Et svagt valg: Hvad 11 millioner boganmeldelser fortæller os om årets vinder af Nobels litteraturpris

Forleden modtog den 69-årige franskmand Patrick Modiano Nobelprisen i litteratur. På trods af at betting markederne faktisk havde ham på en delt 4.-plads blandt årets kandidater kom det øjensynligt bag på de danske dagblade. Her eksempelvis Politikens Jes Stein Pedersen i avisens livedækning af offentliggørelsen

Efterhånden som jeg får læst mig ind på Modiano får jeg virkelig lyst til at læse ham. Og det er jo et andet vigtigt aspekt. Nobelprisen henleder opmærksomheden på en litterær stemme. Man siger: Læs det her! Det er vigtigt! Nogle gange viser det sig så at det måske ikke var helt så vigtigt

Og det er jo en super god pointe. Men er Modiano så vigtig eller knap så vigtig? Det bliver man aldrig rigtig klog på. I en senere kommentarkonkluderer Stein Pedersen - godt nok uden at have læst en linie af Modiano - at prisen skulle være gået til en anden franskmand, Michel Houellebecq, der slet ikke figurerede blandt betting markedernes kandidater til årets pris. I Weekendavisen skriver Lars Bonnevie i en kommentar

Jeg købte hans sidste roman, L’Herbe de nuit, for at slå en regnvejrsdag ihjel i Nice, fik den ikke læst færdig, fordi solen kom tilbage, og glemte den i flyet hjem. Pointen er, at jeg ikke orkede at købe et nyt eksemplar for at få slutningen med.

Noget tyder altså på at Modiano ikke ligefrem er nogen darling blandt det danske kommentariat. Men begge anmeldere nærmest reklamerer med deres sparsomme viden om årets vinder, og meget klogere på Modianos kvaliteter bliver man aldrig rigtig.

For at få en idé om hvordan folk der rent faktisk har læst Modiano vil bedømme ham rettede jeg opmærksomheden mod Goodreads. Goodreads er et social network for læsere, og fungerer - udover at udgangspunktet er bøger - basalt set ligesom Facebook. Man opretter en profil og kan nu se hvad ens venner læser, skrive anmeldelser, komme med anbefalinger, kommentere på venners læselister, etc. Goodreads har over 30 millioner brugere og knapt en milliard bøger i deres database. Her har vi altså et stort, vibrerende fællesskab af læsere der diskuterer og anmelder på livet løs. Gad vide hvad de har at sige om Modiano?

For helt konkret at undersøge det spørgsmål har jeg indsamlet data på de 40 forfattere som betting markederne vurderede havde bedst chancer for at modtage årets pris, og på samtlige prisvindere gennem tiderne. Alt i alt giver det os ca 150 forfattere. På Goodreads anmelder man en bog med 1-5 stjerner, og man kan supplere med en begrundelse af ca samme længde som de boganmeldelser man kender fra danske aviser hvis man har lyst. For hver forfatter har jeg indsamlet anmeldelser for hver af deres 10 mest populære bøger. Alt i alt giver det os lige knapt 11 millioner unikke boganmeldelser og det er dem vi vil bruge til at skabe os et overblik over Modiano. Først sammenligner vi ham til årets felt af kandidater, derefter sætter vi ham i et historisk perspektiv og sammenligner ham med tidligere vindere.

Det er en lille smule uklart hvordan Nobelprisen i litteratur uddeles. Ofte virker den til at være givet for et samlet forfatterskab, men det hænder at et enkelt værk nærmest på egne vejne skaffer forfatteren den fornemme pris. Det har konsekvenser for hvordan vi skal beregne brugerne på Goodreads’ vurdering af en forfatter. I det følgende har jeg vægtet en forfatters bøger med hvor mange anmeldelser en bog har. Det betyder at hvis en forfatter har skrevet et værk der er meget populært blandt brugerne så vægter anmeldelser af dette værk højt i den samlede bedømmelse. Hvorvidt anmeldelserne vægtes med antal brugere har konsekvenser for toppen, men - som I vil se om lidt - har det stort set ingen konsekvenser for Modiano. Han ligger nemlig i bunden uanset metode.

Her følger brugerne på Goodreads vurderinger af favoritterne til årets litteraturpris


Som det kan ses er Patrick Modiano overhovedet ikke nogen publikumsfavorit. Faktisk tværtimod, blandt de kandidater til årets pris der har fået over 1000 anmeldelser på Goodreads rangerer han aller lavest. Mest populær er den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj, der var 3. bedst ratede på betting markederne, men også nigerianske Chimamanda Ngozi Adichie og norske Karl Ove Knausgaard er populære blandt Goodreads’ brugere.

Sammenligner vi istedet Modiano med tidligere modtagere af litteraturprisen er billedet det samme

Også her er Modiano en spektakulært svag kandidat, og sidste års vinder, candiske Alice Munro, fremstår til sammenligning som et langt mere fornuftigt valg.

En anden måde at skabe sig et indtryk af forfatternes kvaliteter er via udbredelse. Altså, skriver forfatteren bøger som folk rent faktisk læser? For at få et indtryk af dette aspekt kan vi se på de rå tal for antal anmeldelser per forfatter. Her følger en oversigt over udvalgte forfattere

Det kan være svært at finde Modiano på figuren fordi så relativt få at Goodreads brugere læser hans bøger. Med knapt 2000 anmeldelser er han af de mindre læste forfattere i vores datasæt, og markant mindre læst end andre kandidater til prisen som Cormac McCarthy, Philip Roth, Knausgaard, Eco, osv.

Uanset hvordan man vender og drejer det tyder meget på at årets vinder er en af de mindre vigtige modtagere af Nobels litteraturpris. Goodreads data tyder på at han er læst af relativt få, og anmeldt middelmådigt af dem der rent faktisk får ham læst. I modsætning til Modiano tyder meget på at Aleksijevitj, Knausgaard, Murakami og Adichie vil ræssonere bedre når de forhåbentlig modtager prisen i en ikke alt for fjern fremtid.

Hvis du er interesseret i lignende analyser ligger alle filer på github. Du skal registrere dig hos Goodreads for at få adgang til deres API.

PS. Jeg beklager at trætte AALs læsere med kedelige statiske grafer, men jeg kan ikke finde ud af at inkludere javascript her på siden. Hvis du vil se ovenstående sådan som de burde tage sig ud kan du se dem på min hjemmeside.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk