Er statistik kedeligt?

Her i sommertiden, hvor ingen alligevel gider læse hvad jeg skriver, orker jeg ikke at være faglig, så jeg vil forsøge at besvare dette spørgsmål.

Svaret er selvfølgelig "JA" for det siger kongen! For mange år siden var der en departementschef i Statistisk Departement (svarer vel til at være rigsstatistiker i vore dage). En gang, da han var til en kort audiens hos Kong Frederik den niende for at takke for en orden, spurgte Kongen: "Statistik - er det ikke skrækkeligt kedeligt?". Kongen var naturligvis briefet af sine embedsmænd, så det har sikkert været en polit ansat ved hoffet. Da det hedder sig, at man ikke må sige majestæten imod, var det svært at svare, at statistik selvfølgelig er sjovt, og at det var derfor, at han brugte sit arbejdsliv på det. Han må have svedt bravt i sit sæt kjole og hvidt!

Majestæten mente altså, at statistik er kedeligt. Den holdning går da også igen i de mange "Statistikkpiller" som Danmarks Statistik udgav i anledning af deres 150 års jubilæum. Se http://www.dst.dk/pukora/epub/upload/4800/statpil.pdf

Fordelen ved at noget er kedeligt, er altså at man får noget oplagt at gøre grin med. Så på den måde bliver statistik underholdende! Tænk på tidligere politstuderende som Finn Søeborg og Siegfred Pedersen. I andre tråde her på Alt-Andet_Lige skrives der om sommerlekture - prøv dog i stedet med Finn Søeborg og få et godt grin! Hans skildring af arbejdslivet i et ministerium, hvor de blot sænker slagskibe, er en klassiker. Dengang blev universitetet jo ikke straffet for mistede STÅ indtægter, så det var nok godt for seriøsiteten i den danske økonomverden, at han ikke gennemførte uddannelsen.

Siegfred Pedersen sad efter sigende mere på et værtshus end til forelæsningerne, men han blev færdig. Som der så pænt står på Wikipedia: Som ung cand. polit. arbejdede Sigfred Pedersen nogle år i et forsikringsselskab, før han valgte det muntre liv i det indre København. Sigfred Pedersen var særligt tiltrukket af Nyhavn, hvor han fandt inspiration til sine digte og viser og underholdt på beværtninger. Sigfred Pedersen drev selv Wessels Kro i begyndelsen af 1940'erne. På et værtshus kunne han udtænke sine sange om Katinka eller hende, som afslog hans tilnærmelser med sætningen "Jeg vil hellere sy stramaj". Pointen er vist, at han aldrig mødte den type pige - altså heller ikke på polistudiet, så helt kedeligt kan det altså ikke have været. Han skrev også en bog om terningespil: Sigfreds raflebog : spilleregler og sandsynlighedsberegninger til utallige terningspil for hus, hjem og kro. I forordet står der, at på landets førende embedsmandsuddannelse sidder de studerende helt alvorligt og rafler som en del af undervisningen. Er der mon andre cand politter, der opnår at få indrettet en mindestue på et "Humlemuseum"?

På politstudiet har man nu forsøgt at komme statistiks dårlige rygte i møde ved at omdøbe faget til Økonometri. Om det bliver sjovere af det, kan man diskutere, men den dårlige klang fra de sidste hundrede år er væk. Formålet er jo også, at det nye navn skal signalere noget mere økonomi-relevant. Vi får se, om litteratur mv om endnu hundrede år dømmer økonometri som sjovere eller kedeligere end statistik - det kræver nok målfoto.

Fortsat god ferie - tænk pænt på de stakler der snart skal re-eksamen i Økonometri A, B, C eller i min sommerskole i Videregående Kedsommelighed (undskyld - jeg mente Videregående Statistik)

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk