Emma Watson, Campusdag og en ny studenterforening

Anna Cecilie Friis Bach

Stine og Marie har startet en studenterforening på Københavns Universitet for FNs ligestillingskampagne HeForShe. De vil have drengene med i debatterne, og så vil de vende den negative tone på området. I morgen kan du møde dem til Campusdagen.

”En reel lyst til at hjælpe”. Det var derfor Stine Schnor-Olsen, som til dagligt læser engelsk, henvendte sig til en repræsentant fra FN ved et debatarrangement i November. Det er under et halvt år siden, og Stine står nu sammen med sin veninde Marie Helene Loouw Carlsen, stud.jur., i spidsen for HeForShe Københavns Universitet, en støttegruppe til FN’s kampagne for ligestilling, som blev lanceret i efteråret. Da jeg møder de to piger til interview, sidder de med blazere på en café på Østerbro. De har lige været til møde med UNWomen og er lidt overvældede over deres eget projekt og hvor langt de er kommet. Jeg føler mig en smule uforberedt, men ingen grund til bekymring – pigerne giver sig med det samme ivrigt til at skildre deres historie og fortælle om den nye studenterforening de netop har stiftet på Københavns Universitet.

En kampagne på universitetet
Emma Watson holdte i september en tale til FNs generalforsamling ved lanceringen af FN’s kampagne HeForShe. I talen satte hun fokus på, hvad hun mener er nogle af de problemer, der rundt omkring i verden kan relateres til mangel på ligestilling. De afsluttende ord i talen går hurtigt verden rundt: ”If not me, who? If not now, when?”.  

HeForShe lægger op til at man laver initiativer på forskellige niveauer i samfundet; af regeringer, i det private erhvervsliv og så også på universiteterne. Det tog Stine og Marie til sig. ”Det er den yngre generation som skal og kan bære det her videre, derfor er det især vigtigt at en sådan organisation er repræsenteret på universiteterne,” siger Marie. Stine uddyber ”Helt basalt vil vi gerne være en værdig spiller blandt studenterforeningerne på Københavns Universitet”.  Det betyder at de lige nu er i fuld gang med det grundlæggende græsrodsarbejde med samarbejdspartnere og fonde. Derudover lægger de et program for efteråret, hvor foreningen for alvor starter op.

”Snakker i stadig om det?”
For en ung stud.polit kan det måske være lidt svært at forholde sig til, hvorfor det skal handle om ligestilling i år 2015 – og så i Danmark. Det sker da også at pigerne mødes af kommentarer som ”Snakker i stadig om det?” eller ”Åh, du er én af dem” når de fortæller om foreningen.  Men de to piger mener, at det er helt naturligt at gå ind for ligestilling, og at der stadig er problemer på området i Danmark i dag – desværre. ”Det er jo faktisk ret simpelt,” siger Stine, da jeg spørger ind til organisationen og dens fokus.  ”Det handler om ligeværd og om at et køn ikke skal være en begrænsning. Det handler unge mennesker, som skal passe ind i en kasse, i en kategori, de måske ikke føler at de passer ind i.”  Marie supplerer straks sin veninde: ”Danmark har taget et rigtigt stort skridt, og ligestilling handler derfor meget om stereotyper, som reducerer hvad en mand er eller hvad en kvinde er ned til en tjekliste og ikke en person. Det kan være virkelig nedbrydende, hvis man ikke passer i kategorien og ikke føler man er nok værd og det er et stort problem for rigtig mange unge. Vi skal udnytte at vi ser forskellige ud og kan forskellige ting, og ikke prøve at leve op til en række krav. Vi skal blive ved med at udfordre. ”

Til alle drengene…
Generelt bliver Stine og Marie dog mødt med respekt, samt en anerkendelse af kampagnens fokus på at alle skal kunne tale med, når der diskuteres ligestilling  og ikke kun den ene halvdel.  ”Hvis vi taler om ligestilling skal det ikke være kvinder, som taler om kvinder, eller kvinder som taler om mænd. Mændene skal også til at tale om ligestilling,” siger Marie, som fortsætter: ”Der kan jo være en ligeså frygteligt begrænsende stigmatisering af, hvad en mand er.”  Styregruppen bag pigerne og foreningen består af 2 drenge og 3 piger, som lægger et kæmpe stykke arbejde i at få organisationen i gang. Og det med at få drengene med er en udfordring.  Pigerne fortæller, at der især blandt drenge ofte er en frygt for at træde forkert, når der diskuteres ligestilling, og det kan derfor være svært overhovedet at komme i gang med at diskutere. Men man skal ikke være bange for at sige sine holdninger, mener pigerne – alle skal jo kunne være med til festen. Derfor er et af styregruppens hovedfokus at få ligestillingsdebatten vendt til noget positivt igen, og få vendt tankegangen hos de studerende. ”Det er ikke en kamp mellem kønnene; det er et samarbejde,” siger Stine.

Klar til næste semester
Efter sommerferien arbejder styregruppen på en udførlig plan, med arrangementer og paneldebatter, på de sociale medier, og generelt skal der gang i ligestillingsdiskussionen. Hvis ikke du kan vente så længe, så kan du møde HeForShe Københavns Universitet på fredag til Campusdag og på Roskilde Festival til sommer. Derudover er man mere end velkommen til at følge med på Facebook, hvor man også kan sende ris og ros, samt idéer og input til styregruppen.  


Tags: #campusdag  #fn  #studenterforening  #HeForShe 

Faktaboks

Du kan læse mere om HeForShe Købehanvs Universitet og deres aktiviteter på deres facebook side HeForShe University of Copenhagen
derudover kan de følges på Instagram, og Twitter. 

Marie Helene Loouw Carlsen, Jura, i gang med kandidaten, 23 år gammel. Ved siden af HeForShe og studiet arbejder Marie i et konsulent firma, hun er frivillig for UN Youth Association, Dansk Flygtningehjælp, og frivillig hos Grevinde Danner Krisecenter. 

Stine Schnor-Olsen
, 26 år gammel og læser engelsk, skal i gang med at skrive bachelor. Stine arbejder desuden på Den Franske Café på Østerbro, hun er frivillig i UN Youth Association, Dansk Flygtningehjælp og på Grevinde Danner Krisecenter.0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Faktaboks

Du kan læse mere om HeForShe Købehanvs Universitet og deres aktiviteter på deres facebook side HeForShe University of Copenhagen
derudover kan de følges på Instagram, og Twitter. 

Marie Helene Loouw Carlsen, Jura, i gang med kandidaten, 23 år gammel. Ved siden af HeForShe og studiet arbejder Marie i et konsulent firma, hun er frivillig for UN Youth Association, Dansk Flygtningehjælp, og frivillig hos Grevinde Danner Krisecenter. 

Stine Schnor-Olsen
, 26 år gammel og læser engelsk, skal i gang med at skrive bachelor. Stine arbejder desuden på Den Franske Café på Østerbro, hun er frivillig i UN Youth Association, Dansk Flygtningehjælp og på Grevinde Danner Krisecenter.Du vil måske også synes om