Incentive, Virksomhedsprofil

Hvilket stik skal vi vælge til opladning af mobiltelefonerne?

EU vil nu tvinge Apple til at bruge samme stik til mobiltelefonerne som andre selskaber gør i EU. Der kan være mange gode grunde til at have samme stik til elektronik, som man slæber rundt og jævnligt skal oplade. 

Men nedenstående regnestykke viser, at man nok kort bør overveje, hvilket stik man ender med at vælge.

Der er 506 mio. indbyggere i EU [1]. I gennemsnit har hver indbygger 1,2 aktive mobiltelefoner [2]. Altså i alt 617 mio. mobiltelefoner.

De fleste smartphones skal oplades hver dag - ældre mobiltelefoner kan holde strøm betydeligt længere. Men herudover sætter mange telefonen i computeren på arbejde o.l. - og gerne flere gange i løbet af dagen. Så det er nok ikke helt skævt at sige, at hver telefon i gennemsnit bliver sat i stikket én gang om dagen. Altså 617 tilkoblinger pr. dag eller 225.137 mio. tilkoblinger om året.

Hver gang man sætter stikket i telefonen, tager det et par sekunder. Lad os sige, at det i gennemsnit tager 3 sekunder at sætte et Micro-USB-stik i telefonen. Hvis alle telefoner havde Micro-USB-stik, ville EU-borgerne altså bruge i alt 188 mio. timer om året på at sætte Micro-USB-stik i telefonerne [3].

I modsætning til Micro-USB-stikket, er Apples Lightning-stik symmetrisk. Det betyder, at det ikke skal vende på en bestemt måde. Derfor er det en anelse hurtigere, at sætte Lightning-stikket i telefonen. Lad os sige, at det i gennemsnit er et sekund hurtigere, så det tager 2 sekund at sætte et Lightning-stik i telefonen. Hvis alle telefoner havde Lightning-stik, ville EU-borgerne altså bruge i alt 125 mio. timer om året på at sætte Lightning-stik i telefonerne.

I alt er det symmetriske Lightning-stik altså ca. 63 mio. timer hurtigere om året end det asymmetriske Micro-USB-stik.

I Danmark regner man i transportsektoren med en tidsværdi på ca. 100 kr. pr. time. Med den tidsværdi vil et asymmetrisk stik koste EU-borgerne 6.254 mio. kr. om året i tabt velfærd.

Det er da også værd at tage med...


Kilder:

  1. http://www.eu-oplysningen.dk/fakta/tal/indbyggere/
  2. http://www.portugalnyt.dk/blogs/nytfraportugal/archive/2010/06/06/Mobilt-internet-EU-lande-Mobile-Broadband-Penetration-Rate-antal-mobiltelefoner-per-indbygger-EU-lande-Danmark-internet-per-indbygger-mobilt-internet.aspx
  3. 225.137 mio. tilkoblinger pr. år x 3 sekunder/tilkobling / 3600 sekunder/time = 188 mio. timer


8 kommentarer


Nikola Cikusa

Nikola Cikusa @ d. 16. march 2014 #1

Enig - bemærk dog, at det er sandsynligt at trådløs opladning (findes allerede i flere telefoner) vinder indpas de kommende år, og så er stikket irrelevant samtidig med at tidsforbruget skrues længere nedad.

Symmetriske stik er i øvrigt nok tidsmæssigt optimale, men mikro-USB bruges netop fordi kablerne kan bruges mellem en bunke andre devices også. At starte en helt ny standard (for man bør jo ikke bruge Apples lightning-stik og betale licens osv.), er nok heller ikke lige det smarteste træk. Der er det så godt, at USB-teamet har klaret den... http://www.expertreviews.co.uk/tablet-pcs/1304305/upcoming-usb-type-c-connector-to-be-thinner-and-reversible


Incentive, Virksomhedsprofil

Incentive, Virksomhedsprofil @ d. 16. march 2014 #2

Cool! Jeg kendte ikke til USB Type C :-)

Uanset det, så viser regnestykket tydeligt, at selv små forbedringer kan have stor værdi. Og man bør efter min klare overbevisning regne hele og halve sekunder med, da det jo er summen af små gevinster, der gør at vi i dag er mange gange mere effektive end for 100 år siden...


Andreas  Steinberg

Andreas Steinberg @ d. 17. march 2014 #3

I dit regnestykke bliver du vel også nødt til at tage højde for omkostningerne forbundet til det eventuelle arbejdstab, der opstår når ens mobil er løbet tør for størm f.eks. ved at man var den eneste i lokalet med en Iphone (eller omvendt)? Jeg synes lige præcis, at det er det, som er det væsentlige i forhold til debatten.


Incentive, Virksomhedsprofil

Incentive, Virksomhedsprofil @ d. 17. march 2014 #4

Hej Andreas. Det problem løser man jo uanset hvilket stik man vælger. Hvis man ser bort fra eventuelle problemer i forhold til innovation og udvikling*, så er idéen med en standard god nok. Det er valget af standard, der rent faktisk kan betyde noget for folks velfærd (omend yderst marginalt ;-)


* Jeg ved ikke, om der er problemer i den henseende. Men jeg mindes, at der engang var en diskussion om, at nogle af de gamle telefonstik - før de alle fik USB-stik - ikke kunne overføre lige så meget data som Apples stik (mener jeg det var). Og her kan standarder vel potentielt blive (lidt) hæmmende for udviklingen.


Mads  Stolberg-Larsen

Mads Stolberg-Larsen @ d. 17. march 2014 #5

Sensitivity analysis til antagelsen om hvor lang tid det tager mellem de forskellige stik skal nok også lige med. At Apple har et stik som er 50% hurtigere kan om ikke andet diskuteres, hvis man går ud fra folk som kaster sig ud i Android kan finde ud af blot lidt learning by doing. ;)


Patrick Kofod Mogensen

Patrick Kofod Mogensen @ d. 18. march 2014 #6

Hvis folk stadigvæk er i tvivl, så kig efter det lille USB-logo på stikket. Det skal vende ind mod dig selv /op - det vil sige du skal kunne se din skærm på din telefon og USB-logoet samtidigt. Apropos #5, så håber jeg da også folk efterhånden har lært hvilken vej en gryde skal stå på komfuret. Det er bare så besværligt at tørre alt det vand op, når man for tyvende gang sætter gryden med pastavand med låget nedad.

(Apple stikket var desuden 1/3 hurtigere i beregningen ;))


Incentive, Virksomhedsprofil

Incentive, Virksomhedsprofil @ d. 18. march 2014 #7

@Mads: Learning by doing hjælper ikke på, at man er nødt til at kigge på stikket for at vide, hvordan det skal vende. Men det kan da godt være, at et sekund er for meget ;-)

@Patrick: Det er faktisk forskelligt fra telefon til telefon.

Men det ER selvfølgelig nok ikke noget der vægter (eller bør vægte) det helt store i beslutningen.

Det er bare meget interessant, at selvom det bare er ét sekund pr. EU-borger pr. dag, så bliver det stadig til en størrelse, der betyder noget. En pointe DØRS forsøgte at trænge igennem med i kapitel II i Økonomi og Miljø 2014. (Se fx s. 59 her: http://www.dors.dk/graphics/Synkron-Library/Publikationer/Rapporter/Miljo_2014/Disk/KAP_II_Ressourcestrategien.pdf)


Patrick Kofod Mogensen

Patrick Kofod Mogensen @ d. 18. march 2014 #8

@Jonas - det burde det ikke være, men hvis den telefon du har set er anderledes så shame on HTC/Samsung/whoever har lavet den. Ikke desto mindre burde det ikke være meget svære at huske, at usb-logoet skal vende væk fra en ;) Getting off track here. Jeg er 100% med på, at det er vigtigt at huske værdien af tid, når man laver økonomiske overvejelser.


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger

Incentive, Virksomhedsprofil

Incentive blogger om løst og fast