Årets bedste underviser på Polit

Laura Nielsen

I november måned modtog Socialøkonomisk Samfund stud.polit'ernes indstillinger af forelæsere til undervisningsprisen Den Usynlige Hånd. For et par uger siden blev årets vinder så fundet, og prisen går i år til en garvet herre. Læs med her.

Den Usynlige Hånd er det svært originale navn på undervisningsprisen ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet. SøS indstiftede prisen i 2000 for at skabe fokus på undervisning af høj kvalitet, og den uddeles i samarbejde med Økonomisk Institut. Siden dengang har vinderen af Den Usynlige Hånd således også været vinder af instituttets interne undervisningspris á 15.000 kr. Af tidligere vindere kan bl.a. nævnes prominente navne som Claus Thustrup Kreiner og Heino Bohn Nielsen.

I år ville skæbnen det ironisk nok sådan, at prisen skulle tilfalde en underviser, som i maj måned i år skrev et kritisk blogindlæg her på siden om netop god undervisning og instituttets bonusordninger. I indlægget forsøger forfatteren at diskutere, hvordan og om vi kan måle god undervisning, og han foreslår sågar, at der skal være et tillæg til den underviser, som bliver gjort mest til grin i Polit-revyen. Årets vinder blev da også selv (med stor ømhed) hængt ud i en enkelt sketch i dette års revy, så på den måde synes hans eget forslag med revyen som ”kvalitetsmåler” af undervisningen at have vundet større indpas, end man måske forudså i maj måned, da indlægget blev skrevet.

Som du måske allerede har gættet, er Anders Milhøj årets vinder af Den Usynlige Hånd 2012. Anders modtager prisen for en samlet indsats som underviser i en lang række fag ved Økonomisk Institut. Siden nedlæggelsen af Statistisk Institut har Anders været med til at sikre opretholdelsen af et bredt udbud af statistiske valgfag, som ifølge de studerende ”kan bruges både inden for og uden for universitetets vægge”. Især fremhæves hans utrættelige arbejde med gennemførslen af sommerskolefaget Videregående Statistik, som flere år i træk har lokket hundredevis af stud.polit’er til CSS i sommerferien. Dette er en imponerende bedrift, og projektet beskrives af studieleder Peter Erling Nielsen som en ubetinget succes, der bør inspirere andre undervisere ved Økonomisk Institut.

Anders roses for sin evne til at skabe overblik på et fagligt felt, som ellers kan give anledning til mange teoretiske afstikkere og snørklede enkelttilfælde. Han kendes blandt studerende som en uhøjtidelig og utroligt morsom mand, som ikke er for fin til at pjatte med sit eget fagområde og sin rolle som forelæser. Dette adskiller ham fra langt de fleste øvrige forelæsere, og i de studerendes indstilling er dette beskrevet med ordene:

”Anders Milhøjs undervisning er således ikke blot læring for skolen, men også for livet, og han fortjener stor anerkendelse og ros herfor”.

Anders Milhøj blev hædret ved generalforsamlingen i Socialøkonomisk Samfund i november, og vi ønsker ham rigtig hjerteligt tillykke. Om det at vinde Den Usynlige Hånd siger Anders selv:

”Jeg er glad for at undervise, så det er dejligt, at min undervisningsindsats ligefrem påskønnes af modtagerne. Jeg ser mig ikke som nogen stor pædagog, men med tiden har jeg mødt så mange studentertyper, at jeg kan forholde mig til de fleste. Desuden ved jeg fra mine fem børn og fra deres venner, hvordan den moderne studentertype er. Derfor forventer jeg ikke, at de studerende ligner mig selv, fra da jeg selv studerede for 40 år siden. De nybagte studenter har ikke lært meget relevant, men de kan i stedet lære hvad som helst, de kastes ud i som hjemmeopgaver og projekter. Jeg havde det modsat.

Jeg har i min tid lært meget af lærere, jeg ikke kunne lide. Mit blogindlæg mod den slags undervisningspriser, jeg nu selv modtager, byggede på, at jeg ikke kan lide lakridspædagogik, men denne simple pædagogiske teknik virker altså alligevel!

Socialøkonomisk Samfund takker for alle indstillinger af undervisere ved Økonomisk Institut, og vi glæder os til at finde næste års vinder af Den Usynlige Hånd.

Tags: #Den usynlige hånd  #Anders Milhøj 

4 kommentarer


Nikola Cikusa

Nikola Cikusa @ d. 23. december 2012 #1

"Man får som fortjent," siges der. Og dette er et lysende eksempel herpå. Tillykke Anders!


Chr. Hansen

Chr. Hansen @ d. 18. march 2013 #3

Har lige set denne nyhed.

Der er flere ting jeg ikke kan forstå ved denne artikel.

a) Ud fra min erfaring med kurset Videregående Statistik har jeg svært ved at se hvordan kurset kan betegnes som en ”ubetinget succes”.

b) Min personlige erfaring med forelæserne på ”Videregående Statistik” er uforenelig med at nogen af disse er i stand til at vinde en undervisningspris.

Hvorfor skriver jeg dette indlæg? Hvorfor lader jeg ham ikke nyde sin pris i fred? Grunden er at det strider med min retfærdighedssans. Det kan simpelthen ikke være rigtigt at nogen belønnes for at udføre så dårlig undervisning som den jeg oplevede på kurset ”Videregående Statistik”. Samtidigt er jeg meget spændt på at høre hvorfor Peter Erling Nielsen betegner kurset ”Videregående Statistik” ikke bare som en succes. Men en ubetinget succes. Ubetinget betyder at intet er galt med kurset. Til dette vil jeg bare sige at jeg har en anderledes opfattelse.

Yderligere mener jeg ikke at kurser som ”Videregående Statistik” tager deres opgave alvorligt. Opgaven må være at give de studerende en forståelse for et fagligt emne. Derfor kan jeg ikke forstå at man med åbne øjne laver et kursus der strækker sig over 2 uger. Og omhandler et meget kompliceret emne. Hertil mener jeg at man kan diskutere det moralske i at man offentligt finansiere et kursus som, alt andet lige, giver et ringe udbytte.

Jeg kan samtidigt forstå at der er andre som er meget glade for Anders Milhøj. Det er meget muligt at han er en dygtig forelæser i andre sammenhænge. Denne kritik går nærmere på kurset ”Videregående Statistik”.

Vh. Christian Lykkeskov


Johan Andersen

Johan Andersen @ d. 18. march 2013 #4

@ Christian
For måske at afklare din forundring:
Den usynlige hånd bliver uddelt i samarbejde med ØI. Fra SøS's side bliver der især lagt vægt på indstillingerne fra studerende. Vi havde fået en rigtig flot indstilling af Anders Milhøj, bla på baggrund af hans undervisning i videregående statistik.
Derudover bliver der også set på evalueringerne af forelæserne.


Laura Nielsen

Laura Nielsen @ d. 19. march 2013 #6

Hej Christian og Jakob,

Tak for jeres indlæg og kritik. At uddele undervisningsprisen er en svær opgave, som SøS og instituttet tager meget seriøst. Jeg ser det ikke som et problem, at I og muligvis andre stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor Anders vandt prisen i 2012. Debat omkring valget af "årets vinder" er i min optik et sundhedstegn, og for os som organisation er det kun positivt, at beslutningen diskuteres åbent. Jeg vil opfordre jer til at indstille en kandidat til dette års Usynlige Hånd - en kandidat, som I mener, repræsenterer det bedste af undervisningen på Polit set med jeres øjne.

Anders Milhøj deler utvivlsomt vandene, men der må aldrig herske tvivl om, at vinderen af Den Usynlige Hånd altid har en eller flere ekstraordinært flotte nomineringer fra studerende i ryggen - ellers kan man slet ikke komme i betragtning. Sammenligner man kommentarerne og citatet fra Anders' nominering, kan man tydeligt se, hvor forskelligt folk opfatter Anders og hans undervisning - det skal der også være plads til.

Kh.
Laura


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om