprisberegninger viser nu, at det offentlige forbrug i 2014k3 ligger 1,7 pct. under niveauet i 2010. Man skal selvfølgelig tage de kvartalsvise tal for det offentlige forbrug med et gran salt.

1 kommentar


Laura Madsen

Laura Madsen @ d. 08. january 2015 #1

Torben, du har fuldstændig ret i din betragtning. Det virker helt håbløst at diskutere nulvækst for nulvækstens skyld frem for at se på den reale udvikling, og det virker som om, at mange politikere enten ikke forstår forskellen eller ikke kan overskue at forklare den på trods af, at forskellen er afgørende.


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger

Torben Pedersen

Cand polit. et exam art, Ph.D. fra Københavns Universitet. Har studeret økonomi i et år på Harvard University og på University of Chicago. Redaktør af Libertas. Blogger om økonomi og liberalisme, om frihed og velstand.