Byens bedste læsesale

Anna Cecilie Friis Bach

Her er top fem læsesale når virkeligheden rammer, eksamensperioden begynder, og vi begraver os i bøgerne. Tjek listen over Københavns klogeste scoresteder.

Det Samfundsvidenskabelige fakultetsbibliotek - København K 

Lige ved siden af CSS ligger det bibliotek, som egentlig er stedet for os politter. Og biblioteket har da helt klart også potentiale, når man altså lige har lært at finde rundt. Det kan være svært at få øje på de omkring 270 læsepladser, stedet påstår at rumme, når man først møder op, men her gælder det om at være nysgerrig og bare åbne døre. Bygningen er fyldt med små rum med læsepladser af alle mulige typer (herunder IT-fri-zoner til jer der virkelig skal regne). For dem som synes, at de helt store læsesale er lidt for overvældende, er Gothersgade perfekt. Derudover har de åbent i weekenden og til sent på aftenen, plus det er virkelig nemt at reservere grupperum på hjemmesiden. Så mangler stedet kun en lidt bedre oversigts plan og måske en god kantine med lidt kaffe?

Adresse: Det samfundsvidenskabelige fakultetsbibliotek, Gothersgade 140.
Åbningstider: Hverdage kl. 8-22, Weekend: kl. 10-16 (til kl. 20 i Januar).
Antal pladser:  272 (mange typer) find plan over bygningen i receptionen.
Kantine priser: Ingen kantine, men et køkken i kælderen med mikrobølgeovn og elkeddel. 
Reservationer: Grupperum kan meget nemt bookes forud på samf.kb.dk.
Skabe: Lånes ligesom bøgerne på biblioteket (over rex.kb.dk). 
www.samf.kb.dk


KUB Nord - København N
$
For politstuderende bosat på både Østerbro, Nørrebro og i Nordvest samt dem, der måske sover en smule længe i læseperioden, er KUB Nord en god mulighed. KUB Nord har flere fordele, den største er - at de er de største. Stedet omfatter 489 læsepladser af forskellige typer. Stedet har rigtig mange, rigtig gode gruppepladser, bl.a. den flotte og praktiske infosal i den gamle bygning.  Derudover: Massagestolen ved receptionen. Ja, en ægte gratis massagestol, hvor det ene program hedder "Full body refresh". Programmet er ikke kun er sejt, men det virker (også selvom det til tider er på grænsen til ubehageligt). Det er vist ret gældende for alle læsesalene på stedet, at der måske er lidt for mange pladser i forhold til arealet, hvilket skyldes de lidt små borde. Men hvis man kan lide at sidde tæt med folk, man ikke kender - ret ideelt. Hvis du ikke står op kl. 7, og i øvrigt føler dig hjemme blandt kommende læger og en hel del nørrebrohipsters, så er KUB Nord meget anbefalingsværdigt. Også selvom stedet vidner om - at modsat diamanten - er kvantitet værdsat højere end kvalitet. 

Adresse: KUB Nord, Nørre Allé 49.
Åbningstider: Hverdage kl. 8-21 (Fredag til kl. 18). Weekend: 10-17. 
Antal pladser:  489 i alt, herunder 220 stillepladser og 141 gruppepladser. 
Kantine priser:  Kaffe 10 kr. To-go-to-læsesalen-kop: 3 kr. Kun kogende vand 3 kr. Stueetagen i biblioteket har en maskine hvor kaffen koster 8 kr. 
Skabe: Skabene reserveres over REX. Der er gardarobeskabe i forhallen samt skabe til bøger på stillelæsesalen. 
http://www.kb.dk/da/kub/fag/natsund/index.html


CSS Studiebibliotek - København K

I bygning 4 på CSS ligger Studiebiblioteket - nyrenoveret og kun et stenkast fra cafelitten. Biblioteket består af 3 stillerum, grupperum og en avislounge. Ulempen er, at der er så få pladser, og stillelæsesalene er derfor svære at få plads på. Her er avisloungen praktisk, ofte stille og ofte ledig. Og selv om stedet har få pladser, er der masser af fordele: store borde, mulighed for nemt at låne bøgerne vi bruger i undervisningen på dagsbasis og de glimrende kantinefaciliteter. Biblioteket ligger nemlig lige over den hemmelige kantine og lige ved siden af kommunen, hvor kaffe+kiks koster 5 kroner. God læsesal til et par timers arbejde efter undervisningen, og så føler vi os jo hjemme. 

Adresse: Center for Sundhed og Samfund, bygning 4.
Åbningstider: Hverdage kl. 8-20, weekend lukket. 
Antal pladser:  74 stillepladser, 41 gruppe, og 35 øvrige. 
Den hemmelige kantine: 5 kr. kaffe/the, 2,50 kr. kogende vand
Kommunen: 4 kr. kaffe, 1 kr. kiks
Reservationer: lokale@css.ku.dk (grupperum, skriv i god tid)


CBS Biblioteket Solbjerg Plads - Frederiksberg
$
CBS Bibliotek er offentligt og åbent for alle – alle ugens dage, og i hverdagene helt til klokken 23, klart et bonus. Og så sidder man i et kæmpe rum fyldt med bøger, grå siddepladser og noget fancy kunst i midten. Bibliotekets lidt dårlige stole vejes således op af det flotte rum. Man skal dog være forberedt på en smule støj, men i forhold til størrelsen på rummet - til at overkomme. Desuden findes der pladser gemt væk bag bøgerne, hvis man har det bedst lidt mere afsides. Ulempen ved stedet er, at det faktisk ikke er beregnet til os fra Københavns Universitet. De kvikke CBS studerende kan booke bordene og smide dig væk
, hvis du sidder på deres plads - så konstant agtpågivenhed er nødvendig. Men et smil fra anmelderen til vores venner på Frederiksberg og en læsesal for alle jer, der har det godt i polo t-shirts. 

Adresse: CBS Biblioteket, Solbjerg Plads 3.
Åbningstider: Hverdage kl. 8-23, lørdage og søndage kl. 8-22.
Antal pladser:  Biblioteket har 300 læsepladser, samt læsesal med 84 læsepladser. 
Kantine: Virkelig god kantine med mange siddepladser. Kaffe 9 kr, varmt vand 3,5 kr
Reservationer: Kun CBS-studerende kan booke pladserne, dog kun på 1. og 2. sal. Stueetagen er for alle bibliotekets brugere - også os fra Københavns Universitet. 
Skabe: Da jeg sidder der, er de i gang med at sætte skabe op ved hver enkelt plads.
http://www.cbs.dk/bibliotek


Den Sorte Diamant - København K

Diamanten er et sted for sig.  En bygning med 450 rum, 800 døre, og hvis yderside består af 2.500 kvm sort granit brudt i Zimbabwe og poleret i Norditalien (blæret). Stedet går helt sikkert mere op i design og looket end i læsepladserne i sig selv, men alligevel formår de at skabe en god atmosfære, og så ser man jo klog ud bare ved at sidde i den gamle læsesal. Og Læsesal Nord er da helt klart et to-do som studerende i København. Her sidder man i et imponerende lokale, ved mørklakerede træmøbler, grønne lamper og afskærmning, som man kan smugkigge over, når man kigger efter søde KUA piger (men samtidig er lidt skjult for de aggressive turister). Gode borde, men desværre ret elendige stole. Hvis man ikke har lyst til at sidde i salen, hvor Lenin sad i 1910 ved plads 9, kan man rykke ind i Læsesal Øst. Klart den lækreste læsesal i København, gode stole og borde, lyst og stille. Diamanten mangler bedre gruppepladser, men er et imponerende sted at læse. Det pointerer de også hver dag kl. 13 med 10 minutters overvældende musik i hele den nye bygning. Men lækre sale, flotte humanister, og så er der skønt ved vandet om sommeren. Kom tidligt om morgenen for at få plads. 

Adresse: Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1.
Åbningstider: Mandag-fredag: 8-21, lørdag: 10-17, søndag lukket. 
Antal pladser:  Læsesal Øst har 142 studiepladser. Læsesal Nord har 99 studiepladser. Hertil kommer borde på gangene og især omkring læsesal nord. 
Kantine priser: Medarbejderkantinen ved siden af rulletrappen er billigst med kaffe 10 kr. Kop-to-go: 3 kr. Kun for medarbejdere mellem 11-13, samt weekendlukket.
Skabe: Møntskabe i stueetagen, desuden kan skabe reserveres over rex. 
http://www.kb.dk/da/nb/laesesale/index.html


Et par råd med på vejen
- Tag din egen kaffe og yndlings koppen med. Man kan nemlig købe kogende vand meget billigt rigtig mange steder. 
- Få en bruger på rex, hvis du sidder på universitetsbibliotekerne. Så kan du både låne skamler til dine ømme fødder og skabe til dine bøger. 
- På de fleste læsesale kan man låne tæpper og læseklapper - bare spørg de flinke bibliotekarer. 
- Tag ikke høje hæle på. For din skyld og for alle os andre. 
- Prøv at få en normal døgnrytme i læseperioden, mange læsesale bliver nemlig hurtigt fyldt især i eksamensperioderne.
- Pak din ostemad ind i vita wrap og ikke sølvpapir, og pas stadig på, da mange læsesale ikke tillader,  at man spiser. 

Tags: #eksamen  #København  #Læsesal  #læsning 

4 kommentarer


Benjamin Christiansen

Benjamin Christiansen @ d. 09. january 2014 #1

Super fed artikel!


Marlene Janik

Marlene Janik @ d. 17. january 2014 #2

Kan man godt låne skamler? hvor?


Anna Cecilie Friis Bach

Anna Cecilie Friis Bach @ d. 18. january 2014 #3

Jeg ved at man kan låne på biblioteket på Gothersgade, jeg er ikke helt sikker på de andre, men tror generelt at det er tilfældet på universitetsbibliotekerne. De har dem i receptionen :)


Marlene Janik

Marlene Janik @ d. 18. january 2014 #4

tak, det skal jeg huske


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om