60 Wall Street

Kenneth Praefke

KENDT.POLIT: Med et internationalt cv og tidligere arbejdsplads i både Paris og Washington har Torsten Sløk – for nu - slået sig ned i Deutsche Bank på Wall Street.

NEW YORK: Jeg havde håbet at kunne tegne portrættet af den danske gulddreng med kontor på økonomiens dyreste adresse.

Jeg havde håbet, at kunne lave det klichéinterview, som de fleste ser for sig, hvis jeg tegner omridset af den danske økonom Torsten Sløk. Arbejdsplads på Wall Street, New York. Højt i hierarkiet. Ofte brugt ekspert på amerikanske finanskanaler som CNBC. En travl kalender, der dog indeholder luft nok til at tale med en dansk økonomistuderende, der skriver på studieportalen på Sløks gamle studie.

Godt nok er Torsten Sløk en slags mini-cheføkonom og sidder ikke med handler, men derimod med analyser som sin fornemste opgave. Fra 17. etage i Deutsche Banks New York-hovedkvarter på 60 Wall Street sidder han som ”mellemmanden” under bankens to cheføkonomer – Peter Hooper i New York og Thomas Meyer i London – om at lave de globale prognoser.

Men er der andet end dyre drenge på Wall Street?

Tilsyneladende. For mr. Slok giver mig ikke mange klodser at bygge mit klichéinterview med. Han er bare en jordbunden og faglig økonom, snarere end den yuppie-økonom jeg ledte efter i kontoret på Wall Street.

”Hvis man kun gik efter udsigt eller løn, så tror jeg ikke, at man ville holde særlig lang tid. Man bliver nød til at synes, det er sjovt. Det er – ikke 24 timer i døgnet -, men det er rimelig intensivt.”

Paris, New York, Washington

CV'et er mangefarvet og internationalt med tidligere arbejdspladser så forskellige steder som København, Washington, DC, Paris og New York. Efter sin cand.polit og i forbindelse med sin ph.d., hvor Sløk tilbragte et år på Princeton, brugte han en sommer i praktik hos IMF. En institution han senere, efter et kort ophold i Erhvervsministeriet, vendte tilbage til i perioden 1998-2002. Derfra gik han videre til Bank of America i et års tid og så OECD i Paris fra 2003 til 2005.

”I 2005 var der nogle af mine tidligere chefer fra IMF, som nu var her i Deutsche Bank, som spurgte, om jeg var interesseret i at komme hertil,” forklarer Torsten Sløk.

Men hvordan havner man som dansk økonom i Deutsche Bank på Wall Street, New York?

”Det gør man, ved at elske det man laver og selvfølgelig også være heldig. Det er nok svært at sidde i Danmark og sige; ”jeg vil gerne arbejde i London eller New York”, man må tage nogle chancer, komme ud på det dybe vand og se om man kan svømme,” mener Torsten Sløk, der dog samtidig – flere gange – konstaterer om netop det, at han i dag sidder på Wall Street:

”Det lyder meget floskelagtigt, men det er altså ret tilfældigt.”

Dagligdagen

Fra det daglige morgenmøde klokken 7 med bankens trading floor og dagen igennem går Torsten Sløks arbejde udover at beskæftige sig med dagens nøgletal primært i to retninger; at skrive analyser og snakke med kunder.

”Nogen siger i øjeblikket, at inflationen bliver et stort problem, vi siger, at inflationen er ikke noget specielt stort problem i øjeblikket. Så er det med at diskutere med vores kunder – og det er jo verdens største pensionskasser både i USA, Asien og også Europa, og hedgefonde og andre institutionelle investorer – og prøve at få en forståelse af, hvor det er, vi tror, tingene går hen.”

”Det er vigtigt, at man har ret i de her ting. For det er jo bogstaveligt talt milliarder af dollar, som de her folk investerer løbende i, om de tror, amerikansk økonomi er ved at crashe, eller om den er ved at få det bedre,” siger Torsten Sløk.

Selvom det altså blandt andet er nogen af verdens største pensionskasser, der lægger ører til Sløks analyser, mener han, at kernen i arbejdet minder meget om det, han husker fra studietiden.

”I virkeligheden handler det meget om det samme som at sidde på politstudiet og diskutere, hvorfor er bankerne i problemer i øjeblikket og er problemerne ved at løse sig. Og det går jo i bund og grund tit ud på at se på tallene og så finde svaret på, om de her problemer er ved at løse sig.”

Kontor på Wall Street

Jeg fik ikke min linje om, at udsigten fra kontoret her på 17. etage af Wall Street er den halve grund til, at Torsten Sløk er havnet i New York. Ej heller at den anden halve grund udgøres af en fuldvoksen løncheck. New York handler for Torsten Sløk først og fremmest om muligheden for at beskæftige sig indgående med amerikansk økonomi.

”Det er bare utrolig vigtigt, hvad der foregår i USA.”

”Kundebasen er jo enorm. I bund og grund er alle investorer i hele verden interesserede i, hvad der sker i USA, og det gør jo, at the sky is the limit. Der er virkelig ingen grænse for hvor mange kunder, der vil snakke om det.”

Men han erkender dog, at der måske er en lille sandhed i, at der er et lidt særligt arbejdsmiljø på Wall Street.

”I den forstand at der er ret meget arbejdspres. Der er så meget opmærksomhed på, hvad der foregår i amerikansk økonomi, så der – på godt og ondt - er kunder, der er interesserede i at blive opdateret stort set 24 timer i døgnet, hvis der sker et eller andet.”

3 kommentarer


Gæst

marie louise munk (gæst) @ d. 11. february 2010 #1

hej..

jeg er under uddannelsen til økonomi teknolog, og har en drøm om at lave min afgangseksame om livet på wall street.
i har skreven om danskeren Torsten Sløk, som arbejder på Wall Street.
jeg ville høre om det er muligt at i kunne sende mig nogle flere oplysninger om ham, så jeg kunne få kontakt med ham og forhåbelig komme tættere på drømmen.
min e-mail: marielouise.munk@gmail.com

mvh. marie louise munk


Gæst

cstassen (gæst) @ d. 12. february 2010 #2

han er nok ikke nogen sarlig god reprasentant da han ikke er ibanker/trader. find en sadan, vil tjene dig meget bedre. ma man sporge hvad det har med okonomiteknologi at gore?


Gæst

gæst (gæst) @ d. 18. november 2011 #3

Havde du helt seriøst forventet, at han skulle sige, at udsigten og lønnen var årsagen til, at han arbejde i DB? Og hvem håber dog nogensinde på at lave et klicheinterview?


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger