Asiens betydning for Danmarks økonomi

Esben  Hvid Jørgensen

Asiens betydning for Danmarks økonomi er forsvindende lille, viser denne analyse. Det resultat kommer nok som en overraskelse for de fleste i disse tider, hvor der er så meget fokus på netop asien i mediebilledet.

Overskrifter som ”Asien stadig vigtigere for dansk økonomi” (epn.dk 18. august 2010) og ”Asien kan blive ny motor for dansk vækst og eksport” (Ingeniøren, 21. august 2010), er blot to af utallige eksempler på mediernes overdrevne tiltro til asien.

Men asiens betydnings for Danmarks økonomi er ikke bare forsvindende lille, den er også stærkt nedadgående, viser vores analyse som dækker perioden 1995-2007.

Nedenstående figur viser værdien af industriens omsætning af asien i pct. af BNP. Bemærk at der her fokuseres på den syltede version af asien.[1] Det ses tydeligt af figuren, at asiens betydning for Danmarks økonomi er faldet i perioden. Frem mod 2004 faldt andelen støt, hvorefter andelen tilsyneladende ligger stabilt på sølle 0,001 pct. af BNP, eller ca. 17,5 millioner kroner.

Også Udenrigsministeriet, som jo forsøger at fremme Danmarks eksportmuligheder, har af uforklarlige grunde set sig lune på asien. De har sågar dedikeret en hel udgivelse til den.[2] De skriver blandt andet (under overskriften "Asiens århundrede"):

"Asiens vægt i verdensøkonomien er større end USA’s og større end EU’s. Og den er voksende."

Desuden bedyrer de senere, at: "Danmark har en lang tradition for et stærkt og bredt engagement i asien. Dette engagement skal styrkes i de kommende år."

Udenrigsministeriet er altså af den opfattelse, at der er vækst at hente i asien. De har dog visse betænkeligheder:

 "Høj vækst i asien medfører også miljømæssige udfordringer. Der er negative konsekvenser for det lokale miljø og effekter på det globale klima af den høje vækst."

Det er klart at den eddikebaserede lage som asien oftest ligger i, som regel bliver hældt ud i køkkenvasken når asien er spist. Det har en vis skadelig effekt på miljøet. Set i det lys, er det godt at altandetlige.dk nu kan vise, at salget af asien er faldende, og på et meget beskedent niveau. 

Asiens storhedstid ser altså ud til at være forbi. For at gnide ekstra salt i asiens sår, kan det bemærkes, at den overhovedet ikke har formået mobilisere den massive mediebevågenhed til at vinde markedsandele fra sin arvefjende, nemlig rødbeden. I jubelåret 1996 var værdien af asiemarkedet næsten 70 pct. af rødbedemarkedet, men siden da har asien tabt terræn. I 1997 var markedsandelen (ift. rødbeden) faldet til 50 pct.

Så nej, asien er ikke det Danmark skal leve af i fremtiden. Selvom politikerne tydeligvis ønsker det, har det ikke rigtig klangbund hos befolkningen, som foretrækker den farverige rødbede. Asien må sande, at når ikke engang Danmarks Statistik gider opdatere ens statistik længere end til 2007, så var det hele nok bare en storm i et glas eddike.

 

[1] Danmarks Statistiks definition: Asier, tilberedt i eddike/eddikesyre, også tilsat sukker, salt, krydderier og sennep

[2] http://www.netpublikationer.dk/um/8260/index.htm

Tags: #asien 

17 kommentarer


Gæst

Jesper (gæst) @ d. 28. march 2011 #1

GENISTREG!


Gæst

Alexandra (gæst) @ d. 28. march 2011 #2

Yderst aktuel og meget gennemarbejdet artikel - LIKE


Gæst

KWJ (gæst) @ d. 28. march 2011 #3

Flot og fin artikel, som i den grad har overrasket mig !
Tror det forekommer som en øjenåbner for de fleste, at Asien, som i gode økonomiske tider fortsat er blandt de hurtigst voksende, har så lille en indflydelse på dansk økonomi. Jeg var selv af den overbevisning, at store danske kvalitetsselskaber som FLSmidth, Novo Nordisk og Lundbeck alle stod overfor et eksploderende marked. Infrastruktur kommer ikke uden en pæn portion cement, asiaterne påtager sig fede/overvægtige vestlige standarder og så får de sgu sukkersyge! - sidst men ikke mindst, så har verdens tredjestørste økonomi en selvmordsrate på ca. 32.000 mennesker om året, så lidt antidrepressiv medicin må være kærkommen. Når væksten i så markante selskaber som overstående er dybt afhængig af Asien, er jeg ekstra forbløffet! Fed analyse, og fedt med noget kvalitet fra de studerende !
PS: Når de kære asiater får øjnene op for en god danske pilsner, så melder Carlsberg sig også ind i et væksteventyr!


Gæst

Adam (gæst) @ d. 28. march 2011 #4

Ha ha ha :D Klasse!!

@ KWJ: Prøv at læse artiklen igen og bemærk sammenhængen mellem asien og rødbeden ;)


Gæst

(gæst) @ d. 28. march 2011 #5

pinligt...


Gæst

(gæst) @ d. 28. march 2011 #6

jeg skal lære at læse andet end overskriften


Gæst

Erik Kofoed (gæst) @ d. 28. march 2011 #7

Muligvis den bedste artikel på AAL so far! Havde min salig farmor dog stadig levet, er jeg sikker på, at asien ville have meget større betydning, end tilfældet er nu.


Thomas Motzfeldt

Thomas Motzfeldt @ d. 28. march 2011 #8

KWJ, du skal ikke være ked af det. Selv Jørgen Leth begik en gang den store fejl, at anmelde en koncert rigtig godt. Det eneste problem var i hans situation bare, at koncerten var blevet aflyst.


Gæst

CJ (gæst) @ d. 28. march 2011 #9

Haha! God humor! :)


Gæst

(gæst) @ d. 28. march 2011 #10

Tak thomas. Han er nu engang mit idol!


Gæst

Sebastian (gæst) @ d. 28. march 2011 #11

Trolled


Jakob Nielsen

Jakob Nielsen @ d. 29. march 2011 #12

Decideret genialt!


Gæst

Christian (gæst) @ d. 29. march 2011 #13

Ren Cavling-pris-potentiale!


Lars Hvelplund

Lars Hvelplund @ d. 29. march 2011 #14

Jeg grinede da jeg læste artiklen, men skraldgrinede da jeg læste kommentaren fra KWJ. Priceless!


Gæst

Morten (gæst) @ d. 29. march 2011 #15

Det er virkelig en genial artikel og umuligt at holde latteren nede under en forlæsning..


Gæst

Oliver (gæst) @ d. 31. march 2011 #16

True story!!


Gæst

Esben Røisland (gæst) @ d. 29. may 2011 #17

Fantastisk godt skrevet! Jeg skulle ønske at det var jeg som hadde skrevet det, og derigjennom fått genistatus!


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om