Bachelor i Økonomi og kandidat i Matematik-økonomi

Svar på indlæg
Af Marcus Guldager @ 30 mar. 2019 20:26

Hej alle sammen

Jeg har tænkt længe over, hvilken uddannelse som jeg gerne vil søge, og jeg er endt på polit-studiet.

Det gjorde jeg efter besøg på uddannelserne, og samtaler med studerende på polit og mat-øk. Det var især min opfattelse, at man på mat-øk bruger for meget tid på ren matematik, og ikke lærte nok om økonomi. Jeg får også at vide, at man bliver bedt om bare at "gøre ting", uden at få de reelle, økonomiske forklaring på hvorfor. Jeg har fået det beskrevet (i må rette mig, hvis jeg tager fejl) som om at det ikke er et reelt økonomi-studie, men snarere et matematik-studie med en økonomisk vinkel.

Det er ikke mit mål. Jeg vil gerne have en uddannelse, hvis primære fokus er på økonomi, men som er krydret med lidt mere hardcore matematik, end hvad der ellers ligger på uddannelsen.

Derfor vil jeg gerne læse en bachelor i økonomi, der efter min opfattelse giver en god, velafrundet, faglig balast i forhold til økonomisk forståelse og intuition. Da jeg kan se, at kandidaten i økonomi kun består af valgfag, så havde jeg forestillet mig at proppe en del matematik ind i den, og få min matematiske balast derfra.

Det fik mig til at overveje, om det er muligt at tage en bachelor i økonomi, som jeg så krydrer med matematiske valgfag, og dernæst tage en kandidat i matematik-økonomi. Eller vil jeg være for langt bagud fagligt i det matematiske til at det ville kunne lade sig gøre?

At have en kandidat i matematik-økonomi tænker jeg ville være god signalværdi, hvis jeg skal arbejde i udlandet, da jeg har hørt at økonomi-uddannelserne i mange andre lande er væsentligt mindre matematiske end polit. Jeg vil gerne kunne vise, at jeg er matematisk kompetent.

Jeg håber på svar.

Svar og citér
Marcus Guldager

Marcus Guldager

Antal indlæg: 2
Medlem siden: d. 30. march 2019
Af Thomas Høite Meersohn @ 2 apr. 2019 17:27

Hej Marcus

Uden at vide alt for meget om den konkrete opbygning af mat-øk studiet mener jeg, at din tolkning af sondringen mellem studierne er rigtig nok. 

Baseret på https://studier.ku.dk/kandidat/matematik-oekonomi/adgangskrav/ vil jeg tro, at det godt kan lade sig gøre at komme ind på kandidaten i mat-øk med en bachelor fra polit. Du skal dog være opmærksom på at der er meget få valgfag på polit så det kan være, at du skal skrive til studievejledningen på mat-øk for at høre hvordan de vurderer de obligatoriske fag på polit. Jeg vil tro, at du med de obligatoriske fag vil få opfyldt størstedelen af kravene til optagelse. Du skal også huske at du ikke kommer til at have retskrav på optagelse. 
Hvis du opfylder kravene og bliver optaget går jeg ud fra, at det må være godt nok til at kunne følge med fagligt. 

Jeg kan ikke umiddelbart vurdere om det vil stille dig bedre eller værre i forhold til udlandet. Umiddelbart vil jeg ikke tro, at det gør den store forskel og jeg tror, at der vil være samme værdi i at have en kandidat i økonomi, hvor du tilvælger en del matematiske fag på din kandidat. 

Jeg håber, at det er til lidt hjælp. Tror, at du finder de bedste svar på dine overvejelser ved at kontakte studievejledningen på mat-øk og evt. polit. 

Svar og citér
Thomas Høite Meersohn

Thomas Høite Meersohn
I redaktionen

Antal indlæg: 12
Medlem siden: d. 30. january 2018
Af Andreas Rønne-Hansen @ 8 apr. 2019 12:15

Marcus Guldager sagde:

...

Hej

Jeg læser selv MatØk på kandidaten, og har også læst bacheloruddannelsen. Jeg kan self. ikke gøre rede for hvordan alle andre har det, men jeg kan da fortælle om mit syn på det. Jeg kan starte med at sige jer er enormt glad for min uddannelse, og syntes den er spændene. Også selvom der er meget matematik :)

Om vi bruger for meget tid på ren matematik, ved jeg ikke om jeg ville sige. Studieordningen er faktisk lige lavet om, så man har droppet et Mikro fag til fordel for noget mere matematik. Jeg syntes uddannelsen giver en god indføring i noget grundlæggende matematik, som er vigtig hvis man vil arbejde med de mere matematisk tunge discipliner - det kunne f.eks. være operationsanalyse, matematisk finansiering eller statistik. Derudover bidrager det jo også til at give nogle gode analytiske færdigheder.

Økonomi fylder dog, som du selv siger, ikke lige så meget. Man kommer ca. omkring de samme ting som polit's Mikro 1/2/3 og Makro1/2/3.. Med nogle enkelte forskelle. Der er dog i høj grad mulighed for at tage valgfag, så man får en bredere økonomiske vinkel.

Mht. en kandidat i Matematik-Økonomi, så er der jo i udgangspunktet kun 4 obligatoriske kurser på MatØk kandidaten;
 - Econometrics 2
 - Macroeconomics 3
 - Microeconomics 3
 - Finance 2
Økonometri 2 kurset har du nok i nogen grad set, om ikke andet den praktiske del af det. Og ligeledes er Mikro3 og Makro3 jo ikke markant anderledes end polit's. Finance 2 er en overbygning på bachelorkurset Finansiering 1.

Så i udgangspunktet får du ikke mere matematik, af at tage en Mat'Øk kandidat. Hvis vi derimod ser på matematik kurserne på MatØk kandidaten tror jeg dog det kan blive en udfordring at følge med, hvis man ikke har haft den mængde matematik man har på en MatØk bachelor. Her kunne det f.eks. være Advanced Probability 1 og Advanced Probability 2.

 Ligeledes er der de lidt tungere finansieringskurser, som f.eks. "Continuos Time Finance 1" og "Continuos Time Finance 2", som er nogle meget gode kurser - hvis man gerne vil have et indblik i matematisk finansiering. Jeg tror dog også de kurser er svære at følge med i, hvis man ikke er ret dygtig til matematik. Jeg ved nogle Polit studerende tager det, så måske man kan snakke med nogle af dem om dét, og hvordan det er at skulle følge disse.

Så hvis du ikke er enten meget dygtig, eller får læst op på matematikken, tror jeg reelt set man ender med en Cand.Scient.Oecon der til forveksling ligner et Polit - grundet man tager de fleste kurser på Polit alligevel.

Jeg er dog også i tvivl om man kan blive optaget på MatØk kandidaten, med en polit bachelor? Jeg mener man kan søge direkte ind på Polit kandidat med en MatØk bachelor, men jeg er i tvivl om det går den anden vej. Det kommer nok an på hvor fleksible de er, men vi kan prøve at tage udgangspunkt i: https://studier.ku.dk/kandidat/matematik-oekonomi/adgangskrav/
 - 22.5p matematisk analyse. Det har man ikke på polit.
 - 7.5p Lineær Algebra. Man har LinAlg. Men jeg ved ikke om kurserne er tilsvarende?
 - 15p Mikroøkonomi. Den er vidst i vikel.
 - 15p Makroøkonomi ligeså.
 - 7.5p Finansiering. Det ved jeg ikke om man har.
 - 15p Statistik på Målteoretisk grundlag. Man har noget statistik, men det er ikke på målteoretisk grundlag. Jeg ved ikke hvor højt det vægtes.

Det blev lidt langt. Men jeg håber det kunne belyse lidt af det.

Svar og citér
Andreas Rønne-Hansen

Andreas Rønne-Hansen

Antal indlæg: 4
Medlem siden: d. 16. november 2017
Af Gæst @ 24 apr. 2019 02:30

Jeg ville ikke anbefale at gå fra polit til mat-øk. Mat-øk er langt mere matematisk anlagt.

Vi har på bacheloren kurser i real analyse og målteori, hvilket i sig selv kan være tungt, og senere hen kan man have kurser i matematisk finansiering og avanceret sandsynlighedsregning, hvor man drukner i matematik.

Det er slet ikke som på økonomi-studiet, hvor det mest avanceret matematik man løber ind i er et integral.

Svar og citér
Gæst

Gæst

Antal indlæg: 4
Medlem siden: d. 01. january 2014
Af Jacob Wiberg Larsen @ 26 apr. 2019 09:20

Jakob Grundberg sagde:

Det er slet ikke som på økonomi-studiet, hvor det mest avanceret matematik man løber ind i er et integral. 

Det er da vidst også en sandhed med modifikationer...


Marcus - som udgangspunkt kan du vidst ikke gå direkte fra en polit bachelor til en mat-øk kandidat, da du bl.a. ikke opfylder kravene til at have haft statistik på et målteoretisk grundlag (som Andreas rigtigt nævner).


Hvis du er interesseret i den internationale signalværdi i at have læst en matematik-X uddannelse, så ser jeg ingen hindring for at du kunne supplere op på An1 / An2 / MI og MatStat efter din bachelor, for derefter at søge ind på deres kandidat. Da det drejer sig om 37.5 ETCS og du kun har 22.5 valgfrie point (?) på vores bachelor, tvivler jeg på at du kan flette det hele ind som valgfag. Studievejledningen kan nok fortælle mere om det.

I så fald virker det lidt unødvendigt ikke at starte ud på mat-øk, for derefter at supplere med økonomi valgfag. Der er ingen som tvinger dig til at specialisere dig i finansiering eller operations-analyse på mat-øk's kandidat.


Hvis du derimod blot er interesseret i at følge deres finansierings fag, er der intet som hindrer dig i at gøre det som polit. Vi er nogle politter som lige har overstået FinKont2 og du er velkommen til at sende en besked, hvis du vil have nogle tips / inputs vedrørende det.

Svar og citér
Jacob Wiberg Larsen

Jacob Wiberg Larsen

Antal indlæg: 3
Medlem siden: d. 23. may 2018
Af Marcus Guldager @ 9 jun. 2019 12:09

Jacob Wiberg Larsen sagde:

interesseret i den internationale signalværdi i at have læst en matematik-X uddannelse, så ser jeg ingen hindring for at du kunne supplere op på An1 / An2 / MI og MatStat efter din bachelor, for derefter at søge ind på deres kandidat. Da det drejer sig om 37.5 ETCS og du kun har 22.5 valgfrie point (?) på vores bachelor, tvivler jeg på at du kan flette det hele ind som valgfag. Studievejledningen kan nok fortælle mere om det.


Tak for alle rådene!

Til Jacob: kan man supplere fag ud over, hvad ens studie beretter? Hvordan fungerer det? Og er man så anset som studerende, der får SU, eller tager man fagene i sin "fritid"?

Svar og citér
Marcus Guldager

Marcus Guldager

Antal indlæg: 2
Medlem siden: d. 30. march 2019
Af Jacob Wiberg Larsen @ 10 jun. 2019 11:37

Det er spørgsmål du lige må kontakte studieadministrationen med. Det er meget muligt, at det måske slet ikke kan lade sig gøre.

I tilfælde af at det kan lade sig gøre, ville jeg stadig råde dig til at tænke helt igennem hvad dine planer er. I Danmark har polit en god signalværdi og folk har en opfattelse af at du er kompetent til matematik.


Mit endelige tip ville enten være fuld polit, hvor du vælger matematiske valgfag (lin/dyn mod, analyse fagene) på bacheloren og så fremhæver det i dine jobansøgninger, hvis du søger i udlandet. Ellers fuld mat/øk - og så husk at matematikken giver et godt fundament for teoretisk økonomi, hvis det er det som du er interesseret i.


Svar og citér
Jacob Wiberg Larsen

Jacob Wiberg Larsen

Antal indlæg: 3
Medlem siden: d. 23. may 2018