Hvilket stik skal vi vælge til opladning af mobiltelefonerne?

EU vil nu tvinge Apple til at bruge samme stik til mobiltelefonerne som andre selskaber gør i EU. Der kan være mange gode grunde til at have samme stik til elektronik, som man slæber rundt og jævnligt skal oplade.

Men nedenstående regnestykke viser, at man nok kort bør overveje, hvilket stik man ender med at vælge.

Der er 506 mio. indbyggere i EU [1]. I gennemsnit har hver indbygger 1,2 aktive mobiltelefoner [2]. Altså i alt 617 mio. mobiltelefoner.

De fleste smartphones skal oplades hver dag - ældre mobiltelefoner kan holde strøm betydeligt længere. Men herudover sætter mange telefonen i computeren på arbejde o.l. - og gerne flere gange i løbet af dagen. Så det er nok ikke helt skævt at sige, at hver telefon i gennemsnit bliver sat i stikket én gang om dagen. Altså 617 tilkoblinger pr. dag eller 225.137 mio. tilkoblinger om året.

Hver gang man sætter stikket i telefonen, tager det et par sekunder. Lad os sige, at det i gennemsnit tager 3 sekunder at sætte et Micro-USB-stik i telefonen. Hvis alle telefoner havde Micro-USB-stik, ville EU-borgerne altså bruge i alt 188 mio. timer om året på at sætte Micro-USB-stik i telefonerne [3].

I modsætning til Micro-USB-stikket, er Apples Lightning-stik symmetrisk. Det betyder, at det ikke skal vende på en bestemt måde. Derfor er det en anelse hurtigere, at sætte Lightning-stikket i telefonen. Lad os sige, at det i gennemsnit er et sekund hurtigere, så det tager 2 sekund at sætte et Lightning-stik i telefonen.Hvis alle telefoner havdeLightning-stik, ville EU-borgerne altså bruge i alt 125 mio. timer om året på at sætte Lightning-stiki telefonerne.

I alt er det symmetriske Lightning-stik altså ca. 63 mio. timer hurtigere om året end det asymmetriske Micro-USB-stik.

I Danmark regner man i transportsektoren med en tidsværdi på ca. 100 kr. pr. time. Med den tidsværdi vil et asymmetrisk stik koste EU-borgerne 6.254 mio. kr. om året i tabt velfærd.

Det er da også værd at tage med...


Kilder:

  1. http://www.eu-oplysningen.dk/fakta/tal/indbyggere/
  2. http://www.portugalnyt.dk/blogs/nytfraportugal/archive/2010/06/06/Mobilt-internet-EU-lande-Mobile-Broadband-Penetration-Rate-antal-mobiltelefoner-per-indbygger-EU-lande-Danmark-internet-per-indbygger-mobilt-internet.aspx
  3. 225.137 mio. tilkoblinger pr. år x 3 sekunder/tilkobling / 3600 sekunder/time = 188 mio. timer


Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk