Aarhus Symposium: Fremtidens forandringer

I starten af november blev Aarhus Symposium afholdt for syvende år i streg, og igen var det gennemført til fingerspidserne. Under det overordnede tema “Leading Through Change” og med stor opbakning fra erhvervslivet var Aarhus Symposium slået stort op. Arrangementet planlægges og afholdes af frivillige studerende fra Aarhus Universitet, og Michael Svarer, overvismand og professor ved Aarhus Universitet, der er i bestyrelsen for Aarhus Symposium er ikke i tvivl om hvad der gør arrangementet til noget særligt.

"Det, der gør Aarhus Symposium til noget særligt, er at det er studenterdrevet. At det er studerende, der arrangerer det for andre studerende. Netop at det er studerende, der frivilligt planlægger et arrangement som det her, gør at man kan få nogle gode folk til at præsentere. De studerende kan simpelthen trække nogle større navne til, end hvis det var universitetet, der afholder det", sagde Michael Svarer.

Nationalbanken, Mikkeller, Siemens, FN, IBM’s Watson Internet of Things, EU, Vivino, Ecco og Dong. Listen med indflydelsesrige virksomheder og organisationer som den frivillige organisation havde fået på talerlisten til dette års Aarhus Symposium var lang. Under overskrifterne “New Societes”, “New Markets”, “New Consumers” og “New Technologies” præsenterede og debatterede talerne deres tanker i relation til temaet “Leading Through Change”. 

En hverdag i EU
Konkurrencekommissær i EU og cand.polit Margrethe Vestager åbnede ballet under overskriften “New Societies” & “New Markets”. Med ro og autoritet fortalte hun om de problemer EU er med til at løse, herunder om hendes succeser som konkurrencekommissær og de store bøder, der er blevet uddelt for karteldannelse og misbrug af market power. Vesterager fortalte om en hverdag der stort set er blottet for politik men med fokus på bevisbyrder og jura.

Vestager nævnte også hvordan teknologisk udvikling, robotter og AI vil skabe forandringer, og hvilket udfordringer det vil skabe. At EU har en stor rolle at spille, når der skal findes løsninger, var hun ikke i tvivl om, og hun lagde især vægt på vigtigheden af at skabe samfund, hvor “ingen efterlades på perronen når toget til fremtiden kører”.

“Bitcoin er ingen trussel mod nationale valutaer”
Teknologi som forandringsskaber var på dagsorden blandt flere af talerne. Nationalbankdirektøren Lars Rohde beskrev udviklingen i digitale betalinger og cryptocurrencies med Bitcoin i front som det mest relevante spørgsmål for en centralbankdirektør lige nu. Lars Rohde mente ikke, at Bitcoin nogensinde vil blive en fjende mod de nationale valutaer alene af den grund, at der ikke er nogen central magt, som understøtter en cryptocurrency som Bitcoin. Derfor ser vi de meget store udsving i kursen for en Bitcoin. På grund af de store udsving vil det aldrig være et pålideligt middel at holde sin formue i. Lars Rohde understregede dog at han tror på, at Blockchain (teknologien bag Bitcoin) vil skabe mange spændende innovationer i fremtiden.


Fremtidens arbejdsmarked
Teknologi var også temaet for det sidste oplæg på en lærerig dag. Bjarne Corydon var tydeligvis faldet godt til som Global Director for McKinsey Center for Government. Sammen med forskere fra Aarhus Universitet har McKinsey stået i spidsen for en rapport om digitalisering i Danmark. Rapporten konkluderer, at digitalisering og automatisering af arbejdsmarkedet kan have en indvirkning på 40 % af alle arbejdstimer i Danmark. Corydon understregede at det ikke betyder at 40 % af danskerne mister deres arbejde, men det derimod vil medføre store ændringer af arbejdsmarkedet. Det vil stille store krav til, hvordan vi som studerende uddanner os til arbejdslivet, men som Bjarne Corydon sagde: “I remain an optimist”.


Virksomheder

Faktaboks

Faktaboks:

Alle taler og debatter blev livestreamet, og lagt op online efterfølgende og kan ses her.



Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk