Filmanmeldelse: ”Before the Flood” med DiCaprio og Mankiw

Kloden bliver varmere. Polerne smelter. Havene stiger. Ø-samfund forsvinder. Hvis ikke vi handler nu, vil klimaforandringerne have omfattende konsekvenser for både natur og mennesker. Det budskab er velkendt. Men nu fortæller Leonardo Dicaprio det igen i klima-dokumentaren ”Before the Flood” på en sådan måde, som kun Hollywood kan.

I ”Before the Flood” følger vi Leonardos egen vej ind i kampen imod klimaforandringer. Fra mødet med vicepræsident Al Gore, der introducerede DiCaprio til begrebet ”global warming” til hans nuværende rolle som FN’s fredsambassadør for klima. Leonardo, der selv ved overraskende lidt om klimaforandringer, besøger undervejs i filmen den ene mere karismatiske personlighed efter den anden. De har alle enten en historie om klimaforandringernes indflydelse i deres lokalsamfund eller bud på løsninger. 

Stjernestøv og skatter

Blandt nogen af de mest prominente deltagere er præsident Obama, Elon Musk og Pave Frans - og Geogery Mankiw. Mankiw taler om sin tid som rådgiver for republikanerne, og om hvor svært det kan være at få politikere til at lytte til de økonomiske rådgivere. Han forklarer, hvad en eksternalitet er og fremfører så argumentet for en C02-skat.

Beskatning af eksternaliteter af bare et af de økonomiske emner som filmen tager op. Filmen forholder sig også til ulighed i forbrug i verden, investeringer i grøn energi og substitution mellem biobrændsel, kul og vedvarende energi. Selv Obama lyder næsten som en økonom, da han svarer på spørgsmålet om, hvad der skræmmer ham mest: ”more people competing for more scarce resources”.

Mankiws argument for C02-skatter er dog tæt på at være det mest progressive forslag i filmen.”Before the Flood” minder lidt om Al Gores’ ”An Inconvient Truth” tilsat lidt moderne Hollywood. Det er tydeligt, at filmen er lavet til et amerikansk publikum, da kritik af ”klimaskeptikere” fylder en del, og Leonardo særlig lægger vægt på vigtigheden af at stemme på progressive politiske ledere. Filmen lover at fokusere på løsninger og ting som enkeltpersoner kan gøre for at mindske skaden på miljøet, men disse forslag er skuffende få: Spis mindre oksekød, undgå palmeolie og lad være med at stemme på klimaskeptikere. 

Skal du se filmen?

Konklusion på filmen er hverken overraskende eller provokerende. Til gengæld er man underholdt hele vejen igennem. De medvirkende personer er velvalgte og deres historie er passionerede. Der er rigeligt med optagelser af en ung, smuk Leonardo, billeder af vild natur og tydelige implikationer af klimaforandringer, der alt sammen bidrager til en visuelt meget flot film.

Filmen kan streames gratis med danske undertekster på National Geografic fra d. 30. oktober frem til d. 8. november.

Se traileren (som Mankiw kalder en ”trailer for Pigou-klubben”) her:


En lille ekstra bonus:

Hvis man stadig ikke har fået set ”The Revenant” er der mulighed for at slå to fluer med et smæk her. De to film er lavet med overlap, så der er masser af ”behind-the-scenes”-materiale fra ”The Revenant”. Leonardo forklarer plottet, og snakker om hvordan han ser koblingen mellem vildmarken før den industrielle revolution og nutidens miljø- og klimaproblemer. At optagelserne til ”The Revenant” skulle re-allokeres fra Canada til Argentina, da sneen var smeltet pga. en varm vinter, er kommet med i ”Before the Flood”. Der er tilsyneladende ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. 


Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk