Boganmeldelse: Børshandlens psykologi

Mads Rahbek Jørgensen

Lars Tvedes bog om børshandlens psykologi bliver næppe en del af pensum på Polit, men det gør den hverken mindre spændende eller irrelevant for en Polit uden det store kendskab til, men med en interesse i krydsfeltet mellem psykologi og økonomi.

Med en titel, der minder om Stanley Kubricks satiriske filmklassiker Dr. Strangelove – Eller: Hvordan jeg lærte at holde op med at bekymre mig og at elske bomben, giver bogen et meget tvetydigt førstehåndsindtryk. En nærmere studering af omslaget fører da også et billede af forfatteren, samt en beskrivelse af dennes fritidsinteresser, der bl.a. nævner skiløb, vin og italienske sportsvogne, som øjeblikkeligt leder tankerne hen på Rytteriets Fritz og Poul. Det var altså med en del undren, at bogen blev påbegyndt. Det skete dog alligevel, da vi her på Altandetlige.dk trods alt godt kan lide vin, og der må være en grad af signalværdi i en børshandler, der samler på italienske sportsvogne.

Som titlen antyder, så er der to gennemgribende temaer i bogen. Det ene er ganske kort at mennesker ofte agerer irrationelt, og at denne adfærd er så systematisk, at den faktisk kan spores i markedernes fluktuationer. Det andet store tema er hvordan, man kan udnytte dette til at tjene penge. Selve bogen starter med en introduktion til de klassiske eksempler på markeder, hvor det hele er gået i selvsving opad, for dernæst at kollapse og ligeså hurtigt gå ned igen. Både Hollands sagnomspundne tulipanboble og Newtons berømte citat i forbindelse med Sydhavsboblen: ”Jeg kan beregne himmellegemernes bevægelser, men ikke menneskenes galskab.” bliver nævnt og sat i forbindelse til den menneskelige psyke. Det fungerer som en meget god introduktion til bogens første store tema.

Der sker underlige ting i vores hjerner”. Så kort kan det siges, og således indleder Lars Tvede den del af bogen, der omhandler psykologi og de fejlslutninger, der sker i mennesker, der er i strid med antagelsen om homo economicus. Igennem en række letforståelige eksempler og et enkelt sprog med en minimal mængde psykologiske fagtermer introduceres vi til den menneskelige psyke. Helt konkret bliver hjernen ”dissekeret” og nøje analyseret i denne del af bogen for at fastslå hvilke processer, der påvirker vores adfærd i bestemte situationer. Ved at introducere tre forskellige hjerner, den bevidste hjerne, den intuitive hjerne og krybdyrshjernen, får Lars Tvede skabt et meget godt grundlag for forståelsen af irrationel adfærd, og især hvad der sker, når hele markedet ramler, og alle bliver grebet af panik. Det fører til en lige så god gennemgang af socialpsykologi. Ligesom markederne er steder, hvor købere og sælgere mødes og udveksler information, så mødes deres adfærdsmønstre også her og påvirker hinanden. Hvordan dette spil fungerer, og hvorledes venner, bekendte, medier og mange andre faktorer også har en indflydelse på vores måder, at tage beslutninger på, gennemgås på fængende og fascinerende vis.

Hernæst kaster Lars Tvede sig ud i bogens andet store tema, der er hvordan du kan tjene penge. Her bliver bog desværre lidt mere vag i det. Med belæg i bogens andet store tema bliver det mest af alt slået fast, hvordan man i hvert fald er garanteret at tabe penge. Faktisk bliver der opstillet hele 30 regler, der i bogen bliver grundigt gennemgået og forklaret, for hvad man ikke skal gøre. Nogle af dem burde dog i forvejen være indlysende for en Polit. F.eks. skal man huske at sprede sin risiko og holde sig fra at købe aktier i affekt. Med andre ord så var det en dårlig ide, at sætte alle konfirmationspengene i FCK-aktier dengang i 2007 hvor alt gik fantastisk. Gennem begreber som Golden cross, trekanter, kanaler og forskellige glidende gennemsnit i et omfang så enhver Samfundsbeskrivelse A metodeopgave virker kort, gives der et bud på hvor trenden i et marked kan analyseres og forudsiges. Det virker alt sammen lidt for simpelt og eksemplerne lidt for velvalgte til, at det kan bruges i den virkelige verden. I hvert fald ligger der her ubesvarede spørgsmål og inspiration nok til et par opgaver i økonometri og finansiering.

Alt i alt er det en spændende og interessant bog.  Bogen er som nævnt ikke oplagt som en pensumbog, men netop dette er faktisk en af dens største styrker. Uden at gå i dybden med de mest komplicerede tekniske detaljer og særtilfælde introduceres alle begreber på en letforståelig måde og relateres til den virkelige verden. Hvis man leder efter en måde at tjene hurtige penge på aktiemarkedet til at finansiere sit forbrug i fredagsbaren på, så vil bogen nok skuffe slemt, da der ikke gives en universal opskrift på at score kassen. Hvis man derimod synes, at krydsfeltet mellem psykologi og økonomi er spændende, vil bogen næppe skuffe en. 

Inden du stormer ned i boghandlen, så trækker Altandetlige.dk lod om to bøger blandt dem, der kommenterer artiklen inden fredag d. 8/3 kl. 12.00.

 


Tags: #Boganmeldelse 

Faktaboks

Titel: Børshandlens psykologi - Hvorfor markederne er hysteriske, og hvordan du kan tjene penge alligevel

Forfatter: Lars Tvede

Forlag: Jyllands-Postens Forlag

ISBN: 9788740004908

Antal sider: 336

Udgivelsesår: 2012

Pris: 350 kroner hos saxo.com

28 kommentarer


Peter Juel Jensen

Peter Juel Jensen @ d. 05. march 2013 #1

Husk at smide en kommentar for at vinde bogen!


Ditlev Vang Wildt

Ditlev Vang Wildt @ d. 05. march 2013 #2

Tak for påmindelsen Peter - det havde jeg jo helt glemt!


Ebbe Christoffersen

Ebbe Christoffersen @ d. 05. march 2013 #3

God anmeldelse om et spændende emne!


Frederik Plum Hauschultz

Frederik Plum Hauschultz @ d. 05. march 2013 #4

Sikke en lækker bog


Jens Ødum Nielsen

Jens Ødum Nielsen @ d. 05. march 2013 #5

Det lyder som en bog, man skal læse!


Marc Harding

Marc Harding @ d. 05. march 2013 #6

Jeg vil så gerne være med i lodtrækningen! Så mangles der bare noget startkapital, så vi kan teste hvorvidt teknisk analyse er noget pladder eller ej.
Fin anmeldelse


Rasmus Hougaard Nielsen

Rasmus Hougaard Nielsen @ d. 05. march 2013 #7

God anmeldelse. Er økonomisk videnskab efterhånden ikke bare generelt der hvor systematisk irrationel adfærd er både mere relevant og interessant end at beskæftige sig med rationel adfærd?


Joakim Lindboe Brüchmann

Joakim Lindboe Brüchmann @ d. 05. march 2013 #8

Har læst starten af Lars Tvedes anden bog 'Børshaj' som mere er en selvbiografi. Han er absurd selvoptaget, men har nogle interessante pointer, og denne lyder heldigvis langt mere saglig-..... SÅ TRÆK MIG!


Christian J. L.

Christian J. L. @ d. 05. march 2013 #9

Ja tak!


Morten Lund-Jørgensen

Morten Lund-Jørgensen @ d. 05. march 2013 #10

Den lyder skidespændende!


Kristoffer  Kjær Lomholt

Kristoffer Kjær Lomholt @ d. 05. march 2013 #11

Spændende!


Johan Mathiesen Dam

Johan Mathiesen Dam @ d. 05. march 2013 #12

Det lyder som en god bog om teknisk analyse


Mikael Olai Milhøj

Mikael Olai Milhøj @ d. 05. march 2013 #13

Krydsfeltet mellem økonomi og psykologi er jo altid interessant :) Så kunne være man skulle give denne bog et skud


Christian Stassen

Christian Stassen @ d. 05. march 2013 #14

teknisk analyse - uha. hvis du er paa vej ned gennem en trekant har man ikke lyst til at gaa lang, selvom man siger til sig selv "den trekant er sgu da lige gyldig".

det mest brugte argument om hvorfor teknisk analyse er relevant er at det paa en eller anden maade fanger menneskets psykologi.

problemet med teknisk analyse er bare at det er ligesom astrologi - enhver trend kan gives en betydning for og imod. en lang uptrend, fulgt af et dyp, efterfulgt af en uptrend efterfulgt af et dyp kan vaere begyndelsen paa det vaerste - en head&shoulders - eller begyndelsen paa en upward S-wave. kun guderne vil vide.

interessant er det dog at der ikke findes en eneste stor teknisk analyse hedge fund der konsistent slaar markedet. det er nok empirisk bevis for mig til at holde mig fra det.


Erik Kofoed

Erik Kofoed @ d. 05. march 2013 #15

Hvis man vil have en akademisk indgang til psykologi og økonomi, kan jeg stærkt anbefale faget 'Behavioral Economics and Finance'. En stor del faget består netop i analyser af irrationel investoradfærd - og mon ikke den gode Lars Tvede også ligger under for et par biases eller tre?


Rasmus Ruhnau

Rasmus Ruhnau @ d. 05. march 2013 #16

Lyder spændende!


Laura Katrine Telling Hansen

Laura Katrine Telling Hansen @ d. 05. march 2013 #17

Perfekt til lidt alsidig læsning i påsken


N Nn

N Nn @ d. 05. march 2013 #18

Jeg synes titlen passer ret godt med det der (tilsyneladende) er bogens tema.
At lokke med opskriften på hurtige penge på finansmarkederne får ved første øjekast mig til at være meget skeptisk over for indholdet. Men så tænker jeg alligevel "jeg vil nødigt gå glip af denne enestående opskrift..."


Kristian Olsen

Kristian Olsen @ d. 05. march 2013 #19

Interessant, og ikke mindst en inspirerende forfatter! Jeg har læst "Børshaj" af samme forfatter, som helt klart kan anbefales til finansieringsinteressede. Bogen dækker Lars Tvedes karriere, og man får generelt et godt indblik i hvordan den finansielle verden fungerer, bl.a. med fokus på venture capital. Derudover er der også sjove historier som hvordan det føles at have råd til 1.000 Ferrarier, arbejde for Riskjær i Yuppie 80'erne og meget mere!


Heidi Østergaard

Heidi Østergaard @ d. 05. march 2013 #20

Det lyder som en spændende bog!!


Kristoffer Jensen

Kristoffer Jensen @ d. 06. march 2013 #21

Det lyder som et godt bud til sommerferien.


Martin Damgaard

Martin Damgaard @ d. 06. march 2013 #22

God anmeldelse af en bog der lyder til at være et must-have! Han skuffede ikke med "Børshaj" så hvorfor skulle han gøre det her.


Albert Nygård

Albert Nygård @ d. 07. march 2013 #23

lyder som en spændende bog


Natasa C

Natasa C @ d. 08. march 2013 #24

Skal man bare komme med en random kommentar eller er det de 2 "bedste" der vinder?


Thomas Motzfeldt

Thomas Motzfeldt @ d. 08. march 2013 #25

Random kommentar er fint! Så du er med i lodtrækningen!


Christian Jelsbech

Christian Jelsbech @ d. 08. march 2013 #26

Kombinationen mellem psykologi og økonomi er altid spændende læsning, og det virker også til at være sagen for denne bog.


Mads Rahbek Jørgensen

Mads Rahbek Jørgensen @ d. 08. march 2013 #27

Så er lodtrækningen gennemført. Vinderne blev Joakim Lindboe Brüchmann og Heidi Østergaard. Tillykke og god læselyst til dem!


Tobias Hyldeborg

Tobias Hyldeborg @ d. 16. march 2013 #28

Lyder som en super spændende bog - Ærgerligt, at man ikke lige nåede, at være med i konkurrencen. :-)


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Faktaboks

Titel: Børshandlens psykologi - Hvorfor markederne er hysteriske, og hvordan du kan tjene penge alligevel

Forfatter: Lars Tvede

Forlag: Jyllands-Postens Forlag

ISBN: 9788740004908

Antal sider: 336

Udgivelsesår: 2012

Pris: 350 kroner hos saxo.com

Du vil måske også synes om