Cand. polit i IFS

I denne omgang af "Cand.polit i" besøger vi William Elming hos Institute for Fiscal Policies, som er en almennyttig (eng.: non-profit) virksomhed i London. IFS blev grundlagt i 1969, og har siden især arbejdet med, og forsket i, britisk skattepolitik og public policy. IFS og University College London (UCL) indgår i et nært samarbejde, hvilket blandt andet giver dem mulighed for at involvere anerkendte forskere som Richard Blundell, Orazio Attanasio (dette års Zeuthen-forelæser), Costas Meghir, og Mónica Costa Dias. Vi giver William Elming ordet.

Hvornår blev du færdiguddannet cand.polit, og hvilke områder af økonomien fokuserede du på i din uddannelse?

Jeg blev færdig i foråret 2014. På politstudiet har jeg været meget interesseret i anvendt økonometri og har således taget en række valgfag i matematik og økonometri samt undervist i faget Advanced Microeconometrics. Som udvekslingsstuderende ved University of California, Santa Barbara prøvede jeg dog også kræfter med en række fag uden for deres økonomiske institut. Fx fulgte jeg graduate fagene Advanced Statistical Methods A-C på deres statistiske fakultet og International Political Economy på deres fakultet for statskundskab.

Hvilken stilling i IFS besidder du, og hvordan fik du denne?

Jeg er ansat som Research Economist. IFS laver både akademisk forskning målrettet publicering i fagtidsskrifter og policy orienterede projekter (såsom at kommentere på forskellige lovforslag fra de politiske partier, stille op som ”eksperter” til TV- og radio-interviews, skrive kronikker etc.). I det spektrum er jeg mere i den akademiske ende, men der er relativt stor frihed til at vælge hvor man vil placere sig i forhold til de to poler.

Hvert år søger IFS flere nyuddannede økonomer (både folk med en BA, MSc og PHD). Vi har blandt andet et opslag oppe nu. Jeg fik jobbet ved netop at søge et sådant opslag.

Hvorfor valgte du netop at arbejde i IFS, og hvad var dine tanker om at arbejde i en udenlandsk  virksomhed frem for en dansk?

De sidste år af politstudiet tænkte jeg en del over hvad jeg skulle lave når jeg blev færdig. Jeg kom frem til at jeg gerne ville arbejde med policyorienteret mikroøkonometri (meget specifikt, i know :) ). Jeg ville således gerne operere i krydsfeltet imellem akademia og ”den virkelige verden” og her mener jeg at IFS er unik.

Jeg søgte til udlandet, fordi der ikke findes et sted som IFS i Danmark. Hos IFS arbejder jeg sammen med nogle akademikere som det er svært at få adgang til i en dansk arbejdskontekst. Derudover søgte jeg til udlandet fordi jeg mener, at man lærer meget af at opleve en anderledes arbejdskultur og arbejde i en anden samfundskontekst end den danske.

Hvordan er en typisk arbejdsdag for dig?

Mine arbejdsdage varierer meget, og jeg tror den bedste måde at beskrive min hverdag på er at nævne nogle af de ting jeg har lavet i løbet af de første to måneder. Her har jeg bl.a.: været til konference i Cambridge med erhvervsfolk og policymakere, der arbejder med skat og skattepolitik i praksis; været til en skattekonference i Oxford, hvor en af mine medforfattere præsenterede det akademiske papir vi arbejder på; deltaget i et seminar i det engelske ”SKAT” (HMRC), hvor vi præsenterede et af de forskningsprojekter jeg arbejder på; siddet i et aflukket data-lab i skatteministeriet og arbejdet med fortroligt data; præsenteret mit speciale for mine kollegaer; læst utallige akademiske artikler og sat mig ind i nye forskningsområder; stirret ind i en stata do-file og forsøgt at få data til at samarbejde; deltaget i de ugentlige seminarer på IFS hvor der kommer akademikere fra hele verden og præsenterer deres forskning...

Hvilke kompetencer fra din uddannelse anvender du i dit daglige arbejde i et "research institute"?

Jeg anvender mest min grundlæggende økonomiske intuition. Derudover er det nyttigt for mig at have en del viden omkring økonometri, da jeg sidder med nogle relativt tunge forskningsprojekter. Det er dog ikke en forudsætning at være specialist indenfor økonometri – det vigtigste er at kunne ”tænke som en økonom”. Der er således mange, der starter umiddelbart efter bacheloren og som derfor ikke har haft økonometri på højt niveau. Efter man har arbejdet et år tilbyder IFS at finansiere en deltids kandidatgrad (hvis man har en BA) og/eller en deltids Ph.D. ved UCL. Således er der relativt mange der starter her som ikke har en dybdegående viden indenfor økonometri, men som oparbejder et dybere kendskab sideløbende med deres arbejde.

Hvad er det bedste ved dit job?

Det bedste ved mit arbejde er at være omgivet af folk som er meget klogere end mig. IFS har en flad organisationsstruktur, og man får fra start rig mulighed for at arbejde sammen med højt kvalificerede fagspecialister på spændende og udfordrende projekter. I forrige uge havde jeg fx et møde med Richard Blundell (professor på UCL og forskningschef for IFS), Costas Meghir (professor på Yale) og Monica Costa Dias (senior forsker ved IFS og min ”direkte overordnede” på dette forskningsprojekt). Til mødet diskuterede vi hvordan vi kunne skabe en ny økonomisk model, der kan forklare den virkelighed vi ser i vores data.

Derudover er det en fornøjelse at være omgivet af ligesindede kollegaer, der er entusiastiske og brænder for det de laver på samme måde som jeg gør.

Savner du aldrig akademia?

Både jo og nej. I mit job er der rig mulighed for at ”nørde”, men IFS’s målsætning om at influere politikere og andre meningsdannere igennem fagligt funderet forskning betyder at man har en mere virkelighedsnær tilgang til forskningen. Det er netop dette fokus på det virkelighedsorienterede og impact-skabende faglige arbejde, der motiverer mig. Og hvis afsavnet skulle blive for stort så har jeg jo altid muligheden for at fortsætte det akademiske spor ved at tage en deltids Ph.D. på UCL.

Hvordan er det sociale miljø på din arbejdsplads ?

Der foregår mange sociale ting på arbejdspladsen. Hver fredag tager vi (selvfølgelig) på den lokale pub og får nogle pints (de sælger heldigvis også øl med brus :) ). Derudover er der en række andre sociale initiativer. Fx tager folk ofte mad med hvis de har været ude og rejse. Jeg havde salte lakridser med den anden dag. Det affødte meget blandede reaktioner, hvor en af mine kollegaer bemærkede at ”that is the worst food anyone has ever brought :)”. Jeg fik dog oprejsning for den begrænsede succes ved at tage rugbrød, spegepølse, remoulade og ristede løg med – det faldt i bedre smag. Vi må dog have nogle flere danskere herover så vi kan sprede de danske traditioner og få et opgør med den obligatoriske engelske frokost bestående af trekantssandwichen og den dertilhørende pose ”crisps” :).

Hvis du skulle give et råd til nyuddannede der skulle ud og finde deres første fuldtidsjob, hvad skulle det så være?

Jeg har to råd. (1) Find et job, hvor du er omgivet af dygtige folk, har mulighed for at lære meget og hvor du udfordrer dig selv. (2) Find ud af hvad dit ”drømmejob” er og søg det – også selvom det er et longshot.



Institute for Fiscal Studies er en non-profit virksomhed, og de søger pt. både en research economist (som William Elming er), og summer students. Se nærmere her.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk