Kritiske Politter til INET-konference i Edinburgh

Kritiske Politter

Kritiske Politter tilbragte efterårsferien i Edinburgh til Young Scholars Initiative Festival og konference ved Institute for New Economic Thinking. Turen bød på interessante oplæg, networking med nobelprismodtagere, whisky-smagning og en enkelt øl!

Billedet viser Kritiske Politter med nobelprismodtager George Akerlof i Edinburgh

Omkring et årti efter kollapset af verdens finansielle systemer og efter to politiske  begivenheder, der har rystet verden, nemlig Brexit og Trump, diskuterede INET konferencen 2017, hvilke udfordringer der er ved den nuværende økonomiske tankegang og hvordan disse kan imødekommes. Ultimativt er konferencens formål at lære af fortidens fejl og opnå en bedre økonomisk videnskab. INET konferencen samler dem, som stiller spørgsmålstegn ved normen.

Nobelprismodtager George Akerlof forklarede, hvordan han mener, økonomisk tænkning skal se mod sociologien for at forbedre de nuværende modeller. Akerlof pointerede, at vi risikerer at udelade vigtige perspektiver, som ellers ville bidrage til at gøre forklaringskraften i den økonomiske videnskab stærkere. Kritiske Politter fangede ham til et interview, som du kan se her.

Konferencen bød også på oplæg ved nobelprismodtager James Heckman. Heckmans væsentligste pointe var, at de fem mest anerkendte økonomiske tidskrifter - de såkaldte top 5-journals - ikke nødvendigvis publicerer de vigtigste videnskabelige artikler, samt at det akademiske belønningssystem af forskere er for kortsigtet.

Dette kan være med til at hæmme kreativitet og videnskabelige fremskridt, da forskere satser på mere ’sikker’ forskning og ikke tør løbe en risikoen ved at tænke nyt og gøre op med normerne. Heckman fremhævede blandt andet at Akerlofs Lemons-artikel ikke blev publiceret i en prominent journal.

Blandt andre interessante oplægsholdere var nobelprismodtager Joseph Stiglitz, som fremhævede en række misforståelser og fejltrin i forbindelse med globalisering og Thomas Herndon, der rystede den økonomiske videnskab, da han fandt en spreadsheet fejl i en ellers anerkendt og vidt citeret artikel.

Også Morten Tabor og Anders Rahbek fra KU deltog og præsenterede deres nye artikel om Imperfect Knowledge i Økonomi, som introducerer et nyt framework, hvor de bedste elementer fra traditionelle modeller for Rationelle Forventninger kombineres med Behavioural Economics. Vi mødte Morten Tabor til Kritiske Politter Whisky Talks og fik muligheden for at høre mere om det nye økonomiske framework - samt kritisk viden om Morten præferencer for whisky og eller snaps! Se interviewet her

Turen til det skotske bød på masser af faglig inspiration og flere af oplægsholderne betonede vigtigheden af, at den næste krise kan lure på de finansielle markeder grundet manglende forståelse for faresignalerne. Heldigvis var der også tid til lidt sightseeing og øldrikning, så al den nye viden kunne blive bearbejdet. Tak for en dejlig tur!


0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger