Håndbog til AGL-modeller

Jeg har i tidens løb haft stor glæde af Handbooks in Economics-serien som er en grundig og kompetent samling af oversigter over state-of-the-art inden for diverse økonomiske forskningsområder. Og derfor er det rigtig godt nyt at der nu også eksisterer en Handbook of Computable General Equilibrium Modeling – en ”håndbog” om tingenes tilstand inden for den nyttige disciplin anvendte generelle ligevægtsmodeller (AGL-modeller).

Hvad er en AGL-model overhovedet? Og hvad betyder i det hele taget ”generel ligevægt”, som man nogle gange kan få indtryk af nærmest bliver brugt som et skældsord i visse økonomiske debatter?

”Ligevægt” kan betyde forskellige ting i konkrete økonomiske sammenhænge og modeller. Ofte udtrykker det en Nash-ligevægt, altså at de forskellige aktører ikke kan gøre noget bedre end det de gør, givet hvordan situationen i øvrigt ser ud. Andre gange udtrykker det blot at visse centrale sammenhænge som identiteter og budgetrestriktioner er overholdt. ”Generel” går på at man undersøger situationen på flere markeder end ét, i princippet på alle vigtige markeder i økonomien på én gang. Afhængigt af modellens detaljeringsgrad vil det typisk omfatte i hvert fald et varemarked, et arbejds- og et kapitalmarked.

I denne forstand skal der ikke meget til at have en generel ligevægtsmodel. Således kan ældre makroøkonometriske modeller som ADAM og SMEC siges at være generelle ligevægtsmodeller ud fra disse simple kriterier, og det samme gælder praktisk taget alle større modeller som anvendes verden over til at simulere konjunkturbevægelser, virkninger af økonomisk politik osv. i virkelighedens økonomier.

Med en ”anvendt generel ligevægtsmodel” mener man dog normalt noget mere specifikt, nemlig en model der tager udgangspunkt i moderne mikrobaseret makroteori med nyttemaksimerende husholdninger, (typisk) profitmaksimerende virksomheder osv.Dermed bygger de også på den mikroøkonomiske generelle ligevægtsteori.

I praksis er disse modeller samtidig normalt langsigtsmodeller og har derfor fleksible priser der tilpasser sig for at skabe markedsligevægte (men ikke nødvendigvis markedsclearing). Her adskiller de sig fra deres nære beslægtede, DSGE-modellerne, som bygger på mange af de samme principper, men typisk fokuserer på konjunkturbevægelser og derfor ofte vil have forskellige former for pristrægheder.

Det bedst kendte eksempel herhjemme på en AGL-model er utvivlsomt DREAM, men der bruges mange andre verden over, som håndbogen demonstrerer. AGL-modeller anvendes ikke mindst til at kvanticere formodede virkninger af strukturreformer som handelsliberaliseringer, skattereformer, ændringer på arbejdsmarkedet, miljøpolitik, udviklingsøkonomi mm. (I øvrigt er de indholdet i et kandidatfag her på studiet hvor man kan lære hvordan man selv opbygger en enkel AGL-model).

Blandt de 27 bidrag er der noget om hvordan man i Norge anvender AGL-modellen MSG6 til at vurdere hvor holdbar den norske finanspolitik er – på trods af oliemilliarderne mener forfatterne at vores naboland kan stå over for et alvorligt holdbarhedsproblem på længere sigt. Veteranen William Nordhaus skriver om hvordan økonomiske modeller kan bruges inden for klimaøkonomien – et område hvor han selv har været pioner med sin DICE-model. Her er uløste problemer som diskonteringsratens størrelse og risikoen for katastrofale klimavirkninger vigtige diskussionsemner. Der er også et kapitel om AGL-modellernes halvbrødre DSGE-modellerne og ikke mindst hvordan man bedst modellerer imperfektioner på de finansielle markeder i disse modeller.

Men som indgang hvis man gerne vil vide mere om det spændende emne, er introduktionen skrevet af håndbogens redaktører Peter Dixon og Dale Jorgenson klart bedst. Her fortæller de hele historien om denne modeltype, giver i deres oversigt over resten af håndbogens indhold også et indtryk af spændvidden i modelbrugen, og slutter af med nogle kommentarer til de arbejdsområder, der lige nu optager en række af hovedpersonerne på området. Det gælder blandt andet inddragelse af mikrodata for at kunne undersøge fordelingsmæssige konsekvenser af økonomisk politik i en integreret ramme.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk