Til vækstkonference hos Cepos

Vi opholder os i Dansk Industris lokaler ved Rådhuspladsen. Nyrenoveret og imponerende rum med højt til loftet, glas vinduer og så lyst, at man med sit nye navne- og proffesionsskilt på brystet og en varm Latté i hånden hurtigt glemmer, at Bodil ikke helt har forladt landet endnu. På talerlisten er 11 mænd og kvinder, som alle får mellem 20-30 minutter til at præsentere deres viden og holdninger for publikum. Og selvom jeg sagtens kunne have spist en crossaint mere, må vi hellere igang med det stramme program, som starter ud med Cepos direktør Martin Ågerup. 

Martin Ågerup præsenterer 3 store farvede timeglas. Således forsøger man at få  oplægsholderne til at overholde tidsrammen, og samtidig sikrer han, at en afslappet stemning er lagt. Først på scenen præsenterer han Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager. Ministeren fortæller om regeringens økonomiske politik, om reformkurs, om konkurrenceevne og radikal som hun er - om det bredde samarbejde. Os studerende får et par kommentarer med på vejen. Hvad vi kalder hurtigere-ud-reformen omtaler hun som mindre-langsom-reformen og minder os om at for at få SU, skal man være fuldtidsstuderende. Efter oplægget er der, som forventet, kritiske spørgsmål til politikeren, som efterfølges af diplomatiske svar. Hvad synes Vestager om topskatten og har politikerne overhovedet noget at sige når det kommer til vækst?

En anden fremtræden kvinde følger trop, da Tine Roed, direktør i DI, kommer på talerstolen og fokuserer på moderniseringen af den offentlige sektor. Nøgleord er et ønske om mindre offentligt forbrug, digitalisering og god offentlig ledelse. Mads Lundby Hansen var først på med et spørgsmål til ministeren under hendes oplæg. Nu får han sine 20 minutter på scenen foran skærmen, der senere bliver sammenlignet med grundplanen på et hus. Cheføkonomen fra Cepos er meget konkret med sine liberale, og i følge ham, nødvendige reformer af de offentlige ydelser som skal øge arbejdsudbuddet. Men udover flere på arbejdsmarkedet, skal Danmark have et produktivitetsløft og her lægger han vægt på lavere skatter samt bedre uddannelse. 

Så er stilen lagt og det begynder at gå hurtigt. Niels Tygesen (Professor emeritus, Københavns Universitet) fortæller om den globale økonomi i lyset af finanskrisen, og kommer rundt om både USA, Kina og Euro-området. Jesper Rangvid, fra CBS og formand for Rangvid-udvalget, forklarer på 20 minutter hvorfor finanskrisen opstod, konsekvenserne af den og hvad han tror, at der skal ske i fremtiden. Hans anbefalinger bliver i denne forsamling spændende, da han anbefaler mere finansiel regulering og antyder at markedet ikke kan klare sig selv. John Smidt (Sekretariatschef, De Økonomiske Vismand) slutter af inden pausen med noget vi stud.politter alle kan relatere til; en analyse af økonomien fra efterspørgel og udbudssiden. Han pointerer at vækst er fint nok, men nytte også er vigtigt. Efter spørgsmål uddyber han, når vi skærer i efterlønnen er der ikke tale om en paretoforbedring. 

Efter en (virkelig god) cookie og endnu en Latté sørger Martin Ågerup for at tidsplanen bliver holdt og kalder forsamlingen ind i salen igen. Esben Anton Schultz, som er forskningschef hos KRAKA, fortæller om virkninger af lavere marginalskat på arbejdsudbud og international arbejdskraftmobilitet. Her er stud.polit keyword "Elasticiteten af skattepligtig indkomst".Ken Bechman, professor fra CBS, forklarer om incitamentsbaseret aflønning i det offentlige. Han gør det nemt for os, der ikke har haft organisations teori på sommerkursus, ved at illustrere hans pointer med billeder af kaniner, der hopper efter gulerødder. Peter Birch Sørensen, er ikke kun mere seriøs i hans oplæg men også meget mere kritisk. Et af de problemer han pointerer, er at unge vælger uddannelse med hjertet, og ikke efter hvad der giver arbejde i sidste ende. Så er det godt, at os politter forhåbentligt har gjort begge dele. 

Mia Amalie Holstein fra Cepos er next stop og sætter fokus på muligheden for brugerbetaling i sundhedsvæsenet, samt et effektivitets løft ved at sælge ydelser fra det offentlige til privathospitaler. Løsninger på problematikken, som opstår ved en øget efterspørgsel efter sundhedsydelser, og som presser de offentlige finanser. Gunnar Viby Mogensen er tidligere chef for Rockwool Fondens Forskningsenhed, slutter dagen af ved at diskutere den fordelingspolitiske dagsorden. Han slutter stærkt og provokerende ved at sætte spørgsmålstegn ved ulighed som uretfærdighed eller som incitament. Og så er vi også klar til lækker frokost. 

Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk