SU, Legater og Arbejde - Hvad bør jeg gøre?

Svar på indlæg
Af Mike Pedersen @ 11 okt. 2018 14:30

Hejsa,

Jeg studerer lige nu på en videregående uddannelse, hvor vi har mulighed for at komme ud og rejse i 5. semester. Jeg er dog meget i tvivl om, hvordan jeg får den store kabale til at gå op, og derfor kunne det være fedt at høre fra nogle, der har stået i nogenlunde samme situation. 

Jeg vil rigtigt gerne afsted, men da min SU ikke er nok til at dække omkostninger i udlandet + min husleje i DK, hvis ikke jeg får lejet mit værelse ud, så bliver jeg nok nødt til at beholde mit arbejde og evt søge legater.

Lige nu arbejder jeg meget via computeren, hvor jeg blot skriver en masse indhold til virksomheder såsom myposture og diverse andre online shops - derfor vil jeg i princippet godt kunne rejse med mit arbejde og blot få pengene ind via faktura (eller lønsystem, hvis det er nemmere?)

Men hvordan får jeg alt til at gå op, for man må maks tjene X kr ved siden af SU (er det 120.000 om året? Mener jeg at have læst her) - Og er der derudover regler for, hvor meget man må tjene ved legater? Er der overhovedet regler for det?

Masser af spørgsmål, haha. Det beklager jeg! :-D
Fortsat rigtig god dag. 

Svar og citér
Mike Pedersen

Mike Pedersen

Antal indlæg: 1
Medlem siden: d. 11. october 2018
Af Jens Bendtsen @ 9 nov. 2018 11:59

Hej Mike, 

Som udgangspunkt lyder det til, idet du modtager SU under din videregående uddannelse, at du hører under kategorien for "laveste fribeløb", hvilket udgør DKK 12.222 kr. per måned, som er det beløb, som du må tjene ved siden af studierne. 

I henhold til ansøgning af fonde og legater, så er der (som udgangspunkt) fra fondenes side ingen grænser for, hvor hvor meget du må tjene sideløbende. Du skal dog være opmærksom på:

1) At økonomi også er et kriterium for mange fonde, og her ses der på din indtjeningsevne samt din opsparing. Her har mange fonde en tilbøjelighed til at vælge ansøgere med en lavere indkomst / opsparing, idet disse personer har det største behov for støtte. Økonomi er dog langtfra eneste kriterium, og blot fordi du har en pæn indtjening sideløbende med studierne, så er dette bestemt ikke ensbetydende med, at du ikke kan tages i betragtning til legater. 

2) SKAT har opsat nogle regler for hvor mange penge man årligt kan modtage i legater skattefrit ifm. studierejser. Dette kan du læse mere om her

Det lyder dog samtidigt til, selvom du tjener fint sideløbende med studierne, at du mangler støtte for at "kabalen kan gå op", og på den baggrund vil jeg helt sikkert anbefale dig at ansøge legater ifm. dette 5. semester i udlandet. Her kan du f.eks. læse mere om legater til studier i udlandet.

Held og lykke med projektet! 

Svar og citér
Jens Bendtsen

Jens Bendtsen

Antal indlæg: 1
Medlem siden: d. 09. november 2018