Skal Afrika eller den hjemløse have mine penge?

På vej til Holte i toget i dag spurgte en hjemløs mig, om jeg kunne undvære nogle penge til mad. Jeg havde lyst til at give ham penge, men jeg har også et fast princip om, at de fattigste lande i Afrika har mere brug for pengene end en hjemløs i Danmark. Så i stedet (fordi jeg blev mindet om det) gennemgik jeg mine beregninger for, hvor meget jeg ønsker at give i hjælp til andre (1). Og jeg konstaterede, at det månedlige beløb, jeg giver til "gavn i Afrika" (2), er "up to date".

Men jeg sidder stadig med en fornemmelse af, at jeg hellere ville have givet pengene til den hjemløse end til dem i Afrika. Der var en anden i toget, der gav penge til den hjemløse. Og vi var mange, der kiggede anerkendende. For det er jo en god og medmenneskelig gerning. Det kommer let til at lyde lidt kynisk (egentlig er det bare mikroøkonomisk), men jeg kunne faktisk også godt på den mådetænke mig de andre passagerers anerkendelse.

Så derfor har jeg overvejet at ændre adfærd. Jeg bliver kontaktet af folk i nød ca. to gange om måneden, vil jeg tro. Hvis jeg gav penge til dem i stedet for til Afrika, så ville jeg kunne gøre en forskel for den konkrete person. Det ville være et rimeligt beløb, som virkelig ville gøre personen glad. Og det ville helt sikkert smitte af på mig at se glæden hos personen (min lillebror gav engang $20 til en tigger i Chicago, og han blev virkelig glad – det smittede!). Den oplevelse får jeg ikke rigtig, når jeg giver penge til Afrika…

Jeg er ikke i tvivl om, at det, jeg gør i dag, er mest ”do good”. Men det er jo ikke mest ”feel good”. Og det er trods alt mine penge.

Så nu er spørgsmålet — og jeg er villig til at modtage kvalificerede råd: Skal jeg tage fra Afrika og give til de danske hjemløse? Og evt. hvor stor en andel?


1) Jeg giver et beløb svarende til den kirkeskat, jeg sparede ved at melde mig ud af Folkekirken. En handling, der kræver sit eget blogindlæg.
2) Jeg giver pengene til mikrolån, da det er den form for støtte, jeg tror mest på. Problemet er, at pengene juridisk set stadig er mine. Og selvom der forsvinder lidt af og til pga. ændringer i valutakurser, svindel og folk, der ikke kan betale tilbage, så hober de sig op. Et problem, jeg endnu ikke har fået løst.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk