17. december

Mads Rahbek Jørgensen

Hvem skjuler sig bag dagens låge? I dag fortæller redaktionsmedlem og en del af vinderholdet af PCC 2015 Mads Rahbek Jørgensen om julelyseholdere, risalamande og orange køkkenudstyr.

Hvor skal du fejre jul i år?
Hjemme hos mine forældre i Dyssegård, der en af de mange forstæder nord for København og en S-togsstation på linje B mod Farum.

Hvilken pakke håber du allermest, at du finder under juletræet i år?
Mine præferencer er langt fra en total præordning, så jeg aner det simpelthen ikke.

Hvilken sang vælger du, når der skal danses rundt om juletræet?
Min forældres stue er ret lille og juletræet står klemt inde mellem brændeovnen og chatollet, så der er ikke plads til at danse om det. Samtidigt har begge mine forældre har haft en stor del af deres barndom uden for Danmark, så det med at danse om træet har aldrig rigtigt været en tradition hos os. Til gengæld er vores jul lettere påvirket af engelske og tyske traditioner, så der bliver hørt julesalmer på gamle vinylplader med King’s College Chior og Die Wiener Sängerknaben. Hos os er det tonerne af Hark! The Herald Angels Sing og O Tannenbaum, der akkompagnerer julemenuen og det tændte træ.

Hvad står på menuen hos dig juleaften?
Det er det helt klassiske med and, sovs, rødkål, hvide og brunede kartofler og risalamande med varm kirsebærsovs til dessert. Især risalamanden er vigtigt i min familie og vi må endelig ikke løbe tør på selve aftenen. Det betyder så uheldigvis, at mandlen nogle gange først bliver fundet den 25’ende, når nogen spiser resterne.

Hvad er din mest påskønnede juletradition?
Min oldemor var en opfindsom dame, der altid gav mine forældre årets Georg Jensen juletræslyseholdere i julegave. Derfor er vores træ fyldt med levende lys i forgyldte holdere, der spejler sig og kaster genskær i resten af pynten. Min mest påskønnede juletradition er derfor, når træet bliver tændt og al andet lys i huset slukkes. Det er et helt specielt skær, der spreder sig i stuen og det plejer først at være der, hvor det rigtigt går op for mig, at det er juleaften.

Hvis du kunne få opfyldt et ønske af økonomisk karakter, hvad skulle det så være?
Af ren nysgerrighed ville jeg da meget gerne have fat i de SAS-koder, der holder styr på julemandens værdikæde og distributionssystem. Det må uden tvivl være løsningen på verdens sværeste betingede optimeringsproblem.

Hvad er din yndlingsjulekalender på TV?
Bamses Julerejse fra 1996. Det er den første julekalender, som jeg kan huske at jeg har set, og jeg var vild med den. Jeg er ret sikker på, at jeg stadig kan teksten til ”Vi er på vej til dig julemand” udenad.

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?
Julen før jeg flyttede hjemmefra, skrev jeg orange køkkenudstyr på en ønskeliste, da min mor mente, at jeg burde ønske mig noget fornuftigt. Jeg helst ville undgå fornuftige gaver, og det virkede umiddelbart som en god ide, for hvem har produceret orange køkkenudstyr siden 70’erne? Overraskende mange fandt jeg ud af den jul! Til gengæld blev jeg enormt glad for det den dag, jeg flyttede hjemmefra. Svaret er derfor min orange stavblender.

6 kommentarer


Lau Hestbek

Lau Hestbek @ d. 17. december 2015 #1

Det artikelbillede minder virkelig én om, hvor lidt man savner SAS' kluntede syntax.
Et sådan træ ville eksempelvis med Python kunne laves med koden:

print('#'.center(19))
for i in range(10):
print(('*0'*i+'*').center(19))
print('| |'.center(19))


Rud Faden

Rud Faden @ d. 17. december 2015 #2

Wow. Hele 12 karatere mindre


Lau Hestbek

Lau Hestbek @ d. 18. december 2015 #3

Jeg skrev vidst aldrig noget om at en kort kode var lig god syntax. SAS-koden kunne sikkert gøres kortere, selvom dette formentlig ville gøre den endnu mere kryptisk.
En god syntax skal være klar, koncis og konsistent. Den skal hjælpe programmøren med at lave en kode, der har de samme tre egenskaber, og skal hjælpe læserne af programmørens kode med hurtigt at forstå programmørens intentioner. Python er et godt eksempel på et elegant syntax, hvorimod SAS er et eksempel på det modsatte.

(I øvrigt fjernede altandetliges kommentarsystem indhakket foran den tredje linje i koden, hvilket giver en syntax-fejl.)


Rud Faden

Rud Faden @ d. 18. december 2015 #4

Jeg forstår måske ikke hvad det er du synes der er så meget lettere at forstå ved python. Jeg synes også python er et glimrende programmeringssprog. Men at det skulle være specielt mere uklart eller inkonsistent kan jeg ikke lige se fra dit eksempel.


Lau Hestbek

Lau Hestbek @ d. 18. december 2015 #5

Hvis vi starter med eksemplet, synes jeg eksempelvis at print('*0' * i + '*') giver bedre mening end PUT substr(repeat('*0',i),1,2*i+1); . Det eneste jeg synes er logisk i SAS' kode der, er repeat-funktionen, som jeg synes giver mening.

Derudover har SAS bare for meget "boilerplatekode" og andre ting, der bærer præg af at det blev opfundet i en tid, hvor compilerne ikke var intelligente nok. Her tænker jeg især på alle semikolonerne, der endda også skal på efter et enkelt keyword. Dette bærer præg af, at sproget er fra en tid, hvor skærme ikke havde høj nok opløsning, hvorfor en linje skulle afsluttes med et semikolon.

Kigger man på inkonsistens i SAS-kode synes jeg f.eks. det er meget underligt at makroer skal kaldes med et procenttegn og indbyggede funktioner ikke skal. Derudover skal nogle keywords i en makro også have procenttegn foran sig, dog ikke alle.

En anden meget inkonsistent finurlighed ved SAS er, hvordan nogle procedurer outputter med ordet "OUT", mens andre gør det med "OUTPUT". Det virker ikke til, at der er en logisk forklaring på dette. Man er altså tvunget til at kigge i dokumentationen for den enkelte procedure hver gang.

Af andre ting kan nævnes forskellen på kommentarer i og udenfor makroer, samt det faktum at en hel kode kan køre uden fejl, selvom en variabel ikke er initialiseret, hvilket kan være en hovedpine at debugge.

Forstå mig ret. SAS kan være et udmærket værktøj til databehandling og statistiske analyser, men syntaxen er rodet, inkonsistent og gammeldags.

Det blev en lang smøre. God dag og glædelig jul.


Rud Faden

Rud Faden @ d. 18. december 2015 #6

Du har sikkert ret i at python er mere moderene. Det med seminkolon er nu så compileren ved hvornår en kodstykke slutter. Det er samme function som ny linje har i R og python. Men du fik næsten SAS til at lyde som helt ubrugeligt


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger