Pensumhjælp til sommerstartere

Mads Rahbek Jørgensen

Er du nystartet stud.polit., og er du allerede faret vild i kursusbeskrivelser, pensumplaner og forventer at skulle bruge en formue på bøger så frygt ej. Her på Altandetlige.dk har vi gjort arbejdet lettere for dig.

En af de større omvæltninger ved at begynde på universitetet er, at man ikke længere får udleveret sine bøger af en midaldrende bibliotekar fra et støvet depot i en kælder. Derimod skal man selv ud og anskaffe dem, hvilket hurtigt bliver til en dyr fornøjelse. Bedre bliver det da heller ikke af, at pensum på første semester består af intet mindre end ti bøger og to publikationer fordelt på tre forskellige fag. Kasseapparatet er for længst begyndt at tælle, og prisen kan gøre op i rigtigt mange omgange til læsegruppen i fredagsbaren. Derfor har vi her på Altandetlige.dk trukket på adskillige års erfaringer med studiestart og pensumbøger og samlet det hele til dig. Vi har tjekket pensumlisterne, undersøgt priserne hos Academic Books og besvarer det vigtige spørgsmål ”ny eller brugt?”, så du kan slå dig løs på Bogbørsen.

Økonomiske Principper A
Faget er det første sted, hvor du kommer til at stifte bekendtskab med økonomisk teori. Dertil behøver du følgende bog:

Economics

Forfatter: N. Gregory Mankiw & Mark P. Taylor
Forlag: Cengage Learning EMEA
Udgave: 3. udgave 
Udgivelsesår: 2014
Nypris: 629,00 kroner
Ny eller brugt: Brugt, men helst 3. udgave

Claus Thustrup Kreiner, der forelæser i faget, anbefaler, at man køber 3. udgave, da denne indeholder nyt materiale, som er pensum. Han vil ikke afvise, at man kan klare sig med en ældre udgave, men han siger - "det er som altid et trade-off."

Bogen er bygget op omkring ti økonomiske principper og hvis du hurtigt går død i dem, så er der hjælp at hente her. Når du når til eksamenslæsningen om et par måneder, så plejer de gamle eksamensopgaver og rettevejledningerne dertil at være en stor hjælp. Begge dele kan du finde her.

Samfundsbeskrivelse A
Til Samfundsbeskrivelse A skal du bruge en del bøger. Nogle har fortrudt, at de købte dem alle, hvorfor de fleste er billigt til salg på Bogbørsen. Da Handelshøjskolens forlag er en del af DJØFs Forlag, kan du, hvis du er medlem af DJØF, købe bøgerne derfra med rabat. En del af pensum af publikationer fra Danmarks Statistik og Nationalbanken, der fås gratis som .pdf'er. 

Statistisk tiårsoversigt 2015

Forfatter: Danmarks Statistik
Forlag: Danmarks Statistik
Udgave: 1. udgave
Udgivelsesår: 2015
Nypris: 185,00
Ny eller brugt: Ny

Udover en masse tal så indeholder Statisktisk tiårsoversigt en Økonomisk-politisk tiårskalender og mange begrebsforklaringer. Du kan ikke bestå første årsprøve uden at eje papirudgaven af Statistisk tiårsoversigt 2015, da bogen skal bruges til eksamenen i faget Samfundsbeskrivelse B. Du må gerne lave overstregninger i bogen, men under ingen omstændigheder skrive i den, hvilket din kommende forelæser Hjarn vil minde dig om utallige gange.

Tidligere udgaver af Statistisk tiårsoversigt findes gratis her som .pdf-filer. Med disse kan du selv stykke en grundig Økonomisk-politisk kalender over perioden 1980-2014 sammen, hvilket kan være en stor hjælp, når du leder efter realkreditreformer fra 90'erne.

Danmarks økonomi side 1980

Forfatter: Per Ulstrup Johansen og Mikael Trier
Forlag: Handelshøjskolens forlag
Udgave: 13. udgave
Udgivelsesår: 2015
Nypris: 249,00
Ny eller brugt: Ny

Danmarks Statistik overgik i september sidste år til European System of National and Regional Accounts (ESA 2010), hvilket har betydet ændringer i samtlige nationalregnskaber tilbage til 1966. Dette har selvfølgelig også betydning denne bog om Danmarks økonomi siden 1980, så du bliver nødt til at købe den opdaterede 13. udgave. 

Praktisk statistisk metode for økonomer

Forfatter: Mikael Trier og Per Ulstrup Johansen
Forlag: Handelshøjskolens Forlag
Udgave: 3. udgave 
Udgivelsesår: 2010
Nypris: 255,00 kroner
Ny eller brugt: Brugt

En stor del af Samfundsbeskrivelse A handler om at bearbejde og beskrive statistik. Hvordan dette gøres bedst muligt forklares i denne bog. Mange vælger at beholde bogen, da den er nyttig som opslagsværk, hvis man nu lige har glemt forskellen mellem et Laspeyres- og et Paascheindeks. Grundet et paradigmeskift i valg af indeks hos Danmarks Statistik i 2005, bliver du nødt til at anskaffe dig enten 2. udgave fra 2004 eller 3. udgave fra 2010. Forskellen mellem de to versioner er begrænset, men 3. udgave er at foretrække.

Befolkning og samfund

Forfatter: Poul Chr. Matthiesen
Forlag: Handelshøjskolens Forlag
Udgave: 10. udgave 
Udgivelsesår: 2012
Nypris: 179,00 kroner
Ny eller brugt: Brugt

Bogen gennemgår befolkningsudviklingen i Danmark og introducerer det demografiske begrebsapparat. Forskellen mellem 10. udgave fra 2012 og 9. udgave fra 2007 er, at alle figurer og tal er blevet opdateret til de nyeste. Disse tal kan du dog sagtens selv finde i Statistikbanken, hvorfor det ikke spiller den store rolle, om du har 10. eller 9. udgave. Du kan derfor trygt købe en brugt udgave på Bogbørsen.

EU – et overblik

Forfatter: Hjarn Zernichow Borberg
Forlag: Multivers Aps
Udgave: 2. udgave 
Udgivelsesår: 2015
Nypris: 225,00 kroner
Ny eller brugt: Ny

Bogen erstattede oprindeligt Den Europæiske Union fra Handelhøjskolens forlag af samme forfatter, men den tidligere bog kan ikke anvendes. Ligeledes er EU - et overblik blevet ændret på centrale punkter fra 1. til 2. udgave, så du bliver nødt til at købe den nye udgave.

Andre titler

I faget  skal du bruge to publikationer fra Danmarks Statistik og Nationalbanken. Hvis du kan nøjes med en .pdf, kan du hente dem her.

Matematik A
I matematik handler det om at spidse blyanten og have papiret klar. Du bliver ikke kun eksamineret i dine regnetekniske færdigheder, men også i din grundlæggende forståelse af matematikken gennem en række beviser du skal kunne. Derfor er gode tavlenoter guld værd.

Næsten lige så længe som de fleste kan huske, er politter blevet undervist i matematik efter Knut Sydsæters lærebogssystem, hvor eksemplerne af og til involverede olieproduktion eller skihop. Dette skyldtes, at Sydsætter var nordmand og bøgerne på norsk, hvilket af og til gav lidt forvirring. Sådan er det imidlertid ikke længere. Mogens Nørgaard Olesen tog sidste år sit 3-binds lærebogssystem Matematik - idé og indsigt i brug. Det vil fremover udgøre pensum i Matematik A. Hvis du er heldig, kan du få en udgave på bogbørsen, men de fleste holder fast i deres matematikbøger, da faget er central for meget af forståelse af økonomisk teori senere på studiet.

Matematik - idé og indsigt, bind 1, 2 og 3

Forfatter: Mogens Nørgaard Olesen
Forlag: Hans Reitzels Forlag
Udgave: 1. udgave 
Udgivelsesår: 2014
Nypris: 489,00 kroner / 510,00 kroner / 455,00 kroner (bind 1/bind 2/bind 3)
Ny eller brugt: Brugt hvis du kan

Da bogserien er ny, er der et begrænset udbud på bogbørsen. Du kan derfor blive nødt til, at kaste sig ud i en stor omgang intertemporal forbrugsudjævning og købe dem her og nu. Heldigvis lærer du på andet år af studiet, hvorfor det kan være en god ting, at fremskynde sit forbrug. 

Eksamensopgaver i matematik med rettevejledninger

Forfatter: Mogens Nørgaard Olesen
Forlag: Hans Reitzels Forlag
Udgave: 3. udgave 
Udgivelsesår: 2013
Nypris: 329,00 kroner
Ny eller brugt: Brugt

Bogen er en samling af gamle eksamensopgaver, der rækker tilbage til 70’erne. Tredje udgave er omtrent 160 sider længere end 2. udgave, men ifølge forelæseren kan 2. udgave fra 2011 også bruges. Denne fås selvfølgelig brugt på Bogbørsen. Hvis du køber 2. udgaven, så findes eksamensopgaver og rettevejledninger fra vinteren 2009 og frem her.

Tags: #bogbørs  #pensum  #bogbørsen  #pensumhjælp 

Faktaboks

Artiklen er lavet på baggrund af det oplyste pensum på kursusbeskrivelserne og efter kontakt med forelæserne. 

Bogbørsen på Altandetlige.dk fungerer udelukkende som opslagsvæg for køber/sælger. Det vil sige at køber og sælger selv aftaler prisen og står for udveksling af bøgerne og penge. Altandetlige.dk tjener derfor ikke på handlen.


0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Faktaboks

Artiklen er lavet på baggrund af det oplyste pensum på kursusbeskrivelserne og efter kontakt med forelæserne. 

Bogbørsen på Altandetlige.dk fungerer udelukkende som opslagsvæg for køber/sælger. Det vil sige at køber og sælger selv aftaler prisen og står for udveksling af bøgerne og penge. Altandetlige.dk tjener derfor ikke på handlen.


Du vil måske også synes om