Torben Pedersen

Lempelse af selskabsskatten fra 22 til 15% kan øge en LO-arbejders løn med fra 2-6.000 kr. årligt

Efter Breixitafstemningen annoncerede den engelske finansminister, at UK ville sænke selskabsskatten til 15 pct. CEPOS har regnet på, hvad en tilsvarende lettelse af selskabsskatten kan betyde for Danmark.

Det er velkendt fra den akademiske litteratur, at kapitalindkomstskatter som selskabsskatten er en af de mest forvridende skatter per krone opkrævet. Produktivitetskommissionen regnede på det, og nu har CEPOS gjort det samme ved anvendelsen af de metoder, som Finansministeriet anvender.

I 2015 var BNP per capita under niveauet for 11 år siden i 2004. Det er ikke fordi, man skal regne med, at en lettelse af selskabsskatten vil redde Danmark ud af den vækstkrise, vi har befundet os i i årtier, for ifølge de finansministerielle metoder vil BNP kun blive øget med 0,4% eller 9 mia. kr. Der er dog ikke taget højde for mulige vækstrateeffekter som i endogene vækstmodeller. Den strukturelle beskæftigelse øges iflg. CEPOS med 2.500.

Noget af det nye i CEPOS's beregninger er effekten på lønninger og overførselsindkomster. Med de konservative skøn, som Finansministeriet lægger til grund, vil reallønnen for en LO-arbejder stige med 2.000 kr. om året. Lægges de forudsætninger til grund, som vismændene tidligere har brugt, er effekten tre gange højere, altså 6.000 kr.

0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger

Torben Pedersen

Cand polit. et exam art, Ph.D. fra Københavns Universitet. Har studeret økonomi i et år på Harvard University og på University of Chicago. Redaktør af Libertas. Blogger om økonomi og liberalisme, om frihed og velstand.